Yasemin Boran: Karmaşa ve sevgi







Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Karmaşa içinde olduğumuz söyleniyor. Şimdi, 'ne söylenmesi, karmaşayı yaşıyoruz ve ne yapacağımızı bilemiyoruz' diyeceksiniz. Aslında öncelikle karmaşayı tanımlamak gerekiyor.

Birbirinden farklı şeylerin aynı anda ve yerde bulunması sonucunda ortaya çıkan durum, olarak tanımlayabiliriz. Hatta birbirine tamamen zıt durumların birarada bulunması ve neyin peşinden gideceğimizi bilememe hali de diyebilirsiniz.

Evet, bütün bunların hepsi şu anda var. Ama madde dediğimiz şey zaten zıtlıkların birarada bulunması sonucu meydana gelmiyor mu? Negatif ve pozitifin birlikteliğinden madde ortaya çıkmıyor mu?

İyi-kötü, siyah-beyaz, dişi-erkek yani zıtlıkların birbirini tamamlaması. Boşuna 'her şey zıttıyla birlikte var' denilmiyor. Çünkü bir şeyin olabilmesi için zıttının da olması gerekiyor. Ve birbirine zıt olan şeylerin dengesinden ahenk ortaya çıkıyor.

Halbuki şimdi biz karmaşadan sözediyoruz. Demek ki, her şeyin birarada bulunması karmaşa değil, uyum ve ahengi yaratıyor.

Peki o zaman karmaşa nedir? Bizi bunaltan, daraltan durumu nasıl tanımlayacağız. Elbette ki, bunun adı karmaşa. Ama ne olduğunu daha iyi belirlememiz gerekiyor.

Birbirine zıt unsurların birbirine eşit oranda birlikte bulunması ahengi yaratırken, bunlardan birinin fazla olması halinde dengesizlik ortaya çıkıyor. Ve dengesizliğin boyutları büyüdüğü zaman ortaya karmaşa çıkıyor.

Mesela sevgi ve sevgisizliğin eşit miktarda birarada bulunması dengeyi işaret ederken şimdi sevgisizlik daha fazla. Ve sevgisizliğin yansıdığı her şey giderek artıyor. Hem de görünür boyutlarda. Tabii buna bağlı olarak denge bozuluyor ve karmaşa ortaya çıkıyor.

İşin ilginç tarafı yarattığımız karmaşa dönüp dolaşıp bize geri yansıyor. Çünkü, yansımalar dünyasında yaşıyoruz ve etkilediğimiz gibi etkileniyoruz.

Peki ne yapacağız şimdi? Karmaşayı nasıl çözümleyebiliriz? Dengeyi yeniden sağlamak mümkün mü?

Elbette ki, mümkün. Bu karmaşanın yaratıcısı biz olduğumuz gibi tek çözümleyecek olan da biziz. Ve ilk yapacağımız şey, içimizdeki sevgiyi uyandırmak olmalı. Böylece sevgisizliğin yansımalarına karşılık, sevginin yansıyacağı olayları harekete geçirerek dengeyi sağlayabilir, karmaşayı çözümleyebiliriz diyorum, Yasemin'ce...

Yazarın Tüm Yazıları