GeriSeyahat Uzun ve zevkli bir yolculuk
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Uzun ve zevkli bir yolculuk

Uzun ve zevkli bir yolculuk

Atlas Kış, Tanrıların denizde büyüttüğü bahçeye götürüyor sizi. Boyu 61, eni 47 kilometre olan, Hint Okyanusu'yla kuşatılmış Mauritus adasına. (Üstte) Derginin tanıttığı diğer bir doğa harikası ise Bolu Dağları. (Sağda) Oruç Özger, yazıyı uzun bir yolculuk sonunda ortaya çıkarır. Göynük'ten başlayan Abant'la devam eden tur, Yedi Göller'de sona erer. Yolculuğun birinci günü İstanbul'dan hareket ederek Göynük'e varırlar. İkinci gün Abant silsilesini dolaşan ekip, üçüncü gün Yedi Göller'i hatmeder. Bu gezi, Bolu'da hâlâ eldeğmemiş yerlerin olduğunu kanıtlıyor.

DOLU DOLU ATLAS KIŞ

Yüzyılın kışı kapıda. Çok uzun ve soğuk geçecek bu sezon için tüm zevklere hitap edecek sayısız seçeneği biraraya toplayan ‘‘Atlas Kış’’ çıktı. Atlas Kış'ın seçenekleri arasında, Türkiye Kayak Rehberi '98 kitapçığı da var. Dergiyi okurken gezeceğiniz yerler ise birbirinden ilginç ve güzel: Rotada Tayland, Malezya, Kuveyt, Tunus, Mauritius, Bolu Dağları, Moskova, Prag ve Budapeşte var.

KİM NEREYE GİDEBİLİR

Yılbaşında seyahate çıkmak isterseniz de seçeneğiniz çok. Yeter ki, hayal edin. Birçok şirket insanları dünyanın her yerine, mümkün olabilecek en makul fiyatlarla götürecek. Eğer Türkiye'de ve dünyada ne tür geziler düzenlendiğini öğrenmek istiyorsanız hemen orta sayfalarımızı çevirin. Turizm şirketleri bu yıl yurtdışı tatili için çok fazla talep olduğunu söylüyorlar.

Soluğu dünyada alacağız

Yılbaşı yaklaşıyor. Bu yıl belki seyahate çıkmak isteyebilirsiniz. Sayısız seçeneğiniz var. Yeter ki, hayal edin. Birçok şirket dünyanın her yerine, mümkün olabilecek en makul fiyatlarla insanları götürecek. Eğer Türkiye'de ve dünyada ne tür geziler düzenlendiğini öğrenmek istiyorsanız, aşağıdaki mini rehbere göz atabilirsiniz. Turizm şirketleri bu yıl yurtdışına çok fazla istek olduğunu söylüyorlar.

Yiyelim güzelleşelim

Oasis Turizm, muhteşem yılbaşı seçenekleri hazırlamış. En ilginci, gurme turları. İtalya Toscana'ya gidip, birbirinden lezzetli yemekleri ve güzel şarapları tadacak, yeni yıla mutlu gireceksiniz. Ayrıca Budapeşte'de otantik yılbaşı, Güney Afrika, Seyşeller'de safari turu gibi farklı zevklere hitap eden geziler olacak. Gurme turunun programını merak edenler, aşağıdaki programa bakabilirler.

31 Aralık günü THY veya Alitalia ile İstanbul Roma'ya hareket. Yaklaşık iki saatlik otobüs yolculuğundan sonra Floaransa'ya varış ve merkezdeki Albany Oteli'ne yerleşme. Hoşgeldiniz kokteyli.

1 Ocak günü kahvaltıdan sonra yarım gün Floransa şehir turu. Öğleden sonra Toscana'nın en eski şaraphanelerinden biri olan Frescobaldi'lerin mahzenini ziyaret sırasında şarap, peynir ve zeytinyağı tadımı. Akşam yemeği tipik bir Floransa gurme restoranında ve yerel şaraplar eşliğinde.

2 Ocak günü kahvaltıdan sonra Toscana bölgesinin diğer bir Ortaçağ kenti olan Sienna turu ve öğleden sonra ünlü Banfi şarap fabrikası ve mahzenlerinde şarap tadımı.

3 Ocak günü kahvaltıdan sonra ünlü Banfi şaraphaneleri ve şatosunu ziyaret. Şarap tadımından sonra modacı Feragano'nun yeniden canlandırmaya çalıştığı eski bir Ortaçağ köyü olan İl Borro'yu ziyaret. Akşam müzik ve Toscana şarapları eşliğinde gala yemeği.

4 Ocak günü dönüş. Turun fiyatı, bin 220 dolar.

BALİ'DE ROMANTİK KAÇAMAK

Yeryüzü cenneti Endonezya Bali son ayların popüler kaçamak mekanlarından. Ritz-Carlton Oteli'nin Türkiye temsilciliğini yapan Atlantis Turizm, oda fiyatlarının 125 dolardan başladığını söylüyor.

MUHTEŞEM BİR ADA

Meksika'nın doğusunda Karaib Denizi'nde dirsek biçiminde

muhteşem bir yarımada uzanıyor: Cancun. Gittiğinizde Ceviche adındaki Meksika yemeğini denemeyi unutmayın. Eğer otantik eşyalara meraklıysanız, çok iyi alışveriş de yapabilirsiniz.

Doğa'da taze başlangıç

Eğer alternatif tur olarak tanımlanan, şehrin gürültüsünden uzak, doğadaki keşif gezilerine katılmak istiyorsanız, Gezievi yılbaşı programını açıkladı. İlgilenenlere duyurulur:

30 Aralık - 4 Ocak:

Yedigöller, Safranbolu, Amasra, Aladağ, Gölcük, Ilgaz

30 Aralık - 4 Ocak: Eğirdir, Yazılı Kanyon

30 Aralık - 4 Ocak: Bodrum, Bafa Gölü, Fethiye, Kelebekler Vadisi

30 Aralık - 4 Ocak: Kapadokya, Ihlara Vadisi

30 Aralık - 1 Ocak: Bolu, Yedigöller, Abant, Aladağ

30 Aralık - 1 Ocak: Safranbolu, Yörük Köy, Gölcük

30 Aralık - 1 Ocak: Pamukkale, Afrodisyas

Afrika ormanlarında

İşte ilginç gezilerden biri daha. Oasis Turizm'in bu yılbaşı için organize ettiği Güney Afrika ve Seyşel turu. Meraklısı için program aşağıda:

22 Aralık günü THY ile Johannesburg'a uçuş. Hem de aktarmasız.

23 Aralık günü Johannesburg'a varış ve Sun City The Palace Otel'e yerleşme.

24 Aralık günü isteyenler için Pilanesberg Safari kampında safari turu.

26 Aralık günü Johannesburg, Altın Madenleri Köyü ve Pretoria turu.

27 Aralık günü Air Seychelles ile Seyşeller'e hareket.

27 Aralık - 03 Ocak 1998 tarihleri arasında 7 gece-8 gün yarım pansiyon Beau Vallon Bay Beach Resort Otel'de konaklama.

3 Ocak günü Johannesburg'a dönüş. Öğleden sonra Johannesburg'da yarım gün alışveriş imkanı. Akşama İstanbul'a hareket.

4 Ocak günü İstanbul'a varış. Fiyatı 3 bin 850 dolar.

KÜBA SEFERLERİ BAŞLADI

Artık Küba da turizme kapılarını açıyor. Türkiye'deki şirketler de Küba'daki değişim doğrultusunda gezi programlarına Küba'yı da dahil ettiler. Özellikle Havana'ya yapılacak olan turlarda gurmeler daha fazla bilgilenebilecek ve oradaki puro, içkilerle yakından ilgilenebilecekler.

Sudan bizi çağırıyor

RADİKAL islam örgütlerine yardım ettiği gerekçesiyle ABD tarafından terörizmi destekleyen ülkeler arasında gösterilen Sudan, bu imajdan kurtulup kabuk değişmek için kolları sıvadı. Yasadışı işlerle ve kişilerle ilgileri olmadığını ve sadece kalkınmayı hedeflediklerini her fırsatta belirten Sudanlılar, ülkelerini yabancılara, özellikle de Türk işadamlarına açtıklarını duyurmaya başladılar.

İslam'ın tek ortak payda olduğu Sudan İslam Cumhuriyeti, eski bir İngiliz sömürgesi. 1956 yılında bağımsızlığını kazanan Sudan'ın Cumhurbaşkanı Ömer Hasal El Beşir, ülkeyi 26 eyalet, 113 vilayet ve 576 belde ile yönetiyor. Yaklaşık 30 milyon olan nüfusun yüzde 48'i okuma yazma bilmiyor. Sudan'da üniversite mezunlarının sayısı ise 180 bin. Ülkede çeşitli branşlarda 30 üniversite mevcut. Sekiz yıllık eğitim zorunlu.

LİBERAL ŞERİAT

Adı Arapça ‘Biladü’s-Sudan' (Siyahlar ülkesi) olan Sudan, Afrika'nın en büyük ülkesi konumunda. Yüzölçümü 2.5 milyon metrekare. Müslüman çoğunluğun yanısıra Hıristiyan ve Animist azınlıklar yaşıyor. Dokuz Afrika ülkesi ve Kızıldeniz ile çevrili. Askeri İslami rejim ile yönetiliyor. Ancak Sudanlılar, İran ve Suudi Arabistan gibi katı kurallar yerine, kendilerine özgü ve daha liberal şeriat düzeniyle yaşadıklarını ileri sürüyorlar.

500'den fazla kabilenin olduğu ve 150'ye yakın dilin konuşulduğu Sudan'da bazı kabile üyeleri kimlerden olduklarını yüzlerine yaptıkları döğmelerle, bıçaklarla yaptıkları desenlenlerle simgeliyor. Bebek ölüm oranı çok yüksek. Hükümet aldığı tedbirlerle bu ölüm oranlarını yüzde 20'ye düşürmeye çalışıyor. Ailelerdeki çocuk sayısı ortalama olarak 18 iken, son beş yılda alınan tedbirlerle dörde düşmüş. Evlenme yaşı 20-22 arasında, flört serbest.

Dileyen erkek dört, dileyen altı kadınla evlenebiliyor. Erkek bu kadınlarla isterse aynı evde yaşıyor, isterse hepsine ayrı ayrı evler açabiliyor. Hem resmi nikah, hem de imam nikah var. Sudanlı kadına başörtü zorunlu değil; asker, polis, politikacı, doktor, vali, bakan olabiliyorlar. Milletvekili olmak için okuma yazma bilmek gerekmiyor.

Yetkililer, ülkede zengin petrol yatakları bulunduğunu ve yapılan çalışmalar sonunda 21'inci Yüzyıl'a petrol ihraç eden ülke olarak gireceklerini söylüyor. Şeker kamışı ülke için son derece önemli. Toplanan şeker kamışları Afrika'nın en büyük şeker fabrikası olduğu belirtilen kuzeydeki Kenane şeker fabrikası kanalıyla diğer ülkelere ihraç ediliyor.

Türk şirketi Candaş Turizm kanalı ile İstanbul-Hartum arasında seferlere başlayan Sudan Havayolları'nın iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri canlandıracağı ümit ediliyor. Gerçek anlamda bir Türk dostu olan ve ‘‘Ben Türkiye'den geliyorum’’ dediğinizde birçok kapının kolaylıkla açıldığı Sudan'da işsizlik, yoksulluk, iç bölgelerde açlık var. Genellikle güleryüzlü olan Sudanlılar tüm bu olumsuzluklara karşın mutlu.

AFRİKA-İSLAM SENTEZİ

Sudan'da Afrika ve İslam sentezine dayalı kültürü, özgün halk müzikleri, halk oyunları, ezgiler ve şiirlerle daha da zenginleşmiş. Kırsal kesimlerde, ayak bileklerine teneke kutular bağlamış halk oyunları ekipleri, Afrika ritmiyle dansederken, Başkent Hartum'daki ulusal tiyatroda Avrupalı ve Mısırlı yazarların modern yapıtları sergileniyor.

TABLO GİBİ GÖRÜNTÜLER

Sudan'ın doğası seyrine doyum olmayan güzellikte. Bir yanda mavi ve beyaz Nil'in ayrı ayrı gelip buluştuğu Başkent Hartum, diğer yandan da çöllerin yanıbaşındaki yeşil alanlar, bir başka etkileyici. Kuşkusuz bu güzelliğe özgürce dolaşan develerin ve akşam üstü güneşinin de katkısı büyük. Sudan'da bu tablo gibi görüntülere sıkça rastlıyorsunuz.

ABD İLE ARASI KÖTÜ AMA...

Sudan'ın ABD ile ne ticari, ne siyasi bir ilgisi var. Siyasi olarak her iki ülke de birbirini terörizmi desteklemekle suçluyor. Bu düşünce ticaret yapmalarını da engelliyor. Ama, ABD'li kola üreticileri pazarlarına Sudan'ı da çoktan katmış. İstense de istenmese de ABD'li kola, Sudanlı bebeklerin bile içeceği oluvermiş. Belki de sütten daha kolay bulunuyor.

Sudan Havayolları'nın Hartum-İstanbul arasında seferlere başlamasıyla, Sudan da Türkiye ile flört hazırlığına başladı. Sudanlı yetkililer, Türk işadamlarını kendi ülkelerinde yatırım yapmaya çağırırken, Afrika'nın en büyük ülkesi konumundaki Sudan'ın olanakları da Türklere bir bir açıldı. 1920'li yıllarda Osmanlı yönetimine giren Sudan'ın güneyinde ayrılıkçı gruplar ile hükümet arasında savaş sürerken, Başkent Hartum dış ticaret için hamle başlattı.

ŞEKERKAMIŞI YÜZ AKI

Sudan ekonomisinde şekerkamışının yeri büyük. Nil nehri çevrelerindeki tarlalarda şeker kamışı üretimine fazlaca ağırlık verilmiş. Özellikle Kenane bölgesindeki şeker fabrikası ülkenin gururu. Sudanlılar, bu fabrikanın Afrika'nın en büyük şeker fabrikası olduğunu gururla anlatıyorlar.

KABİLE SİMGELERİ YÜZLERDE

Sudan, gerçek anlamda bir insan mozaiği. 500'den fazla kabile ve 150'ye yakın dil var. Özellikle 1980'li yıllarda komşu ülkeler olan Etiyopya, Uganda ve Çad'dan gelen mülteciler, karmaşık etnik bileşimi daha da karıştırmış. Karmaşıklığa çözüm olarak da bazı kabileler özgünlüklerini ortaya çıkarmak için özel izler çizmişler suratlarına. Erkeklerde sert olan bu işaretler, kadınlarda daha estetik bir şekilde yansımış yüzlere. Hatta bazı kadınlar, yüzlerini iğne oyası gibi işletmişler. Tek amaçları, kabilelerini belli etmek.

False