Sorunlar bizi eğitiyor

Bilgilerin büyük bir hızla yayılması ve çoğalması, üstelik bilgilere çok kolay ulaşılması, bir taraftan müthiş bir gelişim içinde bulunduğumuzu işaret ederken öte yandan ürkütücü bir biçimde sorunların da büyüyeceğini gösteriyor.

Aslında şu anda karşılaştığımız sorunlar bile endişelerimizi tetiklemek için yeterli. Geleceğe yönelik kuruntular içine girmek an meselesi. Üstelik hayal gücümüzü zenginleştiren bilgiler sayesinde kuruntularımız en ileri düzeye kolaylıkla ulaşabilir ve her şey sorun haline gelebilir.

Sorunlarla karşılaştığınız zaman pes etmek ve içinize kapanmak yerine sorunları çözümlemeyi isteyecek olursanız enerjiniz yükselecek, sorunlarla başa çıkabilecek güç içinizde uyanacak. Kişinin enerjisini yükseltmesi ve en zor anlarda bile içindeki gücü uyandırması mümkün. Bunun için sadece bakış açınızı değiştirmeniz yeterli.

Elbette anlatırken çok kolay gözüken bazı yöntemleri uygulamak o kadar kolay değildir. Fakat bakış açınızı değiştirmeyi başarabilirseniz, uygulamak size de kolay gelecek. Sadece nasıl düşünmeniz gerektiğini öğrenmeniz bunun için yeterli.

Öncelikle ortaya çıkan olaylara sorun olarak bakmaktan vazgeçmelisiniz. Ve hatta ortaya çıkan sorunun ne kadar kötü olduğunu düşünmek yerine, "İyi ki ortaya çıktı" demelisiniz. Çünkü karşınıza çıkan sorun, sizin uygulamalarınız, hayatınızı yaşama biçiminiz ve bu sırada yapmış olduğunuz hataların birikimi sonucunda ortaya çıkan bir durum. Ve sorun olarak karşınıza çıkıncaya kadar bunun hata olduğunu bilmiyor ve aynı şekilde yaşamaya devam ediyordunuz. Aslında karşımıza çıkan sorunlar sayesinde büyüyoruz. Çünkü bir sorunu çözebilmek için öncelikle kaynağını öğrenmek zorunda kalıyoruz. Şayet kaynağını öğrenmeden çözerseniz, bu geçici bir çözüm olur ve sorun tekrar ve tekrar karşınıza çıkar. Bu sorun sizin karşınıza çıktığına göre aynı zamanda doğrudan sizinle ilgili, sizin öğrenmeniz gereken bir durum vardır. Yoksa karşılaşmazdınız. Çözmeniz, öğrenmeniz ve anlamanız gereken bir durum vardır, ki sorun yaşıyorsunuz. Aşama yapma zamanınız gelmiş ki, sorun olarak karşınıza çıkıyor ve hayatınızı zorluyor. Ve şimdiye kadar öğrendiklerinizi yorumlama biçiminizi değiştirme zamanınız gelmiş ki, sorun yaşıyorsunuz. Yoksa, sorun olmazdı. Olsa bile siz farkında olmazdınız. Çünkü farkına varmak için önce bilgilenmiş olmanız gerekiyor. Anlamadığınız bir şey sorun da değildir.

İletişim zorlaşabilir

Kararları değiştirici durumlar ortaya çıkabilir ve anlaşmazlıklar ciddi boyutlara ulaşabilir. Yanlış anlamalardan kaynaklanabilecek sorunlar yüzünden önemli değişikliklerin meydana geleceğini işaret eden gökyüzünün konumu ilaçlar, uyuşturucular, kimyasal maddeler ve sağlık sektörüyle ilgili önemli sorunların ortaya çıkabileceğini gösteriyor. Sistemin değişmesi için zorlayan durumların açığa çıkması, elektrikli aletler ve elektronik cihazlarla ilgili sorunlar, iletişimi zorlaştırabilir.
Yazarın Tüm Yazıları