GeriSeyahat Türkiye’nin en iyi 10 aktarı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Türkiye’nin en iyi 10 aktarı

Türkiye’nin en iyi 10 aktarı

Evliya Çelebi'nin seyahatnamesine göre 17. Yüzyıl'da, İstanbul'da 2 binin üzerinde aktar yaşıyormuş. O yıllarda 'kökçü' diye de çağırılan aktarlar, arabalar üzerinde zencefil, ravent, karanfil, biber, tarçın, sümbül yağı, sarısabır gibi 3 bin çeşit mal satarlarmış.

Bugün aktarlık mesleği tüm dünyada eczacılığın temeli olarak görülüyor. 2000'li yıllara gelindiğinde modern yaşam ve etkileri insanoğlunu dönüp dolaşıp yeniden doğal gıdalara yönlendirdi. Artık yorulunca ginseng kökü kaynatıyor, karnımız ağrıyınca biberiye çayı içiyoruz. Baharatları ise hiçbir zaman soframızdan ve yemeklerimizden eksik etmiyoruz. Evet, bu hafta şifalı bitki uzmanlarından, doktorlardan ve gurmelerden oluşan jürimiz Türkiye'nin en iyi 10 aktarını seçti.

BÜNSA

Macunlarıyla ünlü

40 yılı aşkın süredir Beyoğlu Balık Pazarı'nda hizmet veren Bünsa bitkisel çayları, macun türü karışımları ve Uzakdoğu'dan gelen bitkisel tabletleriyle ünlü. 1978'de bir aile şirketi olarak kurulmuş. Bünsa ismi 5 kardeşin isimlerinin baş harflerinin birleşmesiyle ortaya çıkmış. 1997'de kriz nedeniyle el değiştirmiş ama hálá aynı isimle hizmet veriyor. En çok satılan ürünler arasında İsveç şurubu, öksürük, taş, kanser ve zayıflamak için karışımlar ve macunlar var. Zayıflamak için hem çay, hem toz hem de macun bulunuyor. Satılan ürünlerin bir kısmı ithal bir kısmı ise Türkiye'nin belirli bölgelerinden özel olarak toplatılıyor. Hafta içi ve cumartesi 8:30-20:00, pazar günleri 10:30-18:00 arası açık. Salih Güney, Uğur Dündar, Harika Avcı, Gülriz Sururi, Engin Cezzar, Yaşar Kemal, Cemil İpekçi müdavimleri arasında. Tel: (212) 243 62 65.

KIRKAMBAR

Doğal kozmetik ürünleri var

Bünsa'nın ortaklarından, beş kardeşin B'si Bahri Kılıç, Beşiktaş Köyiçi'ndeki Kırkambar'ı 1999'da açmış. Vejetaryen ve doğal beslenmeye yönelik, ekolojik tarımla üretilen her türlü ürün burada satılıyor. Bahri Kılıç ‘Avrupa'daki çağdaş sağlık mağazalarından farkımız yok. Doğal kozmetik ürünleri, turşu, konserve ve bitkisel çaylar satıyoruz’ diyor. Bu aralar en çok kışa hazırlanmak, bünyeyi güçlendirmek için hazırlanan çaylar satılıyormuş. Akciğeri güçlendirmek için bal, ısırgan tohumu, polen ve arı sütü karışımı her daim popülermiş. Pazar hariç her gün 8:30-20:00 arası açık. Hilmi Yavuz, Demet Akbağ, Yılmaz Erdoğan, Hasan Pulur, Neslihan Yargıcı ve Esin Noyan müşterileri arasında. Tel: (212) 236 98 88.

ARİFOĞLU BAHARAT

Şifalı bitkiler paketleniyor

Mısır Çarşısı baharatçılarının en eskilerinden biri Arifoğlu. Sahibi Suat Arifoğlu ‘Bizi diğer üreticilerinden ayıran en temel özellik, çağdaş teknolojilere gösterdiğimiz uyumdur. Arifoğlu Baharat, üretimini merdiven altı tabir edilen bodrumlarda veya izbe mekanlarda gerçekleştirmez. Baharatçılıkta çok önemli olan ayıklama işini göz kararı yapmaz. Bitkiler özel olarak ambalajlanır, baharatlar açık satılır’ diyor. Karabiber, pul biber, nane ve kekik gibi temel baharat ürünlerinin yanı sıra susamdan kişnişe, vanilyadan beyaz bibere, nar ekşisinden arı sütüne kadar sayısız ürün satan Arifoğlu'nun Mısır Çarşısı'nda iki dükkanı var. Her iki dükkan da pazar hariç her gün, 8:00-19:00 arası açık. Tel: (212) 522 66 12.

AMBAR

Selülit çayı yok satıyor

Beyoğlu Kallavi Sokak'taki Ambar'ın sahibi, mesleği aileden devralan Gülten Kılıçşen. Organik kurutulmuş meyve, sebze, tahıl, bakliyat ve arı ürünleri de satılıyor. Arının kovan kenarına bıraktığı prepolis isimli zamka benzeyen madde üst solunum yolları enfeksiyonlarına iyi geliyor. Hemen hemen bütün ses sanatçıları seslerini açmak için kullanıyor. Ambar'da her türlü bitkisel çay mevcut. En çok satılan ürünlerden biri selülit çayı. Isırgan yaprağı, rezene, biberiye, at kestanesi yaprağı ve ardıç tohumunun karışımıyla elde ediliyor. Çayın yanında yosunlu sabun ve özel masaj yağı da alırsanız selülit probleminden kurtulabiliyormuşsunuz. Ferdi Tayfur, Ali Poyrazoğlu, Hüsamettin Cindoruk, Tarkan müdavimleri arasında. Tel: (212) 292 92 72.

AYFER KAUR

100 yıllık baharatçı

Bundan yaklaşık 100 yıl önce çevresinde şifacı olarak tanınan Cevat Bey, Mısır Çarşısı'nda bir bitki ve baharat dükkanı açar. Dükkanına kızı Ayfer'in ismini veren Cevat Bey, mesleğini kızına da öğretir. Bugün Ayfer Hanım'ın oğulları tarafından işletilen Ayfer Kaur'da, baharat, gıda boyaları ve şifalı bitkiler satılıyor. ‘En çok baharat satıyoruz. Gazeteler hangi bitkiyi çok yazarsa, o dönem onun satışları patlıyor. Biz müşterilerimizi hiçbir zaman yönlendirmiyoruz. Ne istiyorlarsa onu veriyoruz’ diyen Murat Kaur, Ayfer Kaur'dan alışveriş eden ünlüleri şöyle sıralıyor: Nükhet Duru, Yaşar ve Canan Mutluer. Tel: (212) 522 45 23.

UCUZCULAR

Sahibi hem eczacı hem fitoterapist

Ucuzcular 160 senelik bir firma. Babadan oğula geçen aktarlık mesleği şu anda aslen eczacı olan Dilaver Kadıoğlu tarafından yapılıyor. Aynı zamanda fitoterapist (bitkilerle tedavi uzmanı) olan Dilaver Bey mesleği konusunda hayli iddialı: ‘Biz bitkileri en bilinçli satan firmayız.’ Bitki haricinde baharat, sabun ve aromaterapik yağlar da satan Ucuzcular, susam yağı, badem yağı ve çörek otu gibi yağları en saf haliyle çıkartıyor. En çok saç besleyici kürler satılıyor. Son günlerin en popüler bitkisi ise sakinleştirici olarak kullanılan melisa yaprağı. Ucuzcular pazar hariç hergün 8:00-19:00 arasında açık. Tel: (212) 526 44 30.

DOĞAYA DÖNÜŞ

Yemek de yapıyorlar

İki yıl önce Teşvikiye'de açılan Doğaya Dönüş'de ağırlıklı olarak baharatlar, bitki çayları ve aromatik yağlar satılıyor. Silivri'deki Doğaya Dönüş Çiftliği'nde özel olarak üretilen köy yumurtaları ve ev yapımı reçeller de oldukça ilgi görüyor. Yine aynı çiftlikte doğal yollarla üretilen domates, biber gibi sebzeler Doğaya Dönüş'ün kafesinde pişen yemeklerde kullanılıyor. Öğle saatlerinde zeytinyağlı yemekler pişiriyorlar. Zeytinyağı Çanakkale Küçükkuyu'dan, meyve şarapları Şirince'den, ceviz reçeli İskenderun'dan, turunç ve bergamut reçeli Antalya'dan, karakovan balı ise Erzincan'dan geliyor. Pazar hariç her gün 8:30-19:00 arası açık. Haldun Dormen, Tilbe Saran, Ömer Koç müdavimler arasında. Tel: (212) 260 17 61.


MALATYA PAZARI

Mısır Çarşısı'nda üç şubesi var

140 yıllık bir kurum Malatya Pazarı. İsminden de anlaşılacağı gibi sahipleri Malatyalı. Yaklaşık 60 yıldır Mısır Çarşısı'nda üç ayrı dükkanda hizmet veriyorlar. Baharatlar, kuruyemiş ve şifalı otlar satılıyor. Son günlerde en çok ısırgan otu, kekik suyu, sinameki, keten tohumu, Malatya kan üzümü, Malatya karakovan petek balı ve Malatya kayısısı satılıyor. En çok satan şifalı ot ise İran safranı. Safran kanı inceltip, beyni dinlendiriyor ve ayrıca sindirime de faydası var. Malatya Pazarı, pazar hariç her gün 8:00-19:00 arası açık. Tel: (0212) 520 04 40.


LOKMAN HEKİM BAHARAT

Milletvekillerinin aktarı

Ankara'da biri Kızılay'da, diğeri Esat'da olmak üzere iki şubesi bulunan Lokman Hekim Baharat, 30 yıl önce açılmış. Bitki ve baharatın dışında kendi hazırladıkları özel macun ve karışımları satıyorlar. Bitki ve baharatlar Türkiye'nin dört bir yanından özel olarak toplatılıyor. Biber Brezilya'dan, sinemaki, karafil ve karabiber Hindistan'dan, yeşil çay Çin'den getiriliyor. Dükkanın sahipleri Aysel ve Murat Doğan çifti ‘Biz insanların sağlığıyla oynamıyoruz. Hem kitaplardan hem de tecrübelerimizden faydalanıyoruz’ diyor. Milletvekillerinin sık sık uğradığı Lokman Hekim'den opera sanatçıları ses açsın diye kebabiye alıyorlarmış. Tel: (312) 433 56 34.


YELKEN BAHARAT

Aktarlık babadan oğula geçiyor

1952'de İzmir Kemeraltı Kestane Pazarı'nda açılan Yelken Baharat'da meslek babadan oğula geçiyor. Şifalı bitkiler, her çeşit toz boya, şifalı yağlar, kurutmalıklar (Antep ve Nazilli yöresinin patlıcanı, biberi), domates kurusu ve baharat satılıyor. Ürünlerin bir kısmı ithal, bir kısmı yöresel. En çok mideye yararlı olduğu söylenen kanturan otu satılıyormuş. Dükkanın sahibi Yılmaz Yelken ‘Biz Mısır Çarşısı'nı İzmir'e taşıdık’ diyor. Tel: (232) 484 46 19.

Bitkiler ve faydaları konusunda uzman isimlerden oluşan büyük jüri seçti

Yemek kitabı yazarı

Engin Akın

Hülya Ekşigil

Atabay Güveloğlu

Dr. Ender Saraç

Kemal Çetinbahadır

Niyazi Eröztürk

Tijen İnaltong

Gönül Paksoy

Ahmet Güzelyağdöken

Oğul Türkan



TV'de yemek programı yapımcısı


Herbalist


Doğal Tıp Derneği Başkanı Ayurveda Uzmanı


Ayurveda Uzmanı


Sağlık Doğadan Gelir kitabının yazarı


Doğal Beslenme kitapları yazarı


Tasarımcı Gurme


İzmirli gurme


Ankaralı gurme
False