Yalakalık

SİYASİ geçmişimizde sizi beni kızdırmayan yahut “yalakalık” sayarak üstünde durmadığımız bir sözün şiddetli tepkilere yol açtığını gösteren hayli çok örnek vardır.

Haberin Devamı

Ama işimiz onları deşmek olmadığı için zorunlu hissetmedikçe bu örnekleri saymaya kalkmayız. Son “peygamber” tartışması bizi bir istisna yapmaya yönlendirdi.

Biliyorsunuz İsmail Hakkı Eser isimli zat, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Aydın İl Başkanı sıfatıyla 18 Kasım 2008 tarihinde yaptığı bir konuşmada, Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’a yaranmak için “Bizim için adeta ikinci Peygamberdir” dedi diye, kıyamet koptu.

Erdoğan ve partisinin öteki ileri gelenleri “Kimse böyle bir söz söyleyemez” dedilerse de, konuyu ortaya atan Milliyetçi Hareket Partisi milletvekilleri “ses kaydını” da ortaya çıkartınca, Eser’e yol göründü.


Bu duyarlık bilindiği gibi “Peygamber”le mukayese edilmenin Hazreti Muhammed’e karşı “saygısızlık” sayılmasından kaynaklanıyor.

Haberin Devamı


Ama bunu öyle algılamayanlar da var. Örneğin geçen gün Murat Bardakçı, 29 Mayıs 1976’da yapılan bir törende Milli Selamet Partisi lideri Necmeddin Erbakan’dan “Peygamber” diye söz eden bir partiliye tepki göstermedi diye Necip Fazıl Kısakürek’in Erbakan’ı ağır şekilde eleştirdiğini anlatıyordu.

Tanınmış bilim adamı Prof. Dr. Celal Şengör dostumuz, bize gönderdiği bir makale taslağında, “İslam âleminin on dokuzuncu yüzyılda yetiştirdiği önemli düşünürlerden olan Cemaleddin Efgani (1838-1897) 1870 yılında Darülfünun-u Osmani’de (üniversitede) verdiği konferanslarda ‘Nübüvvet san’attır’ yani ‘Peygamberlik san’attır’ deyince, kendisi (üniversiteden) kovulmakla kalmıyor, üniversite tâ 1900’e kadar kapatılıyor” diyordu.

Gerçi Cemaleddin Efgani’nin sözü öyle değil ama bizde sırf “yalakalık” olsun diye böyle benzetmeler veya Başbakan Tayyip Erdoğan’ın üslubuyla “gaz verme” örnekleri az değildir.


Yalakalığa ve “gaz verme”ye örnek olarak, Kurtuluş Savaşı sırasında Türklere yaptıkları yardıma teşekkür amacıyla Hindistan’a giden hey’etin yurda dönüşünde yani Hilafet’in kaldırılmasını izleyen günlerde, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’e, “Oradaki Müslümanlar sizin Halife olmanızı istiyor” dediği ve Atatürk’ün bu teklifi çok saçma bularak reddettiği, pek çok kaynakta yazılıdır.

Haberin Devamı


Bizim de tanık olduklarımız vardır.


Örneğin 27 Mayıs 1960 ihtilalinden sonra Devlet Başkanı olan Org. Cemal Gürsel’e, Ankara’da yapılan bir baloya girerken “Sen bizim İkinci Atatürkümüzsün!” diyen bir hanıma Gürsel:


“Hanımefendi siz ne dediğinizi bilmiyorsunuz”
diyerek azarlarken oradaydık.


Galiba 1969 yılının 10 Kasım nedeniyle Türk Tarih Kurumu’nun düzenlediği anma törenindeydi. Atatürk’le ilgili anılarını anlatmak için kürsüye gelen İsmet Paşa’ya salondakilerden biri:


“Paşam, sen İkinci Atatürksün!”
diye bağırınca İnönü:


“Bakın”,
dedi. “Tabiat sizin zannettiğiniz kadar bonkör değildir. Atatürk ancak bin yılda bir kere gelebilecek bir dâhi idi. Onun ikincisi olmaz.”

Yazarın Tüm Yazıları