GeriSeyahat SırmakeÅŸ suyunun kaynağı kır lokantalarıyla ünlü Akbaba
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
SırmakeÅŸ suyunun kaynağı kır lokantalarıyla ünlü Akbaba

SırmakeÅŸ suyunun kaynağı kır lokantalarıyla ünlü Akbaba

Beykoz’un Akbaba köyü, Ä°stanbul’un en eski mesire yerlerinden biri. Kaynak sularıyla ünlü vadide kurulu olan Akbaba’da, tertemiz bir hava, kendin piÅŸir kendin ye usulü hizmet veren kır lokantaları, yüzlerce yıllık anıt aÄŸaçlar, tarihi yapılar bulacaksınız. Akbaba, lezzetli etleriyle, kır lokantalarıyla ve ceviz aÄŸaçlarının çokluÄŸuyla bilinen bir köy.Bu haftasonu yolunuzu, Ä°stanbul’un ortasında doÄŸayla baÅŸbaÅŸa kalabileceÄŸiniz, ceviz aÄŸaçlarının gölgesinde mangal yapıp, anıt aÄŸaçların arasında uzun yürüyüşlere çıkabileceÄŸiniz Akbaba’ya düşürün. Akbaba, Beykoz’un Polonezköy’den sonraki ikinci mesire yeri. GüzelliÄŸi dilden dile dolaÅŸsa, giderek ünlense de, hálá kendi halinde bir köy. YemyeÅŸil doÄŸası, sakinliÄŸi, tadına doyulmaz etlerin sunulduÄŸu kır lokantaları var. Haftasonları, ÅŸehrin stresinden uzaklaÅŸmak, ÅŸehre yakın ama kafa dinlenebilecek bir yerlere kaçmak isteyen Ä°stanbullular için doÄŸru adres. Akbaba’da biraz dolaÅŸtığınızda, köyün ikiye ayrıldığını farkediyorsunuz. Sanki bu iki farklı bölüm, farklı zamanlara ait gibi. GiriÅŸinde yeni, betonarme binalar var. Ä°lerlediÄŸinizde ahÅŸap Akbaba evlerine, köyün çeÅŸme, cami, hamam gibi eski yapılarına ulaşıyorsunuz. Ãœnlü ÅžiÅŸman’ın Yeri de dahil olmak üzere, kır lokantaları ve çay bahçesi aynı yolun üzerinde bulunuyor. Eski zamanlardan beri, et ve kaynak sularının merkezi olarak biliniyor bu bölge. Åžehir merkezinden otomobille yaklaşık 20 dakikada ulaÅŸabileceÄŸiniz Akbaba’nın, köy havası hiç bozulmamış. Ama son yıllarda iki site inÅŸa edilmiÅŸ. Sitelerde yaÅŸayanlarla birlikte, nüfusu oldukça artmış.Akbaba ve çevresi, uzun yıllar Ä°stanbul’un et ihtiyacını karşılamış. Lezzetli etleri tüm Ä°stanbulluları buraya çekermiÅŸ. Hala da kendin piÅŸir kendin ye lokantaları ile ünlü. Beykoz’a baÄŸlı ve ilçe merkezinden 7 km mesafede bulunuyor. Köye ismini, Fatih Sultan Mehmet’in hocalarından Ak Abalı Mehmet Efendi vermiÅŸ. Akbaba Sultan olarak bilinen Mehmet Efendi’nin türbesi, Ä°stanbul’un her köşesinden ziyaretçileri çekiyor. 550 YILLIK ANIT AÄžAÇLARTürbenin bulunduÄŸu Canfeda Hatun Camii, 1369’da yapılmış. Åžehrin en eski yapılarından biri olan bu camiyi görmeden geçmemelisiniz. Kapısında süs eÅŸyaları, kitaplar, kuru nane gibi bazı otlar satılıyor. Avlunun hemen giriÅŸinde Mimar Sinan tarafından yapılan oldukça eski bir çeÅŸme var. Depo kısmına yapılan beton ek dışında, çeÅŸme kendisini günümüze kadar saklamayı baÅŸarmış. Caminin yakınında Canfeda Hatun Hamamı’nın kalıntısı da var. Akbaba Sultan gibi, Osmanlı dönemi yazarlarından Mithat Efendi de, bu köyde yaÅŸamayı tercih etmiÅŸ. Bir çiftlik yaptıran Mithat Efendi’nin evinin kalıntıları ve bahçesindeki ödüllü ceviz aÄŸaçları da görülebilir. Akbaba, kestane ve ceviziyle de ünlü. Köyün kurulu olduÄŸu vadide, eski zamanlarda kestane ve ceviz toplamaya gelen köylüler çadır kurarlarmış. Åžimdi aynı yerde Beykoz Belediyesi, Ceviz Festivali düzenliyor. Bu yıl eylül ayında, festivalin ikincisi yapılacak. Ceviz ve kestane aÄŸaçlarının gölgesinde piknik yapabileceÄŸiniz gibi, asırlık çınarları da görmelisiniz. Köy, çoÄŸu Fatih Sultan Mehmet zamanında dikilen 500-550 yaşındaki anıt aÄŸaçlarla dolu. Akbaba Köyü, su kaynakları bakımından zengin bir vadide bulunuyor. SırmakeÅŸ, Aqua ve Haznedar sularının dolum tesisleri burada bulunuyor. Sırmakeş’in köyde üç çeÅŸmesi var.NE YENÄ°RAkbaba’nın kendisinden daha ünlü kır lokantaları var. Köyde mangal keyfi yapmak için kır lokantalarına gitmeniz gerekiyor, çünkü yeÅŸil alanlarda ateÅŸ yakmak mümkün deÄŸil. Mangal için eti lokantalardan kiloyla alabilir veya dışarıdan getirebilirsiniz. O zaman lokanta size sadece mangal veriyor, içecek, salata gibi yiyeceklerin veya sadece masanın ücretini alıyor. ÅžiÅŸman’ın Yeri, köyün en büyük ve en çok bilinen lokantası. Kendin piÅŸir kendin ye usülü mangal yapabileceÄŸiniz veya nefis kebaplardan tadabileceÄŸiniz üç kır lokantası, bir de çay bahçesi var köyde. Merkezde bulunan ÅžiÅŸman’ın Yeri pazar günleri çok kalabalık oluyor. Mangalı kendiniz yapmak isterseniz burada etin kilosunu 25 YTL’ye veriyorlar. Kebap çeÅŸitleri, et, tavuk ızgaralar da var menüde. Karışık kebap 10, tavuÄŸun kilosu 15 YTL. Akbabalı üç kadın arkadaşın açtığı Sarı Köşk isimli bir gözlemeci de var. Burada gözleme 1.50, kuzu ÅŸiÅŸ 8, köfte 4 YTL. Karalahana çorbası, mıhlama, laz böreÄŸi gibi yöresel yemekleri de yapıyorlar. Yemek için uÄŸrayabileceÄŸiniz diÄŸer bir adres, daha sakin olan Sizin Yeriniz. Buranın 10 yıllık müdavimleri var. Burası yaklaşık 100 kiÅŸi kapasiteli. Ama pazar günleri çok yoÄŸun olduÄŸu için, önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor.NASIL GÄ°DÄ°LÄ°ROtomobilinizle, Beykoz merkezden, OrtaçeÅŸme-Akbaba istikametine devam edin, 7 km sonra köydesiniz. Ä°ETT’nin yeni baÅŸladığı mesire yeri seferleriyle, Ãœsküdar’dan, Akbaba’ya yakın bir nokta olan Kaymakdonduran’a kadar otobüsle ulaÅŸmak mümkün. 08.00’de gelip, 17.00’de yine otobüsle dönülüyor. 135 Kavacık-Anadolu Feneri hatlı Ä°ETT otobüsü de Akbaba’dan geçiyor.GEREKLÄ° TELEFONLARSizin Yeriniz Kır Gazinosu: (216) 320 43 86Sarı Köşk Ev Yemekleri ve Gözleme: (216) 320 57 39ÅžiÅŸmanın Yeri Kır Gazinosu: (216) 320 43 74Â
False