GeriSeyahat Tatili ucuza getirmenin altı yolu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Tatili ucuza getirmenin altı yolu

Tatili ucuza getirmenin altı yolu

Yaz tatili hazırlığına başlayan, kısıtlı bütçesine bakıp kara kara düşünenlere altı pratik öneri: İnternet çağının nimetlerinden yararlanın, tatilinizi renklendirin ve ucuza getirin.

Amerika’yı baştan başa otomobille geçip, üstüne para alabilirsiniz. Kedi ya da köpek bakımını üstlenip, Paris, Londra, Roma gibi kentlerde beş yıldızlı otelleri kıskandıracak konforda konaklayabilirsiniz. Kardeş şehrinizi keşfetme konusunda elinizi çabuk tutarsanız, uçak ücreti karşılığında keyifli bir Amerika tatili sizi bekliyor.

1 Ev bekçisi olun

Şaşırtıcı derecede fazla gezgin seyahat etmek için bu yöntemi kullanıyor. İnternette yayılan bu fenomenin adı: Ev bekçiliği. Dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan bir aile size evini açıyor, hem de ücret talep etmeksizin. Tek yapmanız gereken, onlar uzaklarda huzur içinde tatil yaparken evlerini beklemek, evde hayvan varsa onlara bakmak ve bazen elektrik, su gibi elzem giderlerin faturalarını ödemek. Bu sırada o şehri gönlünüzün istediği gibi gezebiliyorsunuz, geceleri de bir otel yerine tertibi düzeni olan bir eve geliyorsunuz. Peki evini açanları nasıl bulacaksınız? Birkaç internet sitesi var. www.houseitworld.com ve www.caretaker.com en yaygın kullanılanları. Bu sitelerde hem "Ben evinizi beklerim" diyenlerin, hem de "Ben tatildeyken evime bakacak birini arıyorum" diyen kişilerin ilanlarını göreceksiniz.

2 Otomobil nakli yapın

Hayaliniz Jack Kerouac’ın Yolda kitabındaki gibi bir otomobile atlayıp Amerika’yı dolaşmak ama araç kiralayacak paranız yok. Üzülmeyin, www.autodrivewaydc.com adresinde hayalinizi gerçekleştirecek çözümler var. Taşınanlar ya da bir nedenle otomobilini ABD’nin bir eyaletinden diğerine götürmek ve bunun için nakil ücreti vermek istemeyenler bu siteye üye oluyor. Siz, Kerouac hayalcileri de bu siteden istediğiniz bir rotayı seçiyor, tanımadığınız bir kişiye otomobilini sürerek iyilik yapmış oluyorsunuz. Bu arada siz de geziyorsunuz.

3 Kardeş şehrinizi araştırın

İnternet sitesinin adresi: www.sister-cities.org. Açılıştaki rehberine girip yaşadığınız şehri buluyorsunuz. Karşısında ABD’nin bir eyaletindeki kardeş şehriniz yazıyor. Kültürler arası diyalogu geliştirmek için hazırlanmış bu programa ABD’nin her şehrinden aileler katılıyor. Örneğin rehbere göre İstanbul’un kardeş şehri Houston. Oradaki konaklama ücretinizi Houston’daki bir aile karşılıyor. Siz sadece uçak biletinizi alıyorsunuz. Bu arada bir gün Houston’dakiler de İstanbul’a gelmek istediğinde onların konaklama ücretini bir şekilde siz karşılayacaksınız! Hiçbir iyilik karşılıksız kalmaz, değil mi?

4 Yemeğiniz için çalışın

"Tatilimi alın teriyle kazanırım arkadaş" diyenlerdenseniz www.helpx.net adresi tam size göre. Yemek ve konaklama karşılığında bir çiftlikte, hostellerde hatta bir tarlada bile çalışabilirsiniz. Kore’de, Güney Afrika’da ya da Hawaii’de. Günde 4 saat çalışarak tatilinizi bedavaya getirmiş oluyorsunuz.

5 Bedava rehber bulun

Kendilerine greeter yani karşılayan diyorlar. Kısaca bedavaya rehberlik hizmeti veriyor, yaşadıkları şehirleri turistlere gezdiriyorlar. www.bigapplegreeter.org adresinden Paris, New York, Melbourne ve Buenos Aires gibi belli başlı şehirlerdeki bedava rehberlere ulaşabilirsiniz.

6 Ev yemeğinin tadını çıkarın

Otantik yemekleri merak ediyorsanız, lokanta ve cafelerden kaçının. İtalya’da yeni bir trend başladı. Tarım Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleşen proje şöyle: İtalya’nın bir kentini seçiyorsunuz. Günlüğü 75 YTL karşılığında bir ailenin yanında konaklıyorsunuz. Tek şart yemekleri bu ailenin mutfağında yiyeceksiniz. Yani çok cüzi bir ücret karşılığında hem konaklama işini hallediyorsunuz hem de gerçek yerel lezzetlerle tanışıyorsunuz. www.homefood.it adresinden detayları öğrenebilirsiniz.

False