Türkiye’nin en iyi 10 tırmanış rotası
Dağcılık heyecanlı, macera dolu ve bir o kadar da yüksek konsantrasyon gerektiren bir spor olsa da, bu ‘işi bilmeyenin’ dağlara gitmeyeceği anlamına gelmiyor. Dağda olmak zirve yapmasanız da, gördüklerinizle size birçok güzelliği bir arada yaşatacaktır. Ama ille de tırmanmak istiyorsanız, önerimiz kolaydan başlamanız. İşte uzman jürimizin seçtiği Türkiye’nin en iyi tırmanış rotaları...
GEYİKBAYIRI - ANTALYA
Öztürk Kayıkçı, burayı keşfettikten sonra Geyikbayırı, Avrupalı ve Türk kaya tırmanışçılarının gözdesi haline geldi. Bölgede yüzlerce boltlu tırmanış rotası var. Üstelik bu rotalar farklı yükseklik, zorluk ve eğitim derecesine sahip tırmanışçılara hitap ediyor. Konyaaltı.
ALADAĞLAR - NİĞDE
Kayseri, Adana ve Niğde’nin arasında yer alan dağlar Anadolu’nun Alpleri olarak anılıyor. Demirkazık Köyü’ne 10 dakikalık yürüyüşle ulaşacağınız Cimbar Kanyonu’nda eşsiz tırmanış rotaları var. Dağı zirve yapmadan yürüyerek de geçebilirsiniz.
KAYNAKLAR - İZMİR
Her yıl ilkbahar sonunda ‘Kaynaklar Kaya Tırmanış Şenliği’ adında amatör ve profesyonel sporcuların katıldığı eğlence dolu bir festival yapılıyor. Bugün 200’den fazla tırmanış rotası var. Bölge şehir merkezine yakın bir konumda bulunuyor. Buca.
BAFA GÖLÜ / MUĞLA
Bafa Gölü’nün kıyı manzarası eşliğinde kısa kaya tırmanışları (bouldering) için eşsiz harika bir yer. Amatör sporcular bile rahatlıkla çalışabilir. Tırmanıcılar tarafından “Bafantastik” olarak anılan bölge Granit ve tırtıklı bir kaya yapısına sahip. Milas.
ÇİTDİBİ / ANTALYA
Geyikbayırı tırmanış bölgesinin hemen yanı başında yer alıyor. Zor bir parkura sahip, ancak son yıllarda giderek daha fazla tercih ediliyor. İsmini, uzaktan bakıldığında çiti andırmasından alıyor. Yamaçtan baktığınızda eşsiz bir körfez manzarası var. Konyaaltı.
KAÇKARLAR / RİZE
Her daim görebileceğiniz buzulları, gölleri ve yemyeşil ormanlarıyla dağcıların ilk tercihi. Buz tırmanışı yaz aylarında ne kadar kolaysa kış aylarında o kadar zor. Altıparmak, Kavron ve Verçenik tepelerine farklı rotalardan çıkabilirsiniz. Çamlıhemşin.
BALLIKAYALAR KANYONU / KOCAELİ
1970’lerden bu güne tırmanış yapılan kanyonun her iki tarafı da önceden belirlenmiş 100’den fazla rotayla dolu. İstanbul’un monotonluğundan sıkıldıysanız, günübirlik kaçabileceğiniz en yakın tırmanış bölgesi burası. Kanyonda kamp da yapabilirsiniz. Gebze.
DATÇA / MUĞLA
En zor ve dik yamaçlı tırmanış rotalarından biri burası desek yanılmayız. Bu işte biraz tecrübe kazanıp buraya gelmelisiniz. Tırmanış esnasında kuş sesleri ve ileride bulunan kanyondan gelen su seslerinin yankısı eşliğinde macera dolu bir gün geçirin. Datça.
UZUNDERE / ERZURUM
Bölgenin en önemli özelliği yazın kayada, kışın ise buz şelalesinde tırmanış imkânı vermesi. Amatör sporculardan, profesyonel tırmanışçılara kadar zorluk derecesi geniş boltlu tırmanma rotaları bulunuyor. Ocak ayında ‘Uluslararası Buz Tırmanış Festivali’ düzenleniyor. Uzundere.
CİLO - HAKKARİ
Dağcılara göre burası Doğu Anadolu’nun tırmanış cenneti. Lacivert renkteki buzul gölleri, rengârenk çiçekleriyle, tırmanırken nefes kesen bir manzara size eşlik ediyor. Bu güzel tırmanış bölgesi, çatışmalar nedeniyle şimdilik güvenli değil. Yüksekova.
JÜRİ
Tunç Fındık, Dağcı
Ali Nasuh Mahruki, AKUT Kurucusu
Yücel Sönmez, Hürriyet Seyahat editörü
Öztürk Kayıkçı, Dağcı
Esra Ergin, Dağcı
Mehmet İren, Hürriyet editörü
Zorbey Aktuyun, Dağcı
Duygu Yarsur, Dağcı
Tobias Haug, Dağcı
Hale Taşkın, Dağcı