TIR’ların son durağı Lahey

İÇİNDE silah olduğu öne sürülen yine bir TIR. Savcı TIR’ı arama emri veriyor, vali durduruyor. Savcı neredeyse vatan haini ilan ediliyor. Arama yapan polisler iki saat sonra görevden alınıyor. Peki, o TIR’lar kimlere gidiyor?

Haberin Devamı

Lahey Uluslararası Adalet Divanı bir ülkenin diğerinin içişlerine karışması, silah göndermesi, sınır anlaşmazlıkları gibi karışık durumlara bakıyor. Bizim TIR’ların macerası akla Lahey’i getiriyor. İşte, Lahey’den herhangi bir döküm:
-1986, Nikaragua Amerika’nın ülkesindeki isyancılara yardım ettiğini öne sürüyor. Lahey’e gidiyor. Amerika tazminata mahkûm oluyor.
-1992, El Salvador ile Honduras arasında sınır ihlalleri yaşanıyor. Sınırı ihlal edenler Lahey’de mahkûm oluyor.
-1994, Libya Çad’a asker gönderiyor. Çad Lahey’e gidiyor. Libya mahkûm oluyor, askerini geri çekiyor.
-1999, Botswana ile Namibya arasında sınır ihlali yaşanıyor. Lahey kararıyla taraflar askerlerini geri çekiyor.

GÜVEN KAYBI

Hollanda’da bir parti “Suriye’nin içişlerine karıştığı” iddiasıyla, Tayyip Erdoğan’ı Lahey’e şikâyet ediyor. O şikâyette TIR yok.
Şimdi TIR’lar da şikâyet konusu. “Suriye’ye silah gönderiyor” iddiaları Batı’da ayyuka çıkıyor. Uluslararası hukuk ihlal edildiği gerekçesiyle Türkiye’nin yargılanması isteniyor.
Ya içeride? Savcı görevini yapsa, başı derde giriyor, yapmasa görevini ihmal etmiş oluyor, Ankara’dan esen rüzgâra göre. Durum iç hukuku yansıtıyor. Dünyada Türkiye’ye karşı büyük güven kaybı var. Şu anda eleştiri düzeyinde, yakında TIR’lar Lahey’e uzanırsa, sürpriz olmaz.

Haberin Devamı

Günay: ‘Size kimse inanmıyor’

KUVVETLER ayrılığını yerle bir eden HSYK tasarısı Anayasa Komisyonu’na geliyor ama, AKP oylarıyla görüşülmüyor.
AKP’liler “Tasarıyı biz diğer ülkeler gibi hazırlıyoruz” deyince, CHP milletvekili Rıza Türmen müdahale ediyor:
“Diğer ülkeler evrensel hukuk ilkelerinin uygulandığı Venedik Komisyonu’na gidiyor, o zaman siz de gidin”.
Venedik Komisyonu’na gitse, HSYK bu haliyle yüzde bin geri döner, AKP’nin oraya gitmesi mümkün değil.
Komisyona sürpriz bir isim katılıyor. AKP’den istifa eden eski bakan Ertuğrul Günay. Günay’ın konuşması ibretlik:
“Soruşturmalar aklansa, paralar, kutular, teslim edilse bile, sizi kamu vicdanı mahkûm edecektir. Hukuk herkese lazım. ‘Bin yıl sürer’ diyenlere de hukuk lazım oldu, inşallah size lazım olmaz. On yıldır istediğiniz kadroları istediğiniz yerlere getirdiniz, şimdi işinize gelmeyince, paralel devlet var diyerek onları atıyorsunuz. Size artık kimse inanmıyor. Siz fişlenmiş bir HSYK oluşturmaya çalışıyorsunuz.
Sizlerle yol arkadaşlığı yaptık, bu hukuka dayanarak konuşuyorum. Bu düzenleme yanlıştır ve meşruiyeti yitirmektir. Yapılanlar tevil yoluyla itiraftır. On yıllık iktidarı muhalefet değil, kendisi yıkar. 25 yıllık CHP’nin tek parti iktidarını halka zulüm ve tahakküm yıktı. Bugün sizin yöneticiniz halka küfrediyorsa, bu sizi aşındırır. Tabasbus ve tahakküm bir iktidarın içini oyar”.
AKP’liler sessizce dinliyor, çıt yok.
Türkçe Sözlük’te “tabasbus” karşısında yaltaklanma, yalvarma, “tahakküm” karşısında baskı, “tevil” karşısında ise görünür anlamdan başka bir anlam verme yazıyor.

Haberin Devamı

2 ay arayla 2 Erdoğan

22 Kasım 2013 St. Petersburg, Tayyip Erdoğan Rus Devlet Başkanı Putin’e basın toplantısında, “Şanghay İşbirliği Örgütü’ne Türkiye’yi de alın, bizi AB sıkıntısından kurtarın” diyor.
O örgüte üye ülkelerde demokrasi yok, kişi başına düşen gelir ise Batı’dan epey geride. 21 Ocak 2014, St. Petersburg’dan iki ay sonra Erdoğan AB yetkilileriyle görüşmek üzere Brüksel’de! Doğru, sıkıntı var. Avrupa Parlamentosu’nda
üç yüze yakın önerge Türkiye’de yolsuzluk iddiaları ve hukuku sorguluyor.

Yazarın Tüm Yazıları