Banu TUNA
Son Güncelleme:
Yemek yeme modasında son eğilimler
Güneyden dönüşler arttıkça şehirdeki mekanlar daha bir önem kazanmaya başladı. Artık iş çıkışı güzel bir yemekle veya birkaç kadeh içkiyle şehir hayatı çekilir hale gelecek.
Köşedeki büfeye uğramaktan daha büyük bir şey planlıyorsanız, nereye gittiğiniz kadar, orada ne yeyip, içtiğiniz de önemli. Hele hele trendy olmak sizin için önemliyse...
Yemek, içki ve mekan tercihleri her yıl değişiyor. Dışarıda yemek yemenin de basbayağı bir modası var yani. Örneğin son dönemde yerel mutfaklar çok gözde. Uzun süre Çin yemekleri ve suşinin peşine takıldıktan sonra kendi yemeklerimizi de keşfetmeye başladık. İzmir'in kumrusu, Afyon'un sucuk döneri, Mersin'in tantunisi, Karadeniz'in hamsi yemekleri gibi lezzetler artık tüm büyükşehirlerde bulunabiliyor. Buna karşılık otlar da en popüler dönemini yaşıyor. Alkollü birşeyler içilecekse margarita ve mojito mutlaka denenmeli. Suşi hala gözde ama tencerede pişirilen midye yemekleri pabucunu dama atacağa benzer. Kars'ın gravyeri de peynir tabaklarına girmeyi başardı.
KAHVE İÇİN BAŞKA YERE
Önce mekanlardan başlayalım. Henüz havalar bozmamışken bol yastıklı, beyaz kocaman şemsiyeli ortamlar hala prim yapıyor. Bu yastıklar ilk çıktığında aslında elinde kadehle kurulmak, en fazla küçük atıştırmalar içindi. Zor tabii yastık üzerinde peçeteli, servisli yemek yemek. Fakat gel gör ki, rahat rahat oturmak herkesin pek hoşuna gidince, kısa bacaklı masalarla hadiseye yeni bir boyut katıldı. Şimdi hem yastıklarda oturup, hem de mükellef sofralara kurulmak mümkün.
Artık eskisi gibi erken saatte yemek için bir yere girip, gecenin sonuna kadar aynı ortamda kalmak yok. Hani bizde gelenektir ya, en son müesseseden kahve ikram edilir. İşte o kahve şimdi başka bir yere gidilip içiliyor. Eğer manzaralı bir restoran söz konusuysa, günbatımından önce hazır bulunmak lazım. Ama öyle hemen masaya oturulmuyor önce varsa barında bir 'drink' alınıyor. Yemekten sonra da kahve için başka bir yere geçiliyor. Gerçi bu aralar aynı çatı altında farklı konseptleri buluşturan mekanların sayısı çoğaldı. Aynı binaya farklı kapılardan giriyorsunuz. Bir tarafta İtalyan restoranı, bir tarafta Fransız restoranı arada bir de cafe-bar birlikte bulunabiliyor.
POPÜLER PAZI DOLMASI
Daha önce burun kıvırdığımız anne yemekleri yükselişe geçti. Bu aralar herkes pazı dolması yiyor mesela. En şık restoranlar başlangıç olarak hamsi kızartma servis ediyor. Özellikle kokteyl masalarında mutlaka kereviz ve bazı diğer otların saplarının yanında rendelenmiş peynir ikram ediliyor. Başta söylediğimiz gibi bu sezonun en trendy yemeği tencerede pişirilmiş midye. Suşi'nin saltanatı yine de devam ediyor. Hafif ve sağlıklı olsun diye yenen otların yanında, tantuni ve kaburga dolması gibi basbayağı ağır yemekler sunan restoranlar mantar gibi çoğalıyor.
Bu yılın en popüler alkolsüz içkisi frape yani buzlu kahve. Eskiden sadece cafe-barlarda bulunurdu. Artık o kadar popüler ki, poşette alıp, evde bile yapabiliyorsunuz. Bir de her mekanın mutlaka kendi özel limonatası ve buzlu çayı var. Menüde limonatanın başına cafenin (veya mekan her ne ise) adını koyuyorlar. Tarifler muhtelif. İçine taze nane yaprağından zencefile kadar pek çok şey katıyorlar. Şekerin ayarı iyi tutturulduğu sürece ferahlatıcı ve lezzetli bir seçenek.
Alkollü içkilerde bu sezon margarita birinci sıradaki değişmez yerini mojito'ya kaptırdı. Meksikalı mojito'nun içinde rom ve esmer şeker var.
Sürrealist bir mekan
Ortaköy Meydanı Vapur İskelesi'nin yanında Dada adında yepyeni bir restoran & bar, yaz başında İstanbullulara merhaba dedi. Dada, sürrealist dekoru içinde mistik bir havada, Ortaköy Camii ve Boğaziçi Köprüsü manzarası ile denizin kenarında misafirlerine sihirli bir ortam yaratmayı hedefliyor.
Tel: (212) 258 03 22
Yüzde yüz tavuk eti
Kentucky Fried Chicken, Albay Harland D. Sanders tarafından 1930'ların ortalarında ABD Kentucky'de kuruldu. KFC ilk restorandan bugüne bir lezzet klasiği halini aldı. Hiçbir işlemden geçirilmemiş yüzde yüz tavuk etini, Albay Sanders'ın 11 çeşit baharattan oluşan gizli tarifli karışımı ile pişirerek müşterilerinin beğenisine sunuyor. Ünlü restoranlar zinciri İstanbul, Ankara ve İzmir'deki 15 restoranıyla, tüketicilerine sınırsız hizmet sunmaya devam ediyor.
Barbekü keyfi
Anadolu yakasında haziran ayında faaliyete geçen Mood, 18:30 - 02:00 saatleri arasında kendinizi mutlu ve rahat hissederek yiyeceğiniz yemek ve yudumlayacağınız içki için müziğin de ritmiyle tatil ortamı yaratıyor. Ayrıca pazar günleri 17:30'dan itibaren açık büfe barbekü keyfi var. Tel: (216) 373 62 60
Kahve ve donut
Dünyanın en büyük kahve ve donut zinciri Dunkin' Donuts' da, en çok kahve tüketiliyor. Brezilya ve Kolombiya'dan gelen Dunkin' kahvesinin tazeliği, suyunun kalitesi, ısısı, gramajı ve çekilmiş kahvenin granül büyüklüğü deneyimli elemanlarca sürekli denetleniyor. Üstelik 18 dakikada tüketilemeyen kahve dökülüyor. Dunkin' Donuts'ın İstanbul'un işlek noktalarında toplam 21 dağıtım noktası bulunuyor.
Yemek, içki ve mekan tercihleri her yıl değişiyor. Dışarıda yemek yemenin de basbayağı bir modası var yani. Örneğin son dönemde yerel mutfaklar çok gözde. Uzun süre Çin yemekleri ve suşinin peşine takıldıktan sonra kendi yemeklerimizi de keşfetmeye başladık. İzmir'in kumrusu, Afyon'un sucuk döneri, Mersin'in tantunisi, Karadeniz'in hamsi yemekleri gibi lezzetler artık tüm büyükşehirlerde bulunabiliyor. Buna karşılık otlar da en popüler dönemini yaşıyor. Alkollü birşeyler içilecekse margarita ve mojito mutlaka denenmeli. Suşi hala gözde ama tencerede pişirilen midye yemekleri pabucunu dama atacağa benzer. Kars'ın gravyeri de peynir tabaklarına girmeyi başardı.
KAHVE İÇİN BAŞKA YERE
Önce mekanlardan başlayalım. Henüz havalar bozmamışken bol yastıklı, beyaz kocaman şemsiyeli ortamlar hala prim yapıyor. Bu yastıklar ilk çıktığında aslında elinde kadehle kurulmak, en fazla küçük atıştırmalar içindi. Zor tabii yastık üzerinde peçeteli, servisli yemek yemek. Fakat gel gör ki, rahat rahat oturmak herkesin pek hoşuna gidince, kısa bacaklı masalarla hadiseye yeni bir boyut katıldı. Şimdi hem yastıklarda oturup, hem de mükellef sofralara kurulmak mümkün.
Artık eskisi gibi erken saatte yemek için bir yere girip, gecenin sonuna kadar aynı ortamda kalmak yok. Hani bizde gelenektir ya, en son müesseseden kahve ikram edilir. İşte o kahve şimdi başka bir yere gidilip içiliyor. Eğer manzaralı bir restoran söz konusuysa, günbatımından önce hazır bulunmak lazım. Ama öyle hemen masaya oturulmuyor önce varsa barında bir 'drink' alınıyor. Yemekten sonra da kahve için başka bir yere geçiliyor. Gerçi bu aralar aynı çatı altında farklı konseptleri buluşturan mekanların sayısı çoğaldı. Aynı binaya farklı kapılardan giriyorsunuz. Bir tarafta İtalyan restoranı, bir tarafta Fransız restoranı arada bir de cafe-bar birlikte bulunabiliyor.
POPÜLER PAZI DOLMASI
Daha önce burun kıvırdığımız anne yemekleri yükselişe geçti. Bu aralar herkes pazı dolması yiyor mesela. En şık restoranlar başlangıç olarak hamsi kızartma servis ediyor. Özellikle kokteyl masalarında mutlaka kereviz ve bazı diğer otların saplarının yanında rendelenmiş peynir ikram ediliyor. Başta söylediğimiz gibi bu sezonun en trendy yemeği tencerede pişirilmiş midye. Suşi'nin saltanatı yine de devam ediyor. Hafif ve sağlıklı olsun diye yenen otların yanında, tantuni ve kaburga dolması gibi basbayağı ağır yemekler sunan restoranlar mantar gibi çoğalıyor.
Bu yılın en popüler alkolsüz içkisi frape yani buzlu kahve. Eskiden sadece cafe-barlarda bulunurdu. Artık o kadar popüler ki, poşette alıp, evde bile yapabiliyorsunuz. Bir de her mekanın mutlaka kendi özel limonatası ve buzlu çayı var. Menüde limonatanın başına cafenin (veya mekan her ne ise) adını koyuyorlar. Tarifler muhtelif. İçine taze nane yaprağından zencefile kadar pek çok şey katıyorlar. Şekerin ayarı iyi tutturulduğu sürece ferahlatıcı ve lezzetli bir seçenek.
Alkollü içkilerde bu sezon margarita birinci sıradaki değişmez yerini mojito'ya kaptırdı. Meksikalı mojito'nun içinde rom ve esmer şeker var.
Sürrealist bir mekan
Ortaköy Meydanı Vapur İskelesi'nin yanında Dada adında yepyeni bir restoran & bar, yaz başında İstanbullulara merhaba dedi. Dada, sürrealist dekoru içinde mistik bir havada, Ortaköy Camii ve Boğaziçi Köprüsü manzarası ile denizin kenarında misafirlerine sihirli bir ortam yaratmayı hedefliyor.
Tel: (212) 258 03 22
Yüzde yüz tavuk eti
Kentucky Fried Chicken, Albay Harland D. Sanders tarafından 1930'ların ortalarında ABD Kentucky'de kuruldu. KFC ilk restorandan bugüne bir lezzet klasiği halini aldı. Hiçbir işlemden geçirilmemiş yüzde yüz tavuk etini, Albay Sanders'ın 11 çeşit baharattan oluşan gizli tarifli karışımı ile pişirerek müşterilerinin beğenisine sunuyor. Ünlü restoranlar zinciri İstanbul, Ankara ve İzmir'deki 15 restoranıyla, tüketicilerine sınırsız hizmet sunmaya devam ediyor.
Barbekü keyfi
Anadolu yakasında haziran ayında faaliyete geçen Mood, 18:30 - 02:00 saatleri arasında kendinizi mutlu ve rahat hissederek yiyeceğiniz yemek ve yudumlayacağınız içki için müziğin de ritmiyle tatil ortamı yaratıyor. Ayrıca pazar günleri 17:30'dan itibaren açık büfe barbekü keyfi var. Tel: (216) 373 62 60
Kahve ve donut
Dünyanın en büyük kahve ve donut zinciri Dunkin' Donuts' da, en çok kahve tüketiliyor. Brezilya ve Kolombiya'dan gelen Dunkin' kahvesinin tazeliği, suyunun kalitesi, ısısı, gramajı ve çekilmiş kahvenin granül büyüklüğü deneyimli elemanlarca sürekli denetleniyor. Üstelik 18 dakikada tüketilemeyen kahve dökülüyor. Dunkin' Donuts'ın İstanbul'un işlek noktalarında toplam 21 dağıtım noktası bulunuyor.