GeriSeyahat Scipo'nun Düşü
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Scipo'nun Düşü

Scipo'nun Düşü

Iain Pears
Çeviren: Dilek Şendil
Can Yayınları

Provence'dayız... Burası Nice’den Avignon’a uzanan Fransız Riviera’sının büyük bölümünü oluşturan kıyı şeridine tepeden bakan, minyatür Orta Çağ kentlerinin peş peşe sıralandığı bir bölge.

Günümüzde Avignon, her yıl düzenlenen uluslararası tiyatro festivali ile Avrupa sanat yaşamının merkezlerinden biri. Riviera ise yerleşik ve yürüyen doğal güzellikleriyle ünlü.

Çoğu bugünkü Monaco Prensi’nin ataları tarafından kurulmuş olan Orta Çağ kentleri ise, mor lavanta tarlalarıyla birbirinden ayrılan tepeler üzerinde kurulu.

Bir insanın daracık sokaklarda yürürken kollarını iki yana açtığında iki taraftaki evlere dokunabilmesi mümkün.

Taş oyma kalecikleri, kuleleri ve surlarıyla göreni büyüleyip götüren bir zamanların derebeylik merkezleri.

O tepelerde şimdi Matisse’in mimarî planından rahip kostümlerine kadar her şeyini tasarladığı minik bir kilise, Renoir’ın meyve ağaçlarıyla dolu koca bahçe içindeki müzeye dönüştürülmüş evi, Picasso’nun, Abidin Dino’nun yıllarını geçirdiği kasabalar var.

Scipio’nun Düşü, bu dingin güzelliğe gelinceye kadar o topraklarda yaşananları üç ayrı çağın öyküsüyle anlatıyor.

7.yüzyıl, 14.yüzyıl ve 20.yüzyılın 2.Dünya Savaşıyla heder edilen yılları. İster kilise egemenliğinin hüküm sürdüğü dönemler olsun, ister kara veba salgınları, ister Nazi vebası, küçük insanların küçük hesapları ve iktidar hırsları hep aynı.

False