GeriSeyahat Sular çekildi şehir ortaya çıktı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Sular çekildi şehir ortaya çıktı

Sular çekildi şehir ortaya çıktı

Neredeyse 25 yıldır sular altında olan “boğulmuş kent” yüzeye çıktı. Ancak çekilen suların geride bıraktığı görüntü yürek burkuyor.

Boğulmuş kent Epecuen, bir zamanlar Arjantin’in başkenti Buenos Aires’in güneyinde bir spa kasabasıydı.

Kasım 1985’te aşırı yağışlar nedeniyle kasabanın kıyısına kurulu olduğu lagün taştı ve bütün kasaba 10 metre yüksekliğindeki suların altında kaldı.

Neyse ki kasabanın 1500 kişi civarındaki halkı değerli eşyalarını alıp zamanında kaçmayı başardı. Ancak birçok şey geride kaldı.

Bugün suların çekilmesiyle bu kalanlar teker teker ortaya çıkıyor. Sokaklar paslı yataklarla, işlemeyen araba motorlarıyla dolu.

Sel nedeniyle ailesiyle birlikte Epecuen’i terk etmek zorunda kalan Norma Berg, “Birkaç kedim ve köpeğim vardı. Selden birkaç gün önce kaçtılar, bir daha da görmedik. Sanırım suyun geldiğini hissetmişlerdi” diyor.

Epecuen selden önce önemli bir turistik kasabaydı. Her yıl lagüne 20 bin civarında turist geliyordu.

Kasabada oteller, misafirhaneler ve restoranlar dahil 280 kadar iş yeri bulunuyordu.

Lago Epecuen’in tedavi gücü yüzyıllardır biliniyor. Lagün Ölü Deniz’in ardından dünyanın en tuzlu ikinci kapalı su birikintisi.

Efsaneye göre lagün, bir büyük Şef’in sevgilisinin acıları nedeniyle döktüğü gözyaşları sonucu oluştu.

“Sonsuz bahar” anlamına gelen Epecuen’in sularının depresyona, romatizmaya, cilt hastalıklarına, kansızlığa ve hatta diyabete iyi geldiği söyleniyor.

Sel suları çekilse de kasaba yeniden inşa edilmiş değil. Kasabada sadece bir kişi yaşıyor, o da 81 yaşındaki Pablo Novak.

Günlerini bisikletle harabeler arasında dolaşarak geçiren Novak, “Selden sonraki dört-beş yılda, sular yüksekken kimse buralara gelmiyordu. Ben tamamen yalnızdım. Her gün, 24 saat boyunca” diye konuşuyor.

Ancak son zamanlarda kasabanın ziyaretçileri artmış. Her gün birkaç kişi gelip selin geriye bıraktıkları arasında işe yarayacak bir şeyler arıyor.

İŞTE SULARIN ÇEKİLMESİYLE ORTAYA ÇIKAN O GÖRÜNTÜLER

False