Yasemin Boran: Bitkisel yağlar






Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Vücut bir bütündür. Bütünün işlevi, parçaların uyum içinde bulunmalarını sağlar. Pratik hayatımızın içinde doğayla içiçe yaşıyoruz. Yiyecek, oksijen ve enerjiyi doğadan alıyoruz. Bitkiler ve insan arasındaki ilişki de bütünün doğal parçaları. İşte bu nedenle bitkilerden elde edilen konsantre yağlardan pratik ve kolay yararlanabiliriz.

İnsan vücudunda bulunan hormonların ana görevi denge sağlamak ve regule etmek olduğu için vücuda dıştan veya içten gelen istenmeyen bir etki bu dengenin bozulmasına neden olur. Bunun sonucunda hormonlar bu kötü etkiyi düzenlemek için fazla veya az salgılamaya başlarlar.

Bitkisel uçucu yağların yardımıyla bedenimizin bozulan dengesini düzenlemeyi başarabiliriz. Önemli hormonların bitkisel yağlarda bulunduğu biliniyor. Mesela adaçayında doğal ostrojen var.

Doğanın bir parçası olan insanın bitkilerle doğrudan bağlantısı, bitkisel yağların insan üzerinde doğal olarak iyileştirici etkisini yaratıyor. Tüm yağlar vücutta spesifik rahatsızlık gözetmeksizin vücudun dengede çalışmasını uyarıyor.

Bitkisel yağlar elde edildikleri bitki gruplarına bağlı olarak antiseptik, antiviral etkilere sahip. Yatıştırıcı veya uyarıcı, ağrı giderici veya kas gevşetici, zehir atıcı, nefes açıcı, sinir sistemini dengeleyici, depresyon ve uykusuzluk giderici, hafızayı güçlendirici, hücre yenileyici gibi etkileri bulunuyor. Ayrıca spesifik rahatsızlık ve dengesizlikleri gidermede tedavi edici ve tamamlayıcı etkilerinden yararlanmak mümkün. Doğrusu kendi adıma bitkileri hemen elimin altında aspirin gibi bulunduruyorum. Bitkisel yağların kokusu dahi halimi değiştiriyor diyorum, Yasemin'ce...

Yazarın Tüm Yazıları