Meral Akşener masaya döndü. Bu kez demokrasi kahramanı oldu. Neyse, sonunda 6’lı Masa krizi aştı, Kemal Kılıçdaroğlu’nu ortak cumhurbaşkanı adayı olarak ilan etti.
Ama Akşener krizi ile masa bir hasar gördü. 6’lı Masa büyüsünü kaybetti. Ama şimdi siyasi depremde orta hasarlı sınıfına ayrılan masadan bir başarı hikâyesi çıkarılmaya çalışılıyor. Bu da bir propaganda ustalığı gerektiriyor. Onun için Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanı yardımcılığını ön plana çıkarıyorlar.
KILIÇDAROĞLU İSTEMİYOR
Kılıçdaroğlu tüm oyun planını Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ı cumhurbaşkanı adayı yapmamak üzerine kurdu. Meral Akşener’i bu nedenle masadan kaldırdı. Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Yavaş’ı neden cumhurbaşkanı yardımcısı yapsın?
LİDERLER KARŞI
Hem belediye başkanı olarak devam etsinler hem cumhurbaşkanı yardımcısı olsunlar şeklindeki formüle ise Akşener dışındaki liderlerin tamamı karşı. Bu durumda İmamoğlu ve Yavaş, belediye başkanlığından ayrılmadan nasıl cumhurbaşkanı yardımcısı olacaklar? Kılıçdaroğlu, iki isim için istifa ettikleri takdirde İstanbul ve Ankara’yı AKP’ye teslim etmiş oluruz diye karşı çıkmıyor muydu? Ne değişti?
KILIÇDAROĞLU ‘TERCİH EDİN’ DİYECEK
Ekrem İmamoğlu
Hatta Akşener, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanı yardımcılığı formülüne karşı çıkan Ali Babacan’la tartışmış. “İstiyorsanız masadan kalkayım” diyen Akşener’i araya giren Davutoğlu yatıştırmış. Masa ikinci kez devrilme tehlikesini böylece atlatmış. Ama tartışma salon dışına taşmış. Bir ara masa yine dağılacak endişesi yaşanmış. Akşener’in, “Yeter” diye bağırması salon dışındaki görevliler tarafından duyulmuş.
AKŞENER’İN ORTAK LİSTE İTİRAZI
Meral Akşener toplantıda sadece İmamoğlu ve Yavaş’ın cumhurbaşkanı yardımcılığı konusunda tartışmaya girmemiş, başka itirazları da olmuş.
1- Seçimlere ortak milletvekili listeleri ile gidilmesine karşı çıkmış.
Ama diğer partilerin bastırmasıyla Akşener’in önerisi kabul edilmemiş. Ortak liste ile gidilmesi kararı alınmış. Küçük partiler açısından bu hayati derecede önemli bir konu. Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığını sırf bu nedenle desteklediler. Akşener karşı çıktı diye bundan vazgeçerler mi?
İYİ PARTİ AYRI GİRECEK Mİ
Akşener’in önerisi reddedilmiş ama görünen o ki İYİ Parti kendi listeleri ile seçime girecek. İYİ Parti’nin zayıf olduğu yerlerde CHP’nin listelerinden İYİ Parti’nin güçlü olduğu yerlerde diğer partilerin de İYİ Parti’nin listelerinden seçimlere gidilmesi üzerinde daha önce anlaşmaya varılmıştı. Akşener’in itirazı kabul edilmedi. Diğer partiler ortak liste ile girecekler ama İYİ Parti kendi listeleri ile girmeyi tercih edebilir. Sanıyorum öyle olacak.
AKŞENER
Cumhurbaşkanı adaylığı yarışında Kılıçdaroğlu, kendisinden beklenenin ötesinde bir performans ortaya koydu. Daha 6 ay öncesine kadar Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş, Kılıçdaroğlu’nun önünde gözüküyordu. Ayrıca 2 Mart’ta Meral Akşener, İmamoğlu ve Yavaş cumhurbaşkanı adayı olsun diye masayı terk etmişti. Kılıçdaroğlu, buna rağmen 72 saat sonra cumhurbaşkanı adayı olmayı başardı.
AKŞENER MORALSİZDİ
Bu sürecin tartışmasız kazananı Kılıçdaroğlu oldu. Kaybeden ise Meral Akşener’di. Öyle ki Akşener’in moral bozukluğu kameralara yansıdı. Liderler masasında yenilgi almış gibi bir hali vardı. Zaten toplantıdan sonra liderlerin yemeğine kalmadı.
KILIÇDAROĞLU HEYECANLIYDI
Ağır bir yükün altına girmenin sorumluluğu Kılıçdaroğlu’nun yüzüne yansımıştı. Kısmen heyecanlıydı. Seçimi kazanıp kaybetmenin sorumluluğu omuzlarına yüklenmişti. Tabi Kılıçdaroğlu açısından zor bir durum. Kılıçdaroğlu şimdi siyasetin sırat köprüsüne çıktı. Kazanırsa heykeli dikilir, kaybederse hain ilan edilir. Diğer liderler de durgundu. Doğrusu cumhurbaşkanı adayı belirlemenin coşkusunu yansıtmaları bekleniyordu ama moralsiz tavırları dikkatlerden kaçmadı.
LİDERLER FORMÜLE İTİRAZ ETTİ
Toplantıya ilişkin izlenimlerimi ve kulis bilgilerimi paylaşmaya devam edeceğim. Meral Akşener masaya Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın güçlendirilmiş cumhurbaşkanı yardımcılığı formülüyle döndü. Gün boyu yaşanan trafiği biliyorsunuz. Önce İmamoğlu ve Yavaş’la biraraya geldi. Ardından Çukurambar’da bir otelde Kılıçdaroğlu ile görüştü. Sonra 6’lı Masa toplantısına döndü. Peki İmamoğlu ve Yavaş cumhurbaşkanı yardımcısı oldu mu? Yok.
TOPLANTIYA ARA VERİLDİ
Akşener, cumhurbaşkanı adayının millete sorulması önerisi kabul edildiği taktirde bugün yapılacak olan 5’li toplantıya altıncı lider olarak katılabileceği mesajını verdi. Meral Akşener, 2 Mart’taki toplantıda Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı çıkmış, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ı önermişti. Bu teklifinin Kılıçdaroğlu tarafından reddedilmesi üzerine bu kez cumhurbaşkanı adayının anket yapılarak belirlenmesini istemişti. Akşener’in bu önerisi de Kılıçdaroğlu tarafından şiddetle reddedilmişti. Bunun üzerine Akşener, 6’lı Masa’yla ipleri koparan açıklamayı yapmıştı. Ama Akşener’le yollarını ayıran Masa, 5’li olarak yoluna devam etmişti.
AKŞENER’İN MASAYA DÖNÜŞ ÇABASI
Akşener’in CHP ile temas kurmaya çalıştığı ve bu arada 5’li Masa toplantısına saatler kala kendisine yakın gazeteciler üzerinden Kılıçdaroğlu’na, cumhurbaşkanı adayının anket yapılarak belirlenmesini kabul ettiği taktirde masaya geri dönebileceği mesajını verdi. Ancak Akşener’in mesajı Kılıçdaroğlu cephesinde değerlendirmeye alınmadı.
5’li Masa cumhurbaşkanı adayını tespit etmek üzere bugün saat 14.00’te Saadet Partisi Genel Merkezi’nde toplanacak. Bu toplantıya Akşener davet edilmedi. Buna rağmen Akşener toplantıya katılmak istediği taktirde “Çayımı içer gider. Ama kararımız değişmez” denildi.
ÇİFTE AÇIKLAMA YAPILACAK
Bugün yapılacak olan 5’li Masa toplantısında Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığının açıklanması kararı netleşti. Buna göre bir takvim hazırlandı. Kılıçdaroğlu’nun adaylığı iki ayrı açıklama ile kamuoyuna duyurulacak. Bunun biri 5’li Masa toplantısının yapılacağı Saadet Partisi Genel Merkezi’nin önünde diğeri ise CHP Genel Merkezi’nin önünde yapılacak. 5’li Masa saat 14.00’te Saadet Partisi Genel Merkezi’nde toplanacak. Toplantı saat 16.00’da bitecek. Liderler, Kılıçdaroğlu’nun ortak cumhurbaşkanı adayı olduğunu açıklayacaklar. Açıklamanın yapılacağı sırada CHP’liler Saadet Partisi Genel Merkezi’nin önünde toplanarak Kılıçdaroğlu’na destek verecekler. Bu sırada Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı çıkan bir grubun da genel merkez önünde toplanıp, milletin sesine kulak verilmesi yönünde tezahürat yapması bekleniyor.
Saat 16.00’da ise bu kez CHP Genel Merkezi’nin önünde teşkilatların da katılımı ile bir adaylık açıklaması yapılacak.
İMAMOĞLU’NUN HÜSRANI
Peki 6’lı Masa’nın dağılmasından dolayı memnunlar mı? Altılı Masa’nın ikinci büyük partisi, Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığına karşı çıkıp masayı terk etmiş. Yetinmemiş bir de iktidarın dahi yapmadığı kadar ağır suçlamalarda bulunmuş, muhalefetin seçim planı altüst olmuş, bundan niye memnun olmasınlar?
Ancak hem AK Parti hem MHP milletvekillerinden, sosyal medyada herhangi bir paylaşımda bulunmamaları istenmiş. Herhangi bir açıklama yapılmaması yönünde talimat gitmiş. İhtiyaç olursa parti sözcülerinin açıklama yapacağı söylenmiş. “Susunuz” denilmiş. Aynı sıralarda Kılıçdaroğlu da CHP milletvekillerine, “Kimse konuşmasın” diye talimat vermişti.
CUMHURBAŞKANI İLK TURDA SEÇİLİR
AK Parti kulislerinde, seçimlerin kendi lehlerine döndüğü havası hâkim. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şimdiye kadar aldığı oyların da üstünde bir oy oranıyla seçileceği düşünülüyor. “Seçim sonucu şimdiden belli oldu” diyenlere de rastladım. Genel eğilim cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda sonuçlanacağı yönünde.
GÜNDEMDE ‘DAVET’ YOK
Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Lideri Bahçeli, Akşener’i Cumhur İttifakı’na davet etmişlerdi. Yeni gelişme karşısında İYİ Parti’nin Cumhur İttifakı’na davet edilmesi söz konusu mu? Burada iki nokta var. Bir AK Partililer, MHP’yi rahatsız edeceği gerekçesiyle bu konuyu gündemlerine almıyorlar. İkincisi ise ‘saray komplosu’ şeklinde komplo teorilerine neden olmamak için uzak duruluyor. Bu aşamada İYİ Parti’yi Cumhur İttifakı’na davet etmek gibi bir gündem bulunmuyor. Ama taşlar yerine oturduktan sonra bir çağrı yapmaya gerek duyurulursa onu bilemiyorum.
AKŞENER, KENDİSİNE KARŞI CEPHE KURULDUĞUNU MU DÜŞÜNÜYOR
Akşener
İkinci restleşme ise imza konusunda yaşandı. 5 parti Kılıçdaroğlu’nun adaylığına destek verince Akşener bu kez, “O zaman ben bunu partimin yetkili kurullarına danışayım” dedi. Kılıçdaroğlu bu resti de gördü. “Gerekirse beş parti imzasıyla bir açıklama yapılır” karşılığını verdi.
AKŞENER ŞOKTA
Akşener, Kılıçdaroğlu’nun bu keskin tavrı karşısında şoka girdi. Ama sonrası Kılıçdaroğlu’nun beklemediği şekilde gelişti. Kılıçdaroğlu, Akşener’in geri adım atmasını bekliyordu. Kılıçdaroğlu’nun adaylığının masada 5 lider tarafından desteklenmesi nedeniyle toplantıdan sonra CHP Genel Merkezi’nde kutlama havası hâkimdi. Meclis’te milletvekilleri, partide genel başkan yardımcıları “çak” yapıyorlardı. Kılıçdaroğlu ise tebrikleri kabul etti. Krizi yumuşatmak için devreye girmediler. Bu tavır Akşener’i en az masada tek kalmak kadar rahatsız etti.
“İYİ Parti kıskaca alınmıştır. Buna boyun eğmeyeceğiz” diyen Akşener sadece masadan kalkmakla yetinmedi. Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’na da çağrı yaptı. Başka bir partinin belediye başkanına adaylık teklifi siyasette örneği olmayan bir durumdu.
Peki bundan sonra ne olur? Kulislerden edindiğim bilgileri paylaşmak istiyorum.
KILIÇDAROĞLU BEKLEMİYORDU
1- Kılıçdaroğlu, Akşener’in ortak bildiriye imza attıktan sonra masadan kalkmasını beklemiyordu.
2-
Elbette ki bunun önünde önemli zorluklar var. Belki normalleşme sürecinde yapılacak olan bir anketle farklılıklar oluşacak. Ama Hilmi Daşdemir’in başkanı olduğu Optimar tüm bu zorluklara rağmen anket yapmayı göze alabilmiş. Çünkü bu kamuoyu araştırma şirketleri açısından da önemli bir riski barındırıyor.
Deprem sonrası kamuoyunun nabzı merak ediliyor. O nedenle Optimar’ın sıcağı sıcağına yaptığı bu anketi paylaşmak istedim.
DEPREM GERÇEĞİ
Optimar’ın 19-23 Şubat tarihleri arasında 26 ilde toplam 2 bin kişi üzerinde yaptığı anket, ilginç veriler taşıyor.
Bir ay öncesine kadar tüm anketlerde ülkenin en önemli sorunu nedir denildiğinde tartışmasız olarak ekonomi öne çıkıyor. Ama deprem her şeyi tersine çevirmiş durumda. Ankete katılanların yüzde 67.3’ü Türkiye’nin en önemli sorunu olarak depremi işaret etmiş. İkinci sırada ise yüzde 18.1’le ekonomi geliyor. Depreme rağmen ekonomi uyarmaya devam ediyor.
MUHALEFET, BU VERİYE DİKKAT
10 şehrimizin yıkıldığı, 50 bine yakın insanımızın hayatını kaybettiği asrın felaketinde Optimar bu sorunu kim çözer diye sormuş. Ankete katılanların yüzde 29.3’ü “AK Parti” çözer diyor. “CHP” diyenlerin oranı yüzde 19.1. “HDP” çözer diyenler yüzde 6 çıkarken, onu yüzde 5.6’yla “İYİ Parti” takip ediyor. “MHP” diyenlerin oranı ise yüzde 2.3 çıkıyor.
Pandemi, ekonomik sorunlar ve deprem gibi ağır sorunlar yaşamamıza rağmen halk, bu sorunu muhalefet çözer demedi. Muhalefetin asıl üzerinde durması gereken nokta burası. Muhalefet çare olamıyor, muhalefet bu kadar ağır bir tabloya rağmen umut vermiyor.
AK Parti grubuna ziyaretçi alınmamıştı. Yerinde bir karar olmuş. Çünkü bugünler coşkulu gösteriler yapma günü değil. Tam aksine acıları paylaşma zamanı. Deprem bölgesinde görevli olan bakanlara da gelmemeleri yönünde talimat verilmiş. Ankara’da olan bakanlar da yarından itibaren yine bölgede olacaklar. Erdoğan da önümüzdeki hafta başında tekrar bölgeyi ziyaret edecek.
SEÇİM KARARI 10 MART’TA
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim tarihini ilan edeceği beklentisi olduğu için, AK Parti grubuna ilgi yüksekti. Erdoğan, Meral Akşener’in “Yargıya müdahale ediliyor” iddiasına yanıt verirken, “Bu millet inşallah 14 Mayıs’ta gereğini yapacaktır” dedi. Bu tür anlarda seçim tarihine ilişkin bir cümle dahi olsa önemlidir. O nedenle artık seçim tarihi olarak 14 Mayıs’tan sapma yok. Erdoğan 10 Mart Cuma günü seçim kararını açıklayacak.
SEÇİMLER NASIL OLACAK
Deprem nedeniyle seçmenlerin önemli bir bölümü yer değiştirdi. Seçim sandığı kurulur, orada sorun yok. Bir çadıra ya da konteynere sandık koyarsınız. AK Parti’nin YSK temsilcisi Recep Özel’le konuştum. “Önemli olan seçmen listelerinin güncellenmesi ve nakillerin sağlanması” dedi. Önümüzde yeterli bir süre var. YSK bunu sağlar.
14 MAYIS KESİNLEŞTİ