Yasemin Boran: Fenerbahçe ile Galatasaray


Yasemin BORAn
Haberin Devamı

Hemen herkes kahramanlar ve kahramanlık olayları üzerine dikilen anıt görmüştür. Genellikle bu anıtlar o olayın anısına uygun biçimde bulunur ve devrin kültürünü yansıtan çizgiler taşır. Ve tabii o olayın anlam ve önemini anlatır.

Peki takımlar için dikilen anıtlara ne diyorsunuz? Ben gördüğümde çok şaşırdım. Merak edenler Topkapı Sarayı'na gidip sarayın Marmara'ya bakan tarafında Bamyalı Anıtı ile Lahana Anıtı'nı görebilirler.

Bu abidelerden önce Bamyalı Anıtı dikilmiş. Çelebi Sultan Mehmet zamanında Amasya süvari birliği ile Merzifon süvari birlikleri arasında yarışmalar düzenlenirmiş. Üstelik bu yarışmalar şimdiki Galatasaray ile Fenerbahçe takımlarını aratmayacak derecede çok taraftar toplayıp bütün ülkeyi büyük bir heyecan sararmış. Anlayacağınız günümüzün takım tutmada merakı buradan geliyor.

Amasyalılar Bamyacı takımını, Merzifonlular da Lahanacı takımını oluşturup yılın belli zamanlarında büyük turnuvalar düzenlerlermiş. Yarışmalara padişahlar da katılır ve takımlardan birini tutarlarmış.

İşte bu yarışmalardan birinde Padişah III. Selim 430 adımdan tüfekle bir yumurtayı kırınca hemen bu başarının anısına 1790'da Lahana Abidesi dikilmiş. Çünkü padişah Lahanacı takımını tutuyormuş.

II. Mahmut ise Bamyacıları tutuyormuş. Yarışmada tüfekle 454 adımdan bir yumurtayı vurunca bu başarısının anısına 1811'de Bamya Abidesi dikilmiş. Şu anda üzerindeki bamya figürü düşmüş olsa da abide olduğu gibi duruyor. Darısı Fenerbahçe ile Galatasaray'ın başına, Yasemin'ce...

Yazarın Tüm Yazıları