GeriSeyahat Türkiye’nin en güzel 10 bayrağı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Türkiye’nin en güzel 10 bayrağı

Türkiye’nin en güzel 10 bayrağı

Ülkelerin en önemli simgesi olan bayrak, belli standartlara göre yapılıyor. BM’ye üye ülkelerin büyük bölümü, uluslararası standart olan 1x1.5 en-boy oranını kabul ediyor. Bayrak, sadece devletin egemenliğini belirten bir sembol değil, kentin manzarasına önemli katkıda bulunan estetik bir unsur aynı zamanda.

1926’da çıkarılan Bayrak Kanunu gereği, hafta sonları evlere, şirketlere, sivil kurumlara bayrak dikilmesi yasaktı. Çünkü, cuma akşamından pazartesi sabahına kadar göndere bayrak çekme hakkı devlete ait kurumların elindeydi. Bu kural sadece sünnet ve düğün evlerinde geçerli değildi. 1999’da yasa değişti ve yurttaşlar bayrağı TSE tarafından belirlenmiş ölçülere uygun olmak koşuluyla her gün asabilme hakkını elde etti. Böylece sivil mekanlara asılan bayraklarda bir patlama oldu. Biz de bu hafta, dün kutladığımız 19 Mayıs Bayramı dolayısıyla jürimize, seçildiği noktayla, boyutuyla çevresine estetik olarak en çok katkıda bulunan, en güzel sivil bayrakları sorduk. Bu yüzden listemizde Anıtkabir’deki veya Gelibolu’daki bayraklar değil, bir koyun denize uzanan çıkıntısında, tarihi bir kalede, bir 21. yüzyıl gökdeleninde, boğazdan geçen kayıklarda süzülen ve manzaranın kopmaz bir parçası gibi gözüken bayraklar var.

EN İYİ 10

1. Tema Parkı İSTANBUL

2. İş Kuleleri İSTANBUL

3. Boğaz köprüleri İSTANBUL

4. İTÜ Maslak Kampusu İSTANBUL

5. Kızkulesi İSTANBUL

6. Kayıklar TÜM TÜRKİYE

7. Sabancı Kuleleri İSTANBUL

8. Anadoluhisarı İSTANBUL

9. Antalya Kalesi ANTALYA

10. Kadıköy İskele Meydanı İSTANBUL

TEMA PARKI

Kendi etrafında 360 derece dönüyor

İstanbul Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Anadolu yakası güney tarafındaki TEMA Parkı’ndaki bayrak, Ali Koç’un projesi. Ocak 2005’te ilk bayrak direğe çekildi. Direğin boyu 36.60 m. Alem 60 cm çapında. 1 metrelik kaidesi var. Bayrağın boyutları 8x12. Çelik halatlar ve elektrikli vinç sistemiyle kumanda ediliyor. Vincin kullandığı enerji 12 volt. Elektrik kaçağı durumunda kimseye zarar vermiyor. Direkte paratoner sistemi ve tepesinde sinyal lambası var. Geceleri 120 derece açıyla yerleştirilmiş üç projektörle aydınlatılıyor. Projektörlerin etrafında geceleyin bölgeye gelen ziyaretçileri etkilememesi için kafesler konulmuş. Bayrak, bağlı olduğu makara sistemi sayesinde kendi ekseni etrafında 360 derece dönebiliyor. Fırtınalı mevsimlerde üç günde bir yeni bayrak takılıyor. Kumaşı kimyasal bir madde ile kaplanmış, su tutmayan, paraşüt bezi hafifliğinde bir ithal kumaş.

İŞ KULELERİ

İstanbul’un en yüksek bayrağı

Dördüncü Levent’teki İş Kuleleri’nin en yükseğindeki bayrağın ebadı 3.50x5.25 metre. Zeminden bayrak direğinin en üst noktasına kadar olan yükseklik 194.57 metre. Çatıdaki bayrak direği 36 metre. Çok kötü havalarda bayrağın günde 2 kez değiştirildiği bile oluyor. Bayrak raşel adlı bir kumaştan yapılmış. Direğin tepesinde 360 derece dönen bir rulman mevcut. Bayrak rüzgar yönüne göre dönebiliyor. Çelik halatla direğe bağlı, altta bulunan çıkrık mekanizması yardımıyla yukarı doğru çekiliyor, aşağı indirilirken çıkrıkta bulunan kanca itilerek halat boşa alınıyor ve bayrak polmenit ağırlık sayesinde aşağı geliyor.

BOĞAZ KÖPRÜLERİ

Kırlangıç tipi iki bayrak

Resmi bayramlarda İstanbul’da her iki Boğaz Köprüsü’ne de bayrak asılıyor. Bunlar, suya ve rüzgara dayanıklı polyester dokuma kumaştan imal edilmiş. Bayraklar, Marmara girişinden Boğaz’ın ön görünümünde yer alan tüm semtlerden görülüyor. Boğaziçi Köprüsü’ne asılan bayrak, kırlangıç tipi, 7.5x30 metre boyutunda. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ndeki ise aynı tip; 8x32 metre. Her iki köprünün de denizden yüksekliği 64 metre. Asılan bayraklar, yarıya kadar inecek şekilde tasarlanmış. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ndeki bayrak, köprünün Marmara’ya bakan tarafına asılıyor. Çünkü rüzgarlar genellikle Karadeniz’den hızla esiyor. İstanbul’a doğru dalgalansın ve çok fazla yıpranmasın diye öbür taraf tercih ediliyor.

İTÜ BAYRAĞI

Uzman profesör yaptı

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Maslak kampusundaki bayrak 6x9 m ebadında, toplam 54 metrekare. Bayrak direğinin uzunluğuyla rekor kırıyor: 40 metre. Asansör tipi, biri iniş biri çıkış olan iki butona bağlı bir sistem. Direğin içinde çelik halatların bağlı olduğu makaranın yanında bir nevi asansör var. İki stat projektörü bayrağı geceleri de aydınlatıyor. Bayrak kumaşının seçim ve tasarımını Tekstil Teknolojileri ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Özipek belirledi. Özipek, bu konuda en önemli otorite. Kumaş polyester dokuma, Alsancak Bayrak AŞ tarafından üretilmiş. Üniversite laboratuvarında testler yapılarak karar verilmiş. Kenarlarına yırtılmaması için dikim aşamasında takviye yapılmış. Paratoneri var. Bayrak Boğaz’ın tüm karşı sahillerinden görünüyor.

KIZKULESİ

Mekanı çok güzel

İstanbul’da Üsküdar Salacak açıklarındaki tarihi Bizans kalesindeki bayrak, İstanbul’un sembol mekanlarından birinde dalgalandığı için jüriden oy aldı. Buradaki bayrak direği 15 metre, bayrağın ölçüsü 2x3 metre. Havalar iyiyse 20 gün ile 1 ay gidiyor. Eğer havalar kötü gider ve özellikle poyraz eserse 10 günde bir değişiyor. Pamuklu ve saten karışımı bir kumaştan yapılmış. 2000 yılında dikildi. Normal makara sistemi var. Alemin bulunduğu yer döner sistem değil. Çok rüzgarlı olduğu için sürekli dalgalanıyor. Teknik sorumlu Bekir Özkoca tarafından denetimi yapılıyor. Hamoğlu Turizm Otelcilik Ticaret AŞ tarafından dikildi.

TÜRKİYE’NİN KAYIKLARI

Denizlerin, göllerin süsü

Ülkenin tüm karasularında, denizlerde ve göllerde dolaşan küçük kayıkların en önemli süsü, bayraklar. Bunlar genellikle 30x45 cm. boyutlarında. Kayıkların büyüklüğüne göre ölçüler de değişiyor. Biraz daha büyük gırgır adı verilen motorlarda 50x70 ila 70x105 ebatlarında bayraklar da kullanılıyor. Bu bayraklar, polyester alpaga kumaştan yapılıyor. Ama estetik açıdan büyüklük şart değil. Mavi denizin veya gölün üstünde küçük bir balıkçı motorundaki bayrak da manzarayı aniden değiştiriyor.

SABANCI KULELERİ

İki ayrı bayrak var

İstanbul Dördüncü Levent’teki Sabancı Grubu’na ait ikiz kulelerde, girişteki bayrak 12 metre yüksekliğinde bir direkte dalgalanıyor. Bayrağın boyutları 1.5x2.25 metre. Alpaga kumaştan imal edilmiş. Bayrağı 15 günde bir değiştiriyorlar. Standart ipli bir makarası var. Resmi bayramlarda ve anma günlerinde binaya asılan bayrağın ebadı ise 6x9 metre. Bu bayrak da alpaga kumaşından yapılma.

ANADOLUHİSARI

Kaleden Boğaz’a karşı

Boğaziçi’nin Anadolu yakasındaki bu hisar, 1390-91 yıllarında Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılmış. Burası, karşısında Fatih’in yaptırdığı Rumelihisarı ile birlikte İstanbul’un simgelerinden biri. Eskiden Anadoluhisarı’na sadece hafta sonları bayrak asılırdı. Şimdi senenin 365 günü bayrak göndere çekili duruyor. Standart bayrak kumaşından yapılan bayrak, bulunduğu yerin poyraza açık olmasından dolayı her 15 günde bir değiştiriliyor. Bayrağın ebadı 2x3.

ANTALYA KALESİ

1800 yıllık deniz fenerinde

Bu bayrak, Antalya’nın tarihi kale surlarının devamında M.S. 2. yüzyılda deniz feneri olarak inşa edilen Hıdırlık Kulesi’nde dalgalanıyor. Yapıldığı dönemde Antalya Körfezi’ne giren gemilere yol gösteren kule, karasularının en güneydeki başlangıç noktasında. Bugün tarihi Kaleiçi semtinin Karaalioğlu ile buluştuğu noktada yer alan Hıdırlık Kulesi’nde 1 metreye 1.5 metre ebadındaki bayrak dalgalanıyor. Hıdırlık Kulesi’nin alt tarafı kare, üst kısmı ise silindir şeklinde. Antalya Körfezi, Yatlimanı ve Konyaaltı Sahili’ni yukarıdan gören bir noktada yer alan Hıdırlık’taki bayrak, kentin birçok noktasından rahatlıkla izlenebiliyor.

KADIKÖY İSKELE MEYDANI

Heykelin yanındaki bayrak

Kadıköy İskele Meydanı’nda, Atatürk heykelinin tam yanında 1.5 metrelik bir kaide üzerinde 28 metre boyunda bir bayrak direği yükseliyor. Üstündeki bayrak, 2x3 ebadında. Kadıköy Belediyesi bu bayrağı 15 günde bir değiştiriyor, onarıyor. Ancak kış mevsiminde özellikle poyraz estiği zaman bayrak kulanılmayacak hale gelecek kadar yıpranıyor. Bu nedenle her kış, 4 bayrak tümüyle yenilenmek zorunda. Kadıköy Belediyesi mendireğin uç noktasında 5x7.5 boyutunda ikinci bir bayrak yerleştirmek üzere başka bir proje de hazırlamış durumda.
False