Seyahatte telefonunuzun başına gelecek tüm sorunları çözmenin 10 yolu
Cep telefonları ne ara hayatımızın en değerli varlıkları haline geldi bilinmez ama telefonsuz hayatı pek düşünemez hale geldik. Özellikle seyahatlerde telefon hayati önem taşıyor: Yolu kaybettik ve harita mı lazım? Telefon! Yemeğe gidecek mekan mı arıyoruz ve öneri mi lazım? Telefon! Patronumuzdan gelecek e-postalara hemen yanıt mı vereceğiz? Telefon! Seyahatimizi unutulmaz kılmak için fotoğraflar mı çekeceğiz? E, telefon! Annemize günlük rapor vermemiz mi gerek? Hem-men telefon!
Çok güzel de ya telefonumuzun başına bir iş gelirse? Doğru düzgün yolunu dilini bilmediğimiz memlekette tamirci bulmak, işin tamamlanmasını beklemek, hele ki sıkıntı büyükse kürekle para vermek filan can sıkıcı işler.
Ya ne yapalım? İşte seyahat esnasında telefonumuzun başına gelebilecek tüm talihsizlikleri bertaraf etmenin 10 yolu...
1- SU KAYNAKLI HASAR
Su hasarı telefonlar için en büyük tehditlerden biri. Ancak telefonunuzun ıslanması seyahatinizi zehir etmesin. Öncelikle telefonu kapatın. Kendiliğinden kapandıysa da açmaya çalışmayın. Sonra da bir marketten alacağınız kilitli poşetin içine yine aynı marketten alacağınız pirinci boşaltıp telefonunuzu iki gün bu poşetten çıkarmayın. Bulması daha zor ama pirinç yerine ayakkabı vs. kutularından çıkan silikat jel paketleri de kullanılabilir. (Bu yöntemin tatlı su hasarında tuzlu suya nazaran daha etkili olduğunu da belirtelim.)
2- ÇATLAK EKRAN
Telefonlar özellikle yüz üstü düştüklerinde ekranın çatlaması çok yaygın bir sorun. Çatlak ufaksa ekran koruyucu filmle ya da mutfaklarda kullandığımız streç filmle idare edebilirsiniz. Eğer cam boydan boya kırıldıysa değiştirene kadar bir naylon poşette tutarak kullanabilmek de mümkün. Aman kesiklere dikkat!
3- AZ KALAN ŞARJLA UZUN SÜRE
Telefonunuzun alışık olduğu ortamdan çok daha soğuğa ya da sıcağa maruz kalması şarjınızın her zamankinden hızlı bitmesine neden olacak. Seyahate çıkarken yanınıza ekstra taşınabilir şarj cihazlarından aldıysanız ne ala... Aksi takdirde elde kablo priz aramak çok hoş olmayabilir. Ne yapacaksınız? iPhone'u uçak moduna, Android'i batarya koruma moduna almak, Bluetooth gibi ekstra erişim kanallarını kapatmak önemli bir katkı yapacak. Facebook, GPS, oyun uygulamaları da önemli batarya katilleri.
4- KİLİTLENEN TELEFON
İlk adım açma-kapama tuşuna uzun basarak zorla yeniden başlatmak. Bu olmazsa telefonun pilini çıkarmayı deneyebilirsiniz. (Aman dikkat! Her telefonun pili çıkmıyor.) Son çare olarak telefonu fabrika ayarlarına geri döndürmek var. Ama yakın zamanda yedeklemediyseniz bu yolla bütün verinizin kaybolacağını unutmayın.
5- PİL DEĞİŞİKLİĞİ
Yukarıda da dediğimiz gibi, bu her telefon için uygun değil ama örneğin Samsung kullanıcısıysanız, yetkili bir satıcıdan alacağınız, uygun bir pili cihazınıza takarak telefonunuzu yenileyebilirsiniz. Arka kapağı açmadan önce telefonu kapatmanız gerektiğini hatırlatmaya gerek yok herhalde...
6- AŞIRI ISINAN TELEFON
Yüksek sıcaklık ve fazla kullanım aşırı ısınmaya neden olabilir. Bu durumda telefonunuzun ekranında bir uyarı mesajı çıkacak. O mesajı gördüğünüz anda telefonu mümkünse tamamen kapatın. Telefonu kapatamıyorsanız da en azından arka planda çalışan uygulamaları (Instagram, Facebook vs.) kapatın. Telefonun kılıfını çıkarıp serin (çok soğuk olmasın ama) bir yere koymak da bir sonraki adımınız olmalı.
7- AŞIRI SOĞUKTA KALAN TELEFON
Eğer telefonunuz büyük eksi derecelere maruz kaldıysa hemen kapatın. Cebinize ya da giysilerinizin arasına koyarak oda sıcaklığına kadar ısınmasını sağlayın. Başka herhangi bir ısı kaynağına kesinlikle maruz bırakmayın.
8- KÜÇÜK BİR TAMİRCİ
Gönül yetkili servisler, Apple Store'lar bulmak ister tabii ama bulamadığınız takdirde, her şehrin çarşısında derdinizi az çok anlayabilecek bir tamirci bulabilirsiniz.
9- TELEFON SİGORTASI
iPhone'larda AppleCare, Android'lerde ise SquareTrade telefonunuzun hayatını kurtarır. Bu sigorta poliçeleri uluslararası seyahatleri kapsayacak şekilde tasarlanıyor ancak imzayı atmadan önce ayrıntıları iyi anlamayı unutmayın. Poliçelerde genelde ıslanma ve düşme kaynaklı hasar yer alıyor ancak karşılığında para isteniyor. Bazı poliçelerde çalınma ve kayıp kapsam dışı.
10- İKİNCİ TELEFON
Hiçbir şey sizi kurtarmazsa bu kurtaracaktır: Yanınızda ikinci bir telefon taşıyın. Özellikle dünyanın ücra noktalarından birine gidecekseniz en iyi çözüm bu olabilir. Yola çıkmadan önce telefonun çalışır halde olduğundan da emin olun.