Tarihe ışık tutan Karain Mağarası
Karain Mağarası, Antalya’nın 30 km kuzeybatısında, eski Antalya-Burdur karayoluna altı kilometre uzaklıkta bulunan Yağca Köyü sınırları içerisinde yer alıyor. Bu mağaranın en önemli özelliği yaşam alanı olarak kullanılması.
Karain Mağarası, Anadolu ve Yakın Doğu tarihi açısından önemli bir paleolitik merkezi. Karain Alt Paleolitik'ten geç Roma dönemine kadar görülen yerleşim izleri ile Anadolu arkeolojik çalışmalarında önemli bir boşluğu doldurmakta.
Yeryüzünde bilinen paleolitik mağaraların çoğu sadece bir dönemi temsil ederken Karain Alt, Orta ve Üst olarak kesintisiz bir katmanlaşma göstermekte ve bu katmanlardan elde edilen veriler, özellikle Avrupa ve Yakın Doğu arasındaki bağlantılar ve göç yolları hakkında fikir vermesi açısından önem taşıyor.
Karain'den ele geçirilen Anadolu'da bilinen en eski insan kalıntılarının yanı sıra mağarada ortaya çıkarılan taşınabilir sanat ürünleri Anadolu sanatının ilk örnekleri.
Karain'de birçok arkeolog tarafından kazılar yapılmış. Kazı sonucunda birçok hayvan iskeletine rastlanmıştır. Bu hayvanların tamamı vahşi hayvanlardan oluşuyor.
Karain Mağarası Antalya turizminin büyük bir kısmını oluşturuyor. Karain Mağarasında yapılan kazılarda elde edilen arkeolojik buluntular Alt Paleolitikten geç Roma dönemine kadar görülen yerleşim izleri ile Anadolu arkeolojik çalışmalarında önemli bir boşluğu dolduruyor.
Klasik dönemlerdeki kullanım daha çok Adak Mağara (Tapınak) niteliğinde olup mağara alnı ve dış duvarları üzerinde Grekçe kitabe ve nişler yer alıyor.
Yapılan kazılarda ele geçen buluntular, mağara yanındaki yer alan küçük bir müzede ve Antalya Müzesi'nde sergileniyor. Ayrıca Karain Mağarasına ulaşmak için 522 basamaktan oluşan merdivenlerden tırmanmak gerekiyor.