Yasemin Boran: Doğadaki enerjiyle bütünleşin







Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Doğayla bütünleşmek demek, doğadaki saf enerjiyle bütünleşmek anlamına geliyor. ‘‘Bütünleşmek’’ sözcüğü yazarken kolay fakat, uygulanması çok zor bir işmiş gibi gelebilir. Bir de üstelik burada sadece doğadan değil, doğanın enerjisiyle bütünleşmekten bahsediyorum. Sanki, bu çok daha zormuş gibi algılanabilir.

İşin içine ‘‘enerji’’ lafı girdi mi, her nedense, insanların bakışları değişiyor. Hayranlıkla karışık bir endişeyle bakıyorlar. Halbuki, doğayla bütünleşmeyi başardığınız zaman doğal olarak onun enerjisiyle de bütünleşmiş oluyorsunuz.

Durmadan ‘‘bütünleşme’’ lafını ediyorum, siz de meraklanıyorsunuz, ‘‘nedir bu bütünleşme’’ dediğinizi duyar gibiyim. Buna ‘‘birleşme’’ diyebilir miyiz, şeklinde soranlar olabilir. Elbette diyebiliriz. ‘‘Bir olmak’’tan geliyor. Ancak, bu açıklama sanırım işleri biraz daha zorlaştırıyor. Bir insanın bir insanla birleşmesi çok anlaşılır bir şey de, bir insanın, doğayla birleşmesini anlamak biraz zor sanırım.

En iyisi lafı uzatmadan doğayla bütünleşmeyi nasıl gerçekleştirebiliriz, onu anlatayım. Böylece bir yığın açıklamadan da kurtulmuş olurum.

Şimdi doğanın en canlı, renklerin parladığı (hava kirliliğinin izin verdiği ölçüde) filizlerin boy verdiği, çiçeklerin meyveye döndüğü bir dönemdeyiz. Yani bundan daha iyi bir zaman olamaz. Aslında doğanın enerjisini çekmek isteyenler için her an, uygun zamandır. Tabii bunu bilenler için. Şimdiyse, öğrenmek isteyenler için en uygun dönem desek daha doğru olacak.

Mesela bugün. Hava bulutlu olmazsa, yağmur yağmazsa, hemen bir program yapın ve çoluk çocuk kırlara, ormanlara (Kentlerde yaşayanlar için biraz zor ama parklara gidebilirsiniz) doğru gidin.

Üzerinize hafif ve rahat kıyafetler giyip ayağınıza yürüyüş pabuçlarını geçirin ve dalın ormana. Bütün dikkatinizle ormanın sesini dinleyin, bitkilerden yayılan farklı aromaları içinize çekin ve başka hiçbir şey düşünmeyin. Aslında sırf doğanın enerjisiyle bütünleşmeye niyet ederek ormana giderseniz, daha ciddi bir sonuç alabilirsiniz. Evet, bence böyle yapın. Yola çıkarken içinizden niyetinizi geçirin. Hatta bunu eşinize dostunuza, çocuklarınıza söyleyin ve yaşam enerjisiyle bütünleşmek amacıyla hep birlikte gidin.

Kendinizi yormadan hafif bir tempoda yürüyün ve bu sırada etrafınıza dikkatle bakın. Ağaçlara, yapraklara, kuşlara öyle bir bakın ki, sanki ilk kez görüyormuş gibi. Böylece içinizdeki heyecan uyanacak ve enerjiniz yükselecek. Sonra bu heyecan içinde derin soluklar alın ve kokladığınız havayla birlikte yaşam enerjisini de içinize çektiğinizi hayal edin.

Orman dönüşü kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Bir süre kendi içinize yönelin ve dinleyin. Enerjiniz yükselmiş ve yaşam arzunuz artmış olmalı. Çoluk, çocuk, arkadaşlarınızla dönüş yolunda bu konu üzerinde sohbet yapın ve kendi deneyimlerinizi birbirinize anlatın. Sonraki hafta ormanda yürümeye tekrar gitmek isteyeceksiniz. Bence de kendinizi yenilemek için gitmelisiniz diyorum, Yasemin'ce...

Yazarın Tüm Yazıları