GeriSeyahat TÜRKİYE’NİN KAYAK VE KAPLICA MERKEZLERİ 2009
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
TÜRKİYE’NİN KAYAK VE KAPLICA MERKEZLERİ 2009

TÜRKİYE’NİN KAYAK VE KAPLICA MERKEZLERİ 2009

Güneydoğu Anadolu

ŞANLIURFA / Karacadağ Kayak Merkezi

Sosyete ile şalvarlı kayakçıların buluşma noktası

TESİSLER: Türkiye’de kayak keyfinin en ucuza yaşandığı merkezlerden biri. Siverek İlçesi’ne bağlı tesisler “sosyete” ile şalvarlı kayakçıları buluşturuyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ilk ve tek olan Karacadağ Kayak Merkezi, Siverek İlçesi’ne 45 kilometre mesafede. İl Özel İdaresi’ne ait merkez, özel bir işletmeye beş yıllığına kiraya verildi. Pist uzunluğu 300 metre. Kayak takımı ve kar motoru bulunuyor.
FİYATLAR: Kayak ücretinin 5 TL olduğu merkezde gün boyu kaymak isteyenlerden ise 20 TL. ücret alınıyor. Günlük ortalama 150 kişinin ziyaret ettiği kayak merkezinde hafta sonları oldukça yoğun geçiyor. Kayak merkezinde ayrıca 1 adet dağ evinden yapılmış kafeterya bulunuyor. (Tel: 0414 552 10 04, 0532 483 84 29)

BİNGÖL / Kös Kaplıcaları

Gruplara yüzde 20 indirim uygulanıyor


TESİSLER: Bingöl-Erzurum karayolunun 20’nci kilometresindeki Ilıcalar Beldesi’nde. Özel sektör, kamu ortaklığıyla işletilen Bin-Kap ve Kös Kaplıcaları çevresinde 50 odalı 160 yataklı bir otel ve 16 apart bulunuyor. Kaplıcada dördü kapalı, toplam beş havuz bulunuyor. Kadın ve erkeklerin havuzları ayrı. Restorant, aile çay bahçesi, üç otopark, çok amaçlı iki toplantı salonu, spor salonu müşterilerin hizmetinde. Kaplıca 24 saat açık ve saunası 20 kişilik. Kaynak suyunun sıcaklığı 48 derece. Ankara Refik Saydam Merkezi ile Ankara Numune Hastanesi Fizikoterapi, Hidroterapi Kliniği’nce yapılan tahlillere göre, bikarbonatlı, karbondioksitli ve karbon gazoz sular grubundan. İçildiğinde hazmı kolaylaştırıyor. Termal banyoları romatizma, kadın hastalıkları, deri ve böbrek hastalarınca kullanılıyor. Müşterilerin çoğunluğu çevre illerden, yurtdışından misafirler arasında ilk sırayı Almanlar alıyor. Hastanelerden sevk edilen kamu çalışanlarına fizik tedavi hizmeti de veriliyor.
SEZON FİYATLARI: Bin-Kap’ın doluluk oranı yazın yüzde 100’ü buluyor. Kışın yüzde 40 civarında. Geçen yılın fiyatları geçerli. Modern tesisteki apartların gecelik fiyatı 100 TL, otellerde tek kişi 40 TL. Kahvaltı ve havuz kullanımı ücrete dahil. Yüzde 20 grup indirimi uygulanıyor. (Tel: 0426 252 50 03)

BATMAN / Bato Kaplıcası

Oteli dört yıldızlı


TESİSLER: Batman’a 38 kilometre uzaklıkta, Kozluk İlçesi’nin Taşlıdere Köyü’nde. Özel sektör tarafından işletiliyor. Dört yıldızlı oteli 54 odalı, 160 yataklı. Tesiste 5 suit oda ve kral dairesi bulunuyor. Açık, kapalı termal havuzlar, konferans merkezine sahip tesisin odalarında da kaplıca suyundan yararlanmak mümkün. Sodyum, kalsiyum ve sülfat içeren termal suyu eklem, yumuşak doku, bazı nörolojik rahatsızlıklar ve kronik bel ağrısı tedavisinde kullanılıyor. Kamu çalışanlarının, devlet hastanelerinden sevk alarak tedavi kapsamında kaplıcalardan yararlanması mümkün.
FİYATLAR: İki kişi kahvaltı dahil 80 TL, tam pansiyon 135 TL.

DİYARBAKIR / Çermik Kaplıcaları

Kışın yer bulmak kolay


TESİSLER: Diyarbakır’a 90 kilometre, Çermik İlçesi’ne üç kilometre uzaklıkta. İlçe belediyesince işletilen kaplıcalar, “Büyük Paşa” ve “Küçük Paşa” adlı tarihi hamamların yanı sıra iki localı ve bir aile kabinli binada hizmet veriyor. Çevresinde birçok turistik amaçlı otel ve pansiyon bulunuyor. Dört havuzlu kaplıcanın çevresindeki tesislerin toplam yatak sayısı 800. Suyun sıcaklığı 48 derece, kükürtlü ve radyoaktif. Asıl özelliği bileşiminde bromür iyonu ve iyodür bulunması. Romatizma, çocuk felci, nevrit, polinevrit, kadın, deri ve üst solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor. Tavsiye edilen kullanım süresi 21 kür.
FİYATLAR: Geçen yılın fiyatları geçerli. Kış aylarında yer bulmak kolay. Kaplıcaya giriş ücreti 3 TL, otellerin gecelik fiyatları ise, 10-40 TL arasında değişiyor. (Tel: 0412 4614222)

ŞANLIURFA / Karaali Kaplıcaları

Rastlantı sonucu bulundu


TESİSLER: Şanlıurfa’ya 45 kilometre uzaklıktaki Harran Ovası’nda. Karaali Köyü’ndeki termal kaynak, pamuk tarlalarını sulamak amacıyla yapılan sondajda ortaya çıktı. İl Özel İdari Müdürlüğü’nce şifalı suyu nedeniyle kaplıcaya dönüştürüldü. Şu anda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, Sağlık Bakanlığı onaylı işletme belgesine sahip tek kaplıca. Suyunun sıcaklığı 41 ile 47 derece arasında. Romatizmal ve nörolojik hastalıklarına iyi geldiği belirtiliyor. Kaplıca 34 apart odada, toplam 54 yataklı. Kadın ve erkekler için iki ayrı havuzu bulunuyor. Yılın 12 ayı açık. Mardin, Adıyaman, Gaziantep, Diyarbakır ile çevre il ve ilçelerde yaşayanlar tarafından tercih ediliyor.
FİYATLARI: Çift kişi günlük konaklama ücreti 40 TL. Şifalı suların bulunduğu havuzların ücreti bu fiyata dahil. (0414 256 70 03)

False