Dünyanın ilk 500 şirketi

FORTUNE Dergisi yeni sayısında dünyanın en büyük 500 şirketinin isimlerini verdi.

İlk sırada ABD’den Wal-Mart Stores var. Wal-Mart’ın 2003 cirosu 263 milyar dolar, kárı ise 9 milyar dolar. 500’üncü sırada ise 2003 yıllık cirosu 10.8 milyar dolar, kárı 746 milyon dolar olan Kanadalı bir şirket var: Toronto-Dominion Bank.

İlk 500 şirketin yıllık cirosu 1994 yılında 10.3 trilyon dolarken, bu rakam 2003 yılında 14.9 triyon dolara fırlamış. Ve zengin daha da zenginleşmiş. İlk 500 içindeki Amerikalı şirketlerin toplam ciroları 1994 yılında 2.9 trilyon dolarken bu rakam 2003’te 5.8 trilyon dolara çıkmış. ‘İlk 500 listesinde hangi ülkelerin şirketleri var’ dersiniz, liste şöyle: Avustralya (7), Belçika (3), Brezilya (3), Britanya (35), Kanada (13), Çin (15), Danimarka (2), Finlandiya (4), Fransa (37), Almanya (34), Hindistan (4), İrlanda (1), İtalya (8), Japonya (82), Lüksemburg (1), Malezya (1), Meksika (1), Hollanda (12), Norveç (2), Rusya (3), Singapur (1), Güney Kore (11), İspanya (7), İsveç (6), İsviçre (12), Tayvan (1), Tayland (1) ve Amerika (189).

Gördüğünüz gibi dünyanın en büyük 500 firması içinde hiçbir Türk şirketi yok. Ulus olarak fakiriz, fakir. Zenginleşmek için de ülkeyi doğru yönetmiyoruz, hálá dünyaya entegre olamıyoruz. Doğru dürüst bir dünya markamız olmamasının temel nedeni de bu. Şirket büyüklüklerimiz bir dünya markası çıkarmaya yetecek kadar güçlü değil. Neyseki 500 firma içinde Yunan firması da yok. Yunanlıların da bir dünya markası yok! O halde üzülmeye gerek de yok. Çetin Altan’ın deyiminden yola çıkarsak, Türk’ün Türk’e dünya markası yaratma çabalarına devam!

Yine hayatım değişti!

NE
zaman tezgah üstü ilaç reklamları (OTC) konusunu gündeme getirsem hayatım değişiyor. İki hafta önce yine getirdim, e-posta kutumun dibi delindi. Çeşitli şekillerde ‘iyi niyetlerini’ bildiren, kulaklarımı çınlatan, eczacı dostlarıma çok çok teşekkür ediyorum.

Bu arada, beni anlayıp bilgilerini paylaşan eczacı dostlarım da var. Murat Boyacı oturmuş, şekerli su etkisinden daha az öksürük geçirme özelliğine sahip ‘difenhidramin’ ve ‘destrometorfan’ maddelerini içeren öksürük şuruplarını çıkarmış ve bize göndermiş.

Tahmin edersiniz ki bu maddeler öksürük şurupların içindeki tek etken madde değiller, başka etken maddelerle birlikte bulunuyorlar. İlacın yanındaki rakamlar, o ilacın kaç değişik etken maddeyi içerdiğini gösteriyor. Bu nedenle, bu ilaçları kullanmadan önce mutlaka doktorunuzla ya da eczacınızla bir görüşün.

İşte listeler...

Difenhidremin içerenler: Gayaben (4), Hydrilin (3), Pedilin (2), Tuseptil (3).

Dekstrometorfan içerenler: Actidem (3), Benical (3), Triatüs (3), Vicks VapoDry (3).

Sanmayın ki tezgah üstü ilaç reklamlarının gerekliliği üzerine yazmaya bırakacağım. Asla! Yakında yeniden görüşmek üzere..

Başkaları etik çalışmıyor mu?

GEÇEN
hafta pazar günü Hürriyet İK’da Pfizer’in tıbbi mümessil arayan çok ilginç bir ilanı vardı. ‘Bu çanta ayaklarınızı yerden kesebilir’ başlıklı ilanın tam ortasına bir tane tıbbi mümessil çantası yerleştirilmiş ve bu çantadan oklar çıkarılarak, Pfizer’in tıbbi mümessile sağladığı olanaklar belirgin hale getirilmiş.

Neymiş bu olanaklar? Kariyer, eğitim, takım çalışması, sosyal haklar, uluslararası standartlar, fırsat eşitliği... Buraya kadar bir sorun yok. Bu özellikler birçok firma tarafından çalışanlarına önerilebilecek özellikler.

Amaa.. Bir vaat var ki, benim kafamı karıştırdı: Etik çalışma ortamı.

Ben bu zaman kadar herhangi bir eleman aranıyor ilanında böyle bir vaadi, ne gördüm ne duydum. Normalde, her firmanın etik çalışma ortamına sahip olması gerekmez mi? Bunu bir eleman aranıyor ilanında öne çıkarıp çekicilik haline getirmenin ne alemi var? Yoksa ilaç sektöründe bizim bilmediğimiz bir takım etik dışı eylemler ayyuka çıktı da artık kimse tıbbi satış mümessili olmak istemiyor mu? İsterseniz bu soruyu gelin ilanın sahibi Pfizer’e soralım:

‘Değerli Pfizer yöneticileri,

İlaç sektöründe bizim bilmediğimiz bir şeyler mi oluyor? Ahlaksız ortamlara sahip çalışan ilaç firmaları mı var da kendinizi farklılaştırmak için ‘
etik çalışma ortamı’ üzerine vurgu yapıyorsunuz? ‘Etik çalışma ilkelerinden ödün vermek’ ne demek? Bir tıbbi satış mümessili etik çalışma ilkelerinden nasıl ödün verebilir?’

Yanıt bekliyorum.

Çekirgelik

Tembellik, emekli olmadan önce dinlenme alışkanlığından başka bir şey değildir.

(Jules Renard)
Yazarın Tüm Yazıları