Geriİzmiri Keşfet Türkiye'de futbolun doğduğu şehirde
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Türkiye'de futbolun doğduğu şehirde

Türkiye'de futbolun doğduğu şehirde

Mehmet Arslan

Türkiye’de futbolun doğduğu ve geliştiği kenttir İzmir. İlki futbol kulübü 1894 yılında İngilizler tarafından kurulur. Sonra şu anda Yunanistan topraklarında faaliyet gösteren Rumların kurduğu bir kulüp doğar. Bu kulüplerinden ardından Sırasıyla Türk kulüpleri kurulmaya başlar. İstanbul henüz futbolla tanışmamışken, İzmir Burjuvazisi futbolda hükümranlığını ilan etmiştir bile.

Savaştepe köprüsünden geçen trenler Sel olur İzmir’e akar. İzmir’in denizi kız, kızı deniz Sokakları hem kız, hem deniz kokar.

Cahit Külebi’nin, “Atatürk’a anıt” şiirinde yer alan bu nefis dizelerin şehri İzmir’deydim… Özgürlükler şehrinde.

Bir şehir özgürse korkun ondan. İçinizde bir an da bir isyan başlar. O özgürlük, sizi tutsak eder, aşık eder, kendine bağlar… Kopamazsınız, kalbinizin bir yanı her daim artık orada yaşar. Benim bundan böyle hep İzmir’de yaşayacağım gibi.. Bir parçamın hep İzmir’de kalacağı gibi..

Asansör’de başladı harikalar diyarına seyahatimiz.. Sonra sırasıyla devam etti.. Agora, ve agoradaki duvar yazıları, güzelim Kordon, Pasaport.. İnciraltı Kent ormanı, Kemeraltı çarşısı Bütün bu güzel yerleri arkadaşlarım sizlere yazdı.

İzninizle ben başka bir noktaya, İzmir’in kulüplerine, futboluna, sporuna göz atmak istedim. Çünkü orası çok çarpıcı.

Dünyanın en hızlı büyüyen ikinci kenti İzmir. Eğer öyleyse futbolu niye büyümüyor.

Türkiye’de futbolun doğduğu ve geliştiği kenttir İzmir. İlki futbol kulübü 1894 yılında İngilizler tarafından kurulur, “Smyrna Futbol Kulübü” adıyla. Yani İzmir Spor Kulubü.. Sonra şu anda Yunanistan topraklarında faaliyet gösteren Rumların kurduğu bir kulüp doğar, Panionios. İstanbul henüz futbolla tanışmamışken, İzmir Burjuvazisi futbolda hükümranlığını ilan etmiştir bile. Apollon, Pelops, Evangelidis, İskoç, Karakoviri, Garibaldi takımları faaliyet göstermeye başlar. Bu kulüplerinden ardından Sırasıyla Türk kulüpleri kurulmaya başladı. Karşıyaka 1912, Altay 1914, Altınay (Daha sonra İzmirspor adını aldı 1930’da) 1923, Altınordu 1923, Göztepe 1925, Buca 1928

Futbol İzmir’in İzmirlinin tutkusuydu. Uluslararası alanda ilk büyük başarıyı bir İzmir takımıyla yaşayacaktı Türkiye.

Göztepe 1968-69 sezonunda o zaman ki adı “Fuar şehirleri kupası” olan (Daha sonra ismi UEFA Kupası olarak değiştirildi) organizasyonda tam 5 tur atlayarak 72 takım arasında son 4’e kaldı. Yani yarı final oynayan ilt Türk takımı oldu. Göztepe’nin bu başarısından sonra ne yazık ki bir duraklama dönemine girdi. 1970’li yılların ikincisi yarısından itibaren sportif güçlerini yitirmeye başladılar. Ve günümüzde Süper Lig’de temsil hakkını yitirdiler.

Peki ne oldu da. “Göz göz Göztepe”, “Kaf sin Kaf” ve “Büyük Altay” sesleri kesileverdi futbolun zirvesinde. Bu soruyu İzmir Büşükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ne yönelttim. Doğrusu yanıtları beni umutlandırdı.

“İzmir ekonomisini” işaret etti Aziz Kocaoğlu; - 1970 – 2005 arası İzmir ekonomisi bir duraksama dönemi yaşadı. Sponsor bulmakta güçlük çekti kulüplerimiz. Ekonomik anlamda güçlerini yitirdiler. Daha sonra biz geldik. - Bir yandan belediye hizmetlerini yaparken, diğer yandan da ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmeye çalıştık. Şimdi bakın kulüplere, Altınordu’ya Mehmet Seyit Özkan bey, Göztepe’ye Mehmet Sepil Bey destek oldular.

- 13 sene boyunca İzmir’in alt yapısıyla uğraştık. Kent küçüldü. Buna paralel futbolda büyümedi tabii ki..

Kocaoğlu’na göre İzmir’in önü açık. Artık kara bulutlar dağılmaya başladı. - Bu yıl belki ama önümüzdeki 2-3 yıl içinde Altınordu ve Göztepe’yi Süper Lig’de göreceksiniz. Buna inanıyorum. Başkanın bu sözleri doğrusu benim de yüreğime su serpiyor. Çünkü bir yanımla artık ben de tutsağıyım İzmir’in.. Tribünlerde ben de bağırmak istiyorum: “Göz göz Göztepe” “Kaf sin Kaf” “Büyük Altay”

SON NOT: Başkan Aziz Kocaoğlu’na soruyorum: - Siz İzmir’e stat yapılmasını engelleyen Başkan mısınız?

Aynı netlikte yanıt veriyor Başkan: - Asla. Ben kentin dokusuna, trafiğine zarar verecek stadyuma karşıyım. 25 çok amaçlı salon yaptık. Göztepe bizim yaptığımız stadyumda oynuyor maçlarını. Ben yeni bir soru yöneltiyorum: - Neden destek vermiyorsunuz İzmir Kulüplerine? Yeni kararlı bir yanıt alıyorum: - AK Partili belediyeler diyorsunuz. Onlar veriyorsa da ben veremem. Yasal olarak veremem. Yasa engelliyor beni. Ama diğer belediyeler diyecek oluyorum: - Onlar veriyorsa yasal olmamasına rağmen veriyor. Ben yasa dışı bir şey yapamam. Ama ben İzmir kulüplerine mekteplik yapıyorum. Belediye 28 branşta sporcu yetiştiriyor. Bu sporcularla onlara alt yapı hizmeti veriyorum.

 

 

False