Yerel yemeklerin keyfi
Geçen hafta The Marmara Bodrum tarafından yeni başlatılan aylık Weekendplus programı çerçevesinde yaptığımız gezilerden bahsetmiştim.
Bugün aynı program çerçevesinde düzenlenen yemekden bahsedeceğim.
Engin Akın hanım yerel yemekler konusunda uzman. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde evlerde pişen, son derece lezzetli ancak ticari olarak fazla bilinmeyen yemekleri araştırıp, buluyor sonra da onları bunlardan habersiz insanlara tattırıyor.
Gezi programımızın en önemli bölümü de bu tadımın yapıldığı cumartesi akşamıydı.
Bizim otele gelişimizden bir hafta kadar önce Ula'lı dört teyze , Halise, Rabiya, Nermin ve Ayşe hanımlar, Engin hanım tarafından otele getirtilmişler ve hemen mutfağa dalmışlar.
Bildikleri gibi yemekleri pişirmeye başlamışlar, otelin usta şefleri de son derece gönüllü öğrenciler olmuşlar bir süre için.
Sonra öğrenmeye başladıkları yemekleri onlar da pişirmeye başlamışlar. Bir, beş, on ne kadar gerekiyorsa tam kıvamı tutturuncaya kadar denemeler yapmışlar.
Sonuçta da o gece, biraz sonra tam mönüsünü vereceğim muhteşem ziyafet düzenlendi.
Bir degustasyon şeklinde düzenlediler yemeği, hepsinden azar azar tattık yemeklerin.
Aslında hepsi birer muhteşem lezzetti ve hemen hepsi de mükemmel bir yemek için başlıbaşına yeterdi.
Anladığım kadarıyla yöreye özel bu yemekler The Marmara Bodrum otelinin mönüsüne yavaş yavaş girecek.
İyi de olacak çünkü bölgede son derece zengin bir yöresel yemek kültürü olmasına rağmen Bodrum'da bu yöresel yemekleri tadabileceğiniz yer yok.
Güngör Uras'ın yazısında belirttiği gibi bir tek belki Sakız Ana'yı bu kategoriye sokabiliriz bunun dışında hemen her yer turistik yani sıradan mönü sunuyor.
The Marmara Bodrum girişimiyle bu konuda öncülük yaparsa harika bir gelişme de başlamış olur bence.
İşte o akşam sunulan yemeklerin tam listesi:
Zeytinli dizme, enginar dolması, dalgan mücveri, bakla kızartması, cevizli kuru domates salatası, kazayağı nergisleme, patlıcan çekmesi, sıyırma taze fasülye, çitlenbikli ve közleme patlıcanlı dürüm, deniz börülcesi, Ege favası, ebegümeci kalamar pilaki, portakallı sardalye, güveçte hoplatma patates ile Ege kapaması, oğlak kebabı, sakız yahnisi, bulgur, arabaşı çorbası.
Hayır hayır bitmedi. Şimdi de tatlılar geliyor:
Sakızlı baklava, beyaz pelte, un helvası, küllü kalbura bastı, sakız zerde, kazandibi.
İşte böyle bu mönüden sonra artık başka bir şey yazmanın da anlamı yok bence.