30 yıl aradan sonra Çeşme’ye geldiler

SUE ve Neil Clarke, uzun yıllardır İspanya’da yaşayan İngiliz bir çift. Her ikisi de öğretmen olan Neil ve Sue’nun 3 çocuğu var.

Haberin Devamı

Birçok ülkede öğretmenlik yapan Neil, yakın arkadaşım Bilge Egemen İngiltere’de eğitim görürken öğretmeniymiş. O yıllardan beri iletişimi koparmayan Neil, eşi ve küçük kızları Amelia, bu yaz Bilge’nin daveti üzerine Çeşme’ye gelmişler.
Biliyorsunuz, Çeşme’de surf için gelenler dışında, yabancı turiste pek rastlamayız. Ben de “Çeşme başka yerlere benzemez, nasıl buldunuz burayı?” diye hava atmaya kalktığım an, Neil’in “çok güzel ama 30 yılda bayağı değişmiş” demesiyle bozum oldum. Nasıl yani, siz Çeşme’yi nereden duymuştunuz derken, Sue anlatmaya başladı.

Bakir kıyı kasabası

Meğer 30 yıl önce daha evli bile değillerken, İngiltere’deki bir seyahat acentasının yönlendirmesiyle Çeşme’ye gelmişler. Müthiş bir doğal güzellik ve bakir bir kıyı kasabası ile karşılaşmışlar. Yolların çoğu toprak ve patikaymış. Kasabanın genel olarak aynı olmasına karşın etrafın çok değiştiğini, az da olsa yüksek otelleri yeni gördüklerini anlatıyorlar. Şehir meydanından çeşitli plajlara otobüslerle gittiklerini, hiçbir plajda şezlong ya da şemsiye bulunmadığını, Ilıca plajı’nın duvarının bile olmadığını söylüyorlar. Bugün üzerinde işletme olmayan plajın kalmadığını görünce şaşırmışlar. Ama en çok şaşırdıkları İzmir-Çeşme otobanı olmuş. Böyle bir ulaşım kolaylığına rağmen Çeşme’nin eski dokusunun korunmasının şans olduğunu söylüyorlar. Umarız, biz de bu şansı iyi değerlendirmeye devam ederiz.

Haberin Devamı

Yazın dondurmadan zehirlenen çocuklar

Bir arkadaşım hafta sonunu hastanelerde geçirmiş. Oğlu, bakkaldan aldığı paketli dondurmayı yedikten sonra kusmaya başlamış. Doktor, yaz aylarında gıda zehirlenmelerine sıkça rastlandığını sebebinin de çalışmayan buzdolaplarındaki dondurma ya da etlerin erimesi sonucu oluşan bakterilerin olduğunu söylemiş. Tekrar donan dondurma ya da etlerden yiyen özellikle çocuklar zehirleniyorlarmış. Çocuğu ile hastanede kalan arkadaşımın dediğine göre hastanede onlarca bu tip vaka varmış. Elektriklerin sıkça kesilmesi hatta kimilerinin elektrik masrafı olmasın diye geceleri kapattığı buzdolapları sebep oluyormuş bu zehirlenmelere. İnsanın inanası gelmiyor ama siz yine de dondurma alırken şeklinin bozulmamış olmasına dikkat edin.
Doktordan uyarı var
Yaz aylarındaki gıda zehirlenmeleriyle ilgili Dokuz Eylül Üniversitesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Yüce’yi aradım. Sıcak havalarda özellikle etlerde çok çabuk bakteri üreyebildiğini ve gıda zehirlenmelerine neden olabileceğini belirtti. Buna içerdiği süt nedeniyle dondurmalar da dahil. Doktor Yüce,
bu nedenle gıda güvenliğinden emin olmadığınız yerlerden kıyma, et alınmaması, bilmediğiniz restoranlarda köfte, et yenmemesi, gıdaların usulüne uygun şekilde tüketilmesi ve saklanması konusunda uyardı.
Ayrıca, bazı gelişmiş ülkelerde kullanılan buzdolapları 3-5 saatlik bir elektrik kesilmesi sonrasında elektrik gelse bile “gıdalarınız bozulmuş olabilir, lütfen kontrol ediniz” şeklinde uyarı veriyor. Yani içerisindeki her şeyin tekrar dondurulmasına engel oluyor ve hemen tüketilmesini gerektiriyor. Umarım bizde de bu buzdolapları ve bu anlayış yaygınlaşır. Yoksa daha çok erimiş ve tekrar donmuş dondurma ya da etten zehirlenen çocuk haberi duyarız.

Yazarın Tüm Yazıları