Paylaş
Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV); 1986 yılından bu yana, yoksulluk ve eşitsizliklerin var olmadığı güçlü bir toplum oluşturmaya katkıda bulunmak amacıyla, kadınların yaşamlarını iyileştirme çabalarına destek olmak ve yerel kalkınmadaki liderliklerini güçlendirmek için çalışıyor.
Kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olan KEDV, dar gelirli kadınların ailelerini ve toplumu geliştirme ve dönüştürme güçlerine inanıyor ve onlarla ilkeli bir ortaklık anlayışıyla yürütüyor görevlerini. KEDV, tüm projelerini dar gelirli kadınların ve çevrelerinin sinerjisiyle geliştiriyor; yerel yönetimler ve toplumdaki diğer aktörlerle iş birliği yapıyor.
Çalışmalarını eşitsizliklerin ve yoksulluğun var olmadığı bir toplum vizyonu ile yürüten KEDV; Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası gibi çok uluslu kuruluşlarca düzenlenen bölgesel ve küresel toplantılara katılıyor, alınan kararların uygulanma sürecini küresel iletişim ağları kanalıyla izliyor.
Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nın tespitine göre; eşitsizlikle mücadeledeki başarısızlık, dünyadaki ülkelerin çoğunu Covid-19 karşısında hazırlıksız bırakıyor. Yoksulluğun beraberinde getirdiği adaletsizliklerin olmadığı bir gelecek yaratma amacıyla 90 ülkede ortaklarla ve yerel topluluklarla beraber çalışan 17 organizasyonun bir araya gelerek oluşturduğu uluslararası bir konfederasyon olan Oxfam ile Development Finance International, DFI (Uluslararası Kalkınma Finansmanı) tarafından yayımlanan yeni analize göre; halk sağlığına harcanan paranın çok düşük olması, zayıf sosyal güvenlik programları ve yetersiz işçi hakları dünyadaki ülkelerin çoğunun Covid-19’ la mücadele konusunda gerekli ve yeterli donanıma sahip olmadığını gösteriyor.
Eşitsizliklerin Azaltılması Taahhüdü Endeksi (Commitment to Reducing Inequality Index, CRII) pandemi öncesinde 158 ülkeden yalnızca 126’sının bütçelerinin tavsiye edilen oran olan %15’ini sağlığa ayırdığını gösteriyor. 103 ülkede ise virüs başladığı sırada üç işçiden en az birinin hastalık ödeneği gibi temel çalışma haklarına ve tedbirlerine erişimi olmadığını ortaya koyuyor.
Endeks pandemi öncesinde dünyanın çoğu ülkesinin eşitsizlikle mücadele etmek için yeterince çabalamadığının altını çiziyor. Endeks ayrıca Covid-19’un bazı ülkeler için bir uyarı alarmı etkisi yaratırken diğer ülkelerin harekete geçmekte başarısız olduklarını ve bunun korkunç sonuçlar doğurduğunu gösteriyor.
Dünya geneline bakıldığında Türkiye’nin Covid-19 ile mücadele konusunda çoğu ülkeden daha başarılı olduğu görülüyor. Kanımca, bu başarıdaki en büyük pay T.C. Sağlık Bakanlığı’na ait. Ülkemizin bu konudaki başarısı biz vatandaşların önerilen tedbirlere harfiyen uymamız durumunda, şüphesiz, daha da artacak. Bu yüzden hepimizin, önce şahsımız sonra da güzel ülkemizi paylaştığımız yurttaşlarımız için, Sağlık Bakanlığımızın belirlediği tüm kurallara riayet etmesi gerekiyor…
Unutmamalıyız ki, Covid-19’a karşı mücadele etmeyi sürdüren ülkeler, pandemi sürecini en az zararla atlatmayı başarmış olacaklar.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileği ile…
Paylaş