Paylaş
Meral Akşener masaya döndü. Bu kez demokrasi kahramanı oldu. Neyse, sonunda 6’lı Masa krizi aştı, Kemal Kılıçdaroğlu’nu ortak cumhurbaşkanı adayı olarak ilan etti.
Ama Akşener krizi ile masa bir hasar gördü. 6’lı Masa büyüsünü kaybetti. Ama şimdi siyasi depremde orta hasarlı sınıfına ayrılan masadan bir başarı hikâyesi çıkarılmaya çalışılıyor. Bu da bir propaganda ustalığı gerektiriyor. Onun için Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanı yardımcılığını ön plana çıkarıyorlar.
KILIÇDAROĞLU İSTEMİYOR
Kılıçdaroğlu tüm oyun planını Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ı cumhurbaşkanı adayı yapmamak üzerine kurdu. Meral Akşener’i bu nedenle masadan kaldırdı. Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Yavaş’ı neden cumhurbaşkanı yardımcısı yapsın?
LİDERLER KARŞI
Hem belediye başkanı olarak devam etsinler hem cumhurbaşkanı yardımcısı olsunlar şeklindeki formüle ise Akşener dışındaki liderlerin tamamı karşı. Bu durumda İmamoğlu ve Yavaş, belediye başkanlığından ayrılmadan nasıl cumhurbaşkanı yardımcısı olacaklar? Kılıçdaroğlu, iki isim için istifa ettikleri takdirde İstanbul ve Ankara’yı AKP’ye teslim etmiş oluruz diye karşı çıkmıyor muydu? Ne değişti?
KILIÇDAROĞLU ‘TERCİH EDİN’ DİYECEK
Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş, cumhurbaşkanı yardımcısı olarak ilan edilmeden önce de CHP’deydi. Şimdi de CHP’de. Ayrıca ne zaman cumhurbaşkanı yardımcısı olacakları belli değil. CHP kaynakları yerel seçimlere kadar cumhurbaşkanı yardımcısı olamayacaklarını söylüyorlar. Yerel seçime giderken Kılıçdaroğlu’nun belediye başkan adaylığı mı cumhurbaşkanı yardımcılığı mı diye bir tercihte bulunmalarını isteyeceği ifade ediliyor.
6’lı Masa’da cumhurbaşkanlığı krizi aşıldı. Ama çok ağır bir hasar verdi. Sırada ikinci kriz konusu var. O da milletvekili listeleri. Akşener ayrıldığı masaya geri dönmek zorunda kaldıktan sonra, Kılıçdaroğlu hem cumhurbaşkanı adaylığını kopardı hem de eli güçlendi. Bu masanın tek kazananı oldu, o da Kemal Kılıçdaroğlu. Kılıçdaroğlu’nun CHP listelerinden diğer partilere yer açması bekleniyor. İYİ Parti diğer partilere yer vermeyecek ama zayıf durumda olduğu yerlerde ortak listede yer alacak.
DİĞER PARTİLERE MİLLETVEKİLİ
CHP’nin diğer partilere 54 milletvekili kontenjanı ayırdığı söylendi. Kendi kaynaklarımdan bunu doğrulatamadım. Abartılı bulundu. Dört partiyle 25 milletvekili ayrıldığı söyleniyor. İşin gerçeği listeler YSK’ya verilince ortaya çıkacak. Ama bu hesapta dikkate alınmayan bir şey var. Örneğin Demokrat Parti. Hem bir cumhurbaşkanı yardımcılığı elde ediyor hem kabinede bir bakanı olacak. Hem de milletvekilliği elde edecek. Yani 25 milletvekili artı cumhurbaşkanı yardımcılığı ve bakanlık olarak düşünmek gerekiyor.
MİLLETVEKİLİ KRİZİ YAŞANABİLİR
Bu seçimlerde CHP’ye tarihinde olmadığı kadar milletvekili adaylığı başvurusu yapılacak. CHP’deki beklenti büyük. Listeler açıklandığında büyük beklentiler nedeniyle büyük krizler beklenebilir. Şimdiden 6’lı Masa’yı bekleyen milletvekili krizine dikkat çekmek istedim.
KAYBET KAYBET DURUMU OLACAK
Tabii bunlar ancak seçim kazanıldığı takdirde geçerli olacak. 6’lı Masa’da tüm hesaplar kazan kazan üzerine yapılıyor. Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanlığını kazanıyor, liderler cumhurbaşkanı yardımcılığı elde ediyor. İmamoğlu ile Yavaş ise liderlerle aynı statüye yükseliyor ve cumhurbaşkanı yardımcısı oluyor. Peki tersi olur da seçimi kaybederlerse ne olacak? Kaybet kaybet durumu olacak. İşin ilginç yanı sadece liderler kaybetmeyecek, aynı zamanda seçimlere 10 ay kala İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları da kaybedecek.
DEMİRTAŞ’TAN AKŞENER’E AYAR
Kılıçdaroğlu henüz HDP ile masaya oturmadı ama Selahattin Demirtaş’tan Meral Akşener’e esaslı bir ültimatom geldi. İşin ilginç yanı, Meral Akşener’in HDP’ye randevu vermediği, HDP’yi PKK’nın uzantısı olarak gördüğünü söylediği, HDP’yi PKK’nın yanına konumlandırıyorum dediği, HDP’nin olduğu masada biz olmayız diye rest çektiği bir döneme denk gelmedi. Tam tersine, Kılıçdaroğlu’nun HDP ile görüşmesine yeşil ışık yaktığı bir sırada geldi.
HDP ‘MASADAYIM’ DİYOR
Peki Demirtaş, “Sayın Meral Akşener” diye kaleme aldığı kişiye özel mektubunda ne diyor? Ben masadayım, diyor. İYİ Parti ne kadar meşruysa HDP de o kadar meşrudur, diyor. “HDP ve HDP seçmeni de eşitler arası, omuz hizasında yapılacak bir müzakere dışında hiçbir üstenci, dayatmacı, egemen bakış açısıyla yaklaşımı asla kabul etmeyecektir” diyor.
BENİM OYUM SAYESİNDE
Demirtaş başka ne diyor? HDP’li Fatma Kurtulan’ın, “İYİ Parti, size söylüyorum: Size rağmen, içinde bulunduğunuz ittifaka, HDP ve PKK’ya içinde gönül vermişlerin de olduğu insanlar oy verdi. Şu an koltuklarınızda HDP’nin oylarıyla oturuyorsunuz” dediği gibi Demirtaş da, “Benim de oyumla cumhurbaşkanı yardımcılığı ve bakanlık koltuklarına oturacağınıza göre beni nasıl ikna etmeyi düşünüyorsunuz?” diyor.
AKŞENER NE DİYECEK
Görünen o ki HDP, Kılıçdaroğlu’na karşılıksız bir destek vermeyecek. Taleplerde bulunacak. Ama benim asıl merak ettiğim bir dönemlerin Asena Meral’i, Demirtaş’a ne cevap verecek?
BU NE YAMAN ÇELİŞKİ ANNE
Meral Akşener’i izlerken, kendimi Ahmet Kaya misali, “Bu ne yaman çelişki anne” derken buldum.
CAN ALICI SORULAR
Meral Akşener, Kılıçdaroğlu ile seçimi kazanma ihtimali sorulduğunda, “Seçimi kazanma ihtimalimizi yüzde 100 görüyorum” dedi.
Peki Kılıçdaroğlu ile seçimi kazanma ihtimalini yüzde yüz görüyordunuz da o zaman Kılıçdaroğlu’nun adaylığına neden karşı çıktınız? 2 Mart’taki toplantıda, “Kemal Bey’in kazanması konusunda ciddi tereddütler var. Partimizin kararı bu yönde belirdi” dediniz?
Madem Kılıçdaroğlu ile banko kazanıyordunuz, neden seçimi ancak Ekrem İmamoğlu veya Mansur Yavaş’la kazanırız dediniz? Kılıçdaroğlu ile kazanma ihtimali kesin olduğuna göre, anket yapılmasını neden önerdiniz? Masayı neden devirdiniz?
Paylaş