Sınır tanımayan bir model

Bizim ‘hayvan tayfasının’ en bi’ hayvan elemanının diline doladığı bir kalıp var şu aralar: ‘Sınır tanımayan...’

Hani şu ‘sınır tanımayan gazeteciler’ gibi, ‘sınır tanımayan doktorlar’ gibi...

Yalnız esas bizimki bir şeye sardırdı mı sınır tanımayanın en önde gideni olduğu için, mevzunun boku çıktı tabii...

Karşısındaki kim ya da konu ne olursa olsun, lafa öyle giriliyor, öyle çıkılıyor...

Bizim asistanlardan birinin bıyıkları mı terlemiş? ‘Sınır tanımıyor ya, ondan...’

Ya da arkadaşın aşk acılarıyla mı dalga geçilecek; ‘Sınır tanımayan romantiğin sınır tanımayan hüznünden’ filan dem vuruluyor.

Hah, dedim, Athena’nın ‘D.İ.H.O’sunun klibini gördüğümde; ‘İşte bizim kocabaşın hayatının şarkısı budur!’

Şimdi, kendisini nasıl anlatsam bilemiyorum. Herhangi birine ya da şeye benzemediği gibi, kendine bile uzaktan -yani çok içeriden- bakan bir acayip tip. Hayatı sadece mavra olarak algılıyormuş taklidi yaparak yaşayan, yani öyle ve o kadar ciddiye alan bir herif.

Pek çok şeyi fazlasıyla ciddiye aldığı için hiç iplemiyormuş gibi yapıyor. Tabii kimse yemiyor... Ama çok da sevdiğimiz bir arkadaşımız olduğu için yiyormuş gibi yapıyoruz, ayrı...

YURTDIŞINA AÇILIYORLAR

Athena’nın İngilizce şarkılar da içeren Us adlı albümünün ilk şarkısı ‘D.İ.H.O’nun klibi niye onu çağrıştırdı bilemiyorum.

Belki Athena da bir süredir yok 12 Dev Adam’ın peşinde, yok Eurovision dördüncülüğüyle, ya da ne bileyim, yurt dışına açılmayı umduğu bu son albümüyle sınır tanımama yolunda emin adımlarla ilerlediği içindir.

Ya da belki sırf şarkının sözlerindendir:

‘Kapat çeneni sus artık söyleme / Bana neler yapmam gerektiğini / Maval okumaktan hiç mi bıkmadın / Uzaklaş yanımdan şimdi / Israr etmeye kalkma, beni sıkar / Canım sıkılırsa o da sert kaçar / Serte sert cevap gelir unutma / Durmaz insan hayvan olunca...’

KALANTORA KARŞI

Klip, Ata Stüdyoları’nda Devrim Yalçın tarafından çekilmiş. Küçük çaplı bir performans klibi...

Athena, her zamanki punk-ska tarzlarıyla, yani müzik, giyim ve danslarıyla şarkılarını söylüyorlar.

Bir de karşılarında oturmuş performanslarını izleyen ve elinde havan topu gibi purosuyla ona buna ahkám kesen bir kalantor var ki, zaten şarkının da ona ithaf edildiğini tahmin ediyoruz.

Zira Athena’nın bildiğiniz gibi daha önceki plak şirketleriyle birtakım anlaşmazlıkları olmuştu. Hani Eminem’in kliplerinde sık sık pek kravatlı kurumsal adamlara posta koyup oraya buraya sözleşmeler fırlattığı sahneler vardır ya, hafif onları andıran bir model. Yanisi bu klibin anafikrinden de müzik sektöründeki katekullilere, al gülüm ver gülümlere inceden laf giydirildiğini anlıyoruz:

DÜŞÜNEN HAYVAN

‘Kullan at beni, harca / Buruştur, sat / Dilediğin gibi öldür, yaşat / Dikkat dikkat, daha da beter olacak bu gidişatla / Kalbur üstü kalbini açmazsa / Düşe kalka ezberledim hayatı / Yanımdan geç, sakın değme bana / Bana bana bana hep bana hep bana / Doymak nedir bilmez misin acaba? / Serte sert cevap gelir unutma / Durmaz insan hayvan olunca...’

Bu durumun bizim hayvanla alákası var mı; yok... Ama serin bir abimizdir, sınır tanımaz ve hayvan-insan kategorisindendir.

Oradan düştü zihnime herhalde. Ne bileyim, insan dediğin de iki ayaklı, düşünen bir hayvan neticede... Zihni bir kez koşmayagörsün... Durmaz insan hayvan olunca...
Yazarın Tüm Yazıları