Tatil yarın bitiyor bekle Gazzeli

BEKLE Gazzeli, biraz daha dişini sık. Yarın tatil bitiyor.

Diplomasi devreye giriyor.

Ama bu yaraları sarmaya yetecek, kalıcı bir ateşkesi sağlayacak mı, ya da nasıl sağlayacak bilinmiyor.

Önceki gün El Cezire Televizyonunda , Filistin’e destek mitingleri gösterildi. En kalabalık olanı İstanbul’dakiydi.

Dini dayanışma duygusu öne çıkıyordu. Yeşil bayraklar, sureli, kuranlı pankartlar. Etnik, dini aidiyet öne çıktığında olduğu gibi, İsrail ordusu değil İsrail halkını, Yahudiliği de hedefe alan isyan yayıldı sokaklara.

Gerçi, İsrailli politikacıların, kendi halklarına karşı verecekleri hesap bu. Adam gibi davransalar halklarının imajını çiğnetmeselerdi.

Ama bu ülkede, İsrail halkını hedef almayan, onun yönetiminin şiddetine karşı çıkan, ondan tiksinen, "bir kabusta yaşıyoruz" diyen Gazze’deki insanların acılarını dindirmek için bir şeyler yapmak isteyen ve aidiyet odağı sadece insanlık olan o kadar çok kişi var ki. Sesleri duyulmuyor. Çünkü siyasi liderlikleri yok.

İşte o zaman Türkiye, dini müttefik kimliğiyle uluslar arası diplomaside öne çıkıyor. Gazze’ye en çok destek veren İslam ülkeleri arasına giriyor. (Bu durumun sadece iç değil dış politikada da yönlendirici yansımaları olacağı besbelli değil mi?)

HAMAS VE ANKARA

ANKARA
’nın ateşkes girişimlerini, Başbakan Erdoğan’ın Ortadoğu turlarını küçümseyenler olabilir ama bir şeyler yapmak hiçbir şey yapmamaktan daha iyi. Zaten bu girişimler bölgeden de destek alıyor.

Türkiye, uluslararası diplomasi kulislerinde Hamas’ın sürece dahil edilmesi için çaba harcayan ülke rolünü üstleniyor, bu rol Arap ülkeleri tarafından da destekleniyor. .

İran ve Suriye’nin tecrit edilmişlikleri hesaba katıldığında Hamas için dünya ile temas kurabileceği en geçerli kanal Türkiye.

Cuma günü El Cezire televizyonunda Hamas’ın üst düzey yetkilisi Osman Hamdan, Abbas Yönetimi ile görüşmelere arabulucusuz başlamayacaklarını söylüyordu. Arabulucu olarak da Türkiye’yi gösteriyordu.

KARA HAREKATINA ABD ONAYINI ALDI

HAVA
saldırısının ardından, İsrail dün ABD’den yeşil ışık alınca kara harekatını da başlattı. Beyaz Saray Sözcüsü Gordon Johndroe, "Havadan ya da karadan alınan her önlem Hamas’ın roketlerini durdurmak için" derken ABD Başkanı Bush da "Suriye ve İran tarafından desteklenen terör örgütü Hamas’ın saldırılarını derhal kesmesi" gerektiğini söyleyerek İsrail’in arkasında olduğu mesajını verdi.

İsrail diplomasiye hazırlanıyor.

Hamas zamana oynuyor. Bir hafta süren saldırdılarda kendi koşullarını dayatmaktan bir adım geri gitmedi, kamuoyu desteğini genişletti. Kara harekatına da direnecek.

El Fetih denklemin dışına hızla itiliyor, İsrail’in saldırıları Abbas’ı da yalnızlaştırıyor.

İslam ülkelerinin durumunu ise İslam Konferansı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu’nun dün Cidde’deki Bakanlar düzeyinde Acil İcra Komitesi toplantısında yaptığı saptama çok iyi anlatıyor. "İslam dünyası kendisini güçlü kılacak ve menfaatlerini müdafaa etmesini sağlayacak imkanlara ve büyük ekonomik kapasiteye sahip olduğu ve stratejik önemi de giderek arttığı halde maalesef maddi yetenek ve güçleri ile önemini,somut hareketlere ve sahada gerçekliğe dönüştüremiyor."

Arap Birliği son toplantısında ortak karar bile alamadı.

Avrupa Birliği, yarın Sarkozy’nin de aralarında bulunacağı bir heyetle Batı Şeria’ya gidiyor. Avrupa yine ağır.

Yılbaşı tatilinden sonra diplomasi kulisleri hareketleniyor

Ortak çözüm arayışı Güvenlik Konseyi’nin Salı günü yapacağı toplantıyla hız kazanacak.

Bekle Gazzeli, belki şiddet duracak, ölme.
Yazarın Tüm Yazıları