Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Çevre Dostu Bin Okul”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

İklim krizi tüm dünya medeniyetleri için en öncelikli sorunların başında geliyor. Dünya iklimi değişiyor ve insan faaliyetleriyle yükselen sıcaklıklar yine insanlar ve diğer canlıları artık her alanda tehdit ediyor. Bu duruma bir çözüm getirilmediği takdirde insanlar ve doğa kuraklık, deniz seviyelerinin yükselmesi ve çok sayıda canlı türünün tamamen yok olması gibi bir dizi felaket ve tahribatla yüzleşmek zorunda kalacak.  

Atıklar, çevre kirliliği ve ekolojik tahribat her ülkenin ortak sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Bu etkenlere bağlı olarak, tüm ülkeler iklim değişikliği gibi pek çok çevre sorunu ile karşı karşıya kalıyor. Doğal alanların korunması, çevre duyarlılığının oluşturulması ve dünyamızı hızla etkisine alan iklim değişikliğiyle mücadele artık dünyanın bir numaralı gündem maddesi haline gelmiş durumda.  

Haberin Devamı

Türkiye’nin iklim değişikliği mücadelesi kapsamında, genç nesillerimizin bilinçlendirilmesi amacıyla, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından ortaokullarımızda müfredata ‘çevre eğitimi’ ve ‘iklim değişikliği’ dersleri eklenmiş bulunuyor. Ayrıca, iklim değişikliğini önlemek ve çevrenin korunması bilincini küçük yaşlardan itibaren öğrencilere aktarmak için, Cumhurbaşkanımız’ ın eşi Sayın Emine Erdoğan öncülüğünde başlatılan “Sıfır Atık Projesi” de yürütülmeye devam ediliyor. 

Millî Eğitim Bakanımız Mahmut Özer, çevre sorunlarını sadece müfredatla çözemeyeceğimizi; iklim değişikliği, çevre bilinci, tasarruf ve çevreyi kirletmeme ile ilgili davranışları değiştirmenin gerektiğini belirtiyor ve okullarımızdaki öğrencilerin bu kültürle yetişmesinin amaçlandığını söylüyor. 

Okullarımızda çevre bilinci ile ilgili ilk adım 2015 yılında yedinci ve sekizinci sınıflarda seçmeli ders olarak okutulan ‘çevre eğitimi’ dersinde atıldı. Ardından müfredat güncellendi ve dersin adı ‘çevre eğitimi ve iklim değişikliği’ olarak değiştirilerek yedinci ve sekizinci sınıfların yanı sıra altıncı sınıflara da seçmeli ders olarak dahil edildi. İkinci adım olarak, öğretmenlerin uzaktan eğitim platformuyla eğitimlerini tamamlaması için geliştirilmiş bulunan Öğretmen Bilişim Ağı’ nda (OBA) 2021 ve 2022 yılı ara tatilinde, öğretmenlere ilk kez çevre eğitimi ve iklim değişikliği ile ilgili eğitim verildi. Bu eğitimin içeriği Millî Eğitim Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ nın ortak çalışmaları ile oluşturuldu.  

Haberin Devamı

2022 yılının Ocak ayında “Temiz Okul ve Temiz Enerji” projesi devreye sokuldu. Proje kapsamında; su tasarrufundan güneş panelleri ile enerji üretimine, yağmur suyunun geri dönüşümünden atıkların değerlendirilmesine kadar çevre bilinci ile ilgili modelin okullarda uygulanmasına başlandı. Mart 2022’de, Millî Eğitim Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğinde, “Çevre Dostu Bin Okul” projesi başlatıldı. Bu proje kapsamında, öncelikle, tüm ilçelerde en az bir tane olmak üzere 1000 okul belirlendi. Ancak hedef 1000 okulla sınırlı değil. Hedef, 1000 okul ile başlayıp 57.108 okulun tamamının çevre dostu okullara dönüştürülmesi.  

Haberin Devamı

Proje kapsamındaki tüm okullarda güneş enerjisi panelleri ve yağmur suyu depolama üniteleri kuruluyor. Depolanan yağmur sularının okulların bahçelerinde ve farklı yerlerinde kullanılması öngörülüyor. Söz konusu bin okulun tamamının kütüphaneleri sıfır atık kütüphanelerine dönüştürülüyor. Yani öğrenciler, öğretmenleri ile evlerinde veya okullarında kullanılmayan malzemelerin nasıl yeniden kullanıma sokulduğunu deneyimleyebilecekler. Yemekhaneler ve kantinlerdeki organik atıklar kompost makinayla gübreye dönüştürülecek. Çocuklar bu gübreyle okul bahçelerinde bitkiler yetiştirecekler.  

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, çevre bilincinin yerleşmesi ve çocuklara aktarılmasında Cumhurbaşkanımız’ ın eşi Sayın Emine Erdoğan himayesinde yürütülen “Sıfır Atık Projesi” nin hem yerel hem de ulusal alanda çok önemli projeler arasında yer aldığını ifade ediyor ve “Kökleri bin yıllık medeniyetimize uzanan ülkemizin en büyük çevre hareketi olan “Sıfır Atık Projesi” Anadolu’nun engin tecrübesinden dünyaya yayılan küresel bir çevre hareketi olmuştur.” diyor.  

Haberin Devamı

Uluslararası alanda pek çok ödüle layık görülen “Sıfır Atık Projesi” geçen yıl Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Eylem Ödülü’nü almış; Akdeniz Parlamenter Asamblesi 16. Genel Kurulu’nda da yüzlerce proje arasında birinci olmuş bulunuyor. Bakan Kurum; 2023 yılına gelindiğinde tüm kamu kurum ve kuruluşlarında “Sıfır Atık Projesi” nin tamamen hayata geçmiş olacağını belirterek amaçlarının çocuklara tertemiz bir Türkiye, tertemiz bir dünya bırakmak olduğunu dile getiriyor.  

“Çevre Dostu Bin Okul” Projesi, kanımca, çevreye duyarlı gençlerimizin sayısının hızla arttırılması ve bizlerin tertemiz bir Türkiye hayalinin gerçeğe dönüşebilmesi için atılmış önemli bir adım… 

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileğiyle…

Yazarın Tüm Yazıları