Yasemin Boran: Göçmen kuşlar






Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Her yıl toplanan Merkez Av Komisyonu bu yıl da toplandı ve 2001-2002 yılı av dönemine ait alınan kararları açıkladı. Ben de Orman Bakanlığı'nın bana gönderdiği bültenden aynen aktarıyorum ve kararı size bırakıyorum.

Haftada üç gün olarak belirlenen avlanma günleri Çarşamba, Cumartesi ve Pazar. Ayrıca resmi tatil günleri de avlanmak serbest. Bir de alınacak özel izinle Salı günleri bıldırcın, yaban ördekleri, yaban kazları avlanabilecek.

1.grup av hayvanlarından bıldırcın, kaya güvercini, tahtalı, üveyik avı için belirlenen avlanma dönemi: 15 Ağustos 2001 Çarşamba günü başlar-30 Ocak 2002 Çarşamba günü sona erer.

2.grup av hayvanlarıdan tavşan, tilki, sansar, keklik, kumkekliği ve ada tavşanı: 13 Ekim 2001 Cumartesi günü başlar-30 Ocak 2002 Çarşamba günü sona erer. Çilkeklik avı bu mevsim yasaktır.

3.grup ev hayvanlarından sakarmeke, yeşilbaş, bozördek, fiyu, kirik, çıkrıkçın, kaşıkgaga, macar, tepelipatkan, kılkuyruk, karabaşpatka, elmabaş, kadife, denizördeği, altıngöz, sakarcakazı, kızkuşu, karatavuk, çulluk, küçük suçulluğu, sultani suçulluğu ve bekasin: 13 Ekim 2001 Cumartesi günü başlar-24 Şubat 2002 Pazar günü sona erer.

Avlanma limitleri ise bir günde kişi başına şu kadardır; tilki, tavşan, sansar; 1 adet - adatavşanı, kınalı keklik, kum kekliği; 2 adet - çulluk, sakarmeke, yabankazı; 3 adet - yabanördeği; 4 adet (sadece 1 adet kılkuyruk dahildir) - bıldırcın; 10 adet - avına izin verilen diğer türler ise 8 adet olarak belirlenmiştir. Fazladan ilave edilen Salı gününü anlamadığım için bir sivil toplum örgütüne danıştım. Av ve Yaban Hayatı Koruma ve GeliştirmeVakfı şöyle cevap verdi; 'Fazladan konulan bu Salı günü bir aldatmacadır. Göçmen kuşlardan bıldırcın, yabanördeği ve yabankazı sadece bir aylık süre içinde ülkemizden geçerler.

Ve avlanma tarihi tam bu geçiş zamanlarına rastlıyor. Böylece fazladan ilave edilen bir günde yaklaşık 2 milyon adet kuşun fazladan katledileceğini işaret ediyor.'

Yazarın Tüm Yazıları