GeriSeyahat Toroslar’da motosikletle 7 günde 1700 kilometre
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Toroslar’da motosikletle 7 günde 1700 kilometre

Toroslar’da motosikletle 7 günde 1700 kilometre

Hakan Akarcalı, yılda bir kez motosiklet grubuyla Orta Toroslar’ın zirvelerini geçiyor. 1700 kilometrelik parkuru bu yıl ikinci kez tamamladı. “Mekanik araçların Türkiye’de çıkabileceği en yüksek irtifalara tırmandık. Doğal güzellikler, tarihi kalıntılar bizi çok etkiledi” diyor.

Hakan Akarcalı (51), bir teknoloji firmasında yönetici. İstanbul’un Çekmeköy ilçesinde ormana bitişik, huzurlu bir yaşam sürüyor. En büyük tutkusu motosiklet: “İki motosikletimden hafif olanıyla hafta sonunda ormanda geziniyor, diğeriyle uzun yolculuklara çıkıyorum. Ayrıca paraşüt, kayak, aletli dalış, windsurf ve havacılık hobilerim arasında.”
Motosikletiyle İtalyan Alpleri’nde 7 günde 4 bin kilometre kat eden Akarcalı, kendisi gibi motosiklet tutkunu gezginlerin oluşturduğu RideTurkey grubuyla her yıl TransToros aktivitesine katılıyor: “Toros Dağları’nı boydan boya zirveden 7 günde geçiyoruz. Yaklaşık 2 bin kilometre yapıyoruz. Üç yıl önce ilk denememde, fiziksel olarak iyi hazırlanmadığım için, tamamlayamamıştım. Son iki yılda ormanda antrenman yaparak hazırlandım ve tamamladım. Ağırlıklı olarak Orta Toroslar’ın Aladağlar, Bolkar ve Akçalı dağlarının zirvelerine yakın, GSM şebekesinin ulaşamadığı, medeniyetten uzak noktalarından geçtik...”

Toroslar’da motosikletle 7 günde 1700 kilometre

ŞELALELER, VADİLER

Akarcalı bu yıl 18 arkadaşıyla yola çıktı, sadece 8 kişi parkuru tamamlayabildi. “Kayseri’deki Kapuzbaşı Şelaleleri’nden başladık. 600 cc üzerindeki motorların katılabildiği etkinlik için RideTurkey grubunun düzenli offroad çalışmalarına katılmak gibi önşartlar bulunuyor. Daha sonra en az 3 kişilik bir grup oluşturarak aktiviteye katılabiliyorsunuz. Uzun yılların tecrübesiyle hazırlanmış rotanın GPS izi, aktiviteden 1 hafta önce dağıtılıyor.
Veri motosikletin GPS’ine yükleniyor. GPS’i takip ederek her gün belirli kontrol noktalarında topluca fotoğraf çektirip, akşam belirlenen kamp noktalarına ulaşmayı hedefliyoruz. Ağırlıklı olarak 2 bin metre üzerindeki irtifada geçilen parkurda GPS izini en az yüzde 90 oranında tamamlamak gerekiyor. Başaranlara 3 yıl geçerli olan TransToros sürücüsü unvanı, RideTurkey grubunun kurucusu Cem Yıldız tarafından veriliyor.”
Toroslar’ı geçerken onu en çok etkileyenleri şöyle anlatıyor: “3200 metre yükseklikteki Demirkazık zirvesini katetmek müthiş bir deneyimdi. Mekanik araçların Türkiye’de çıkabileceği en yüksek irtifalardan birisiydi. Rota üzerindeki doğal güzellikler, şelaleler, kanyonlar, kimsenin bilmediği yerlerde karşımıza çıkan tarihi kalıntılar unutulmazdı.”

KÖPRÜLÜ KANYON’DA RAFTING YAPTIK

Yeme içme ve konaklamayı nasıl hallettiklerine gelince, şunları söylüyor: “Her katılımcı yemekten barınmaya, tamirden bakıma kendi ihtiyacını karşılıyor. Toroslar’da yeterli benzin istasyonu olmadığı için şişelerde benzin satın alarak yolumuza devam ettik. Güvenlik gereği akşam hava karardıktan sonra rotaya devam etmeyip bulunduğumuz yerlerde kamp kurup konakladık. Her gün saat 05.30’da yola koyulup 21.00’e kadar çoğunluğu bozuk arazilerde yol aldık. Rotamızın ortasında bulunan Köprülü Kanyon’a planlanan saatten önce varınca ekip olarak rafting macerası yaşamak gezimizin en keyifli anlarından biriydi.”
Akarcalı, RideTurkey gezginleri olarak en büyük amaçlarının daha fazla katılımcının bu macerayı yaşaması olduğunu söylüyor. İlerleyen yıllarda uluslararası katılımcıların da bu etkinliğe katılmalarını beklediklerini belirtiyor. “Gerekli önlemleri aldıktan ve hazırlığınızı yaptıktan sonra beklenmedik teknik aksaklıklar sonucu rotada ilerlemeyi bırakmak zorunda kalmazsanız bağımlılık yaratan, keyifli bir etkinlik bu” diyor.

False