GeriSeyahat Åžarap hayat gibidir mükemmeli de var bozuk çıkanı da...
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Åžarap hayat gibidir mükemmeli de var bozuk çıkanı da...

Åžarap hayat gibidir mükemmeli de var bozuk çıkanı da...

Damağımda az önce içtiÄŸim harika Mormoreto ÅŸarabının tadı, aklımda Esra'yla konuÅŸtuklarımız, elimde gerçekten iyi bir ÅŸarap dediÄŸi için ikiletmeden aldığım Santa Cristina 1999 ÅŸiÅŸesi dükkandan çıktım: KAV'danAtiye Sokak 12 numaradaki ÅŸarap dükkanından.Dışarıda; ince yaÄŸmur, kalın kasvet.Eve dönebilir, biraz ilerideki kahvede soluklanabilir, yakınlarda oturan birilerine uÄŸrayabilir ya da uzun süredir avarelik edemediÄŸim NiÅŸantaşı sokaklarında dolaÅŸabilirim.Saat eve dönülmeyecek kadar erken, hava avarelik edilmeyecek kadar tatsız.Ãœstelik saatlerin uzun, günlerin kısa olduÄŸu zamanlardayız.Hemen diÄŸer seçenekleri eledim, Cafe Wien'e gittim.Åžarap ÅŸiÅŸemi özenle yanımdaki sandalyeye yerleÅŸtirip kendime koca fincan sade kahve söyledim.Kahvemi içerken Esra'nın anlattıklarını düşünüyorum: Åžarapla hayatın iç içeliÄŸini... Her ikisinin de evrimle ve geliÅŸme sürecinin benzerliÄŸini.Biraz önce KAV'da, onun yönettiÄŸi ÅŸarap dükkanında nefis bir öğle yemeÄŸi yedik ve iki saat boyunca ÅŸaraptan, hayattan, topraktan, baÄŸlardan, baÄŸ bozumlarından, Bacchus'ten, Dyonnissos'dan, Hayyam'dan en çok da aÅŸktan söz ettik.Bir de elbet ‘‘Ömrü hayat kılan insanlardan‘‘, aÅŸkı aÅŸk yapan duygulardan, ÅŸarabı ÅŸarap yapan çabalardan.ÅžARAPLAR KAV YEMEKLER THE HOUSE CAFEKav aslında yemek yenilen bir yer deÄŸil.Åžarap seçilen, ÅŸarap alınan, hangi ÅŸarabın hangi yemekle yeneceÄŸinin, hangi ÅŸarabın kaç yıl bekletileceÄŸinin, hangi üzümlerin hangileriyle uyum saÄŸladığının danışıldığı, kütüphanesinde ÅŸarap kitapları bulunan, çeÅŸitli ÅŸarap aksesuvarları satılan bir dükkan. Bazen, özellikle de Åžarap Tadım Günleri'nde konuklara yemek sundukları olmuÅŸ.Ama anladığım kadarıyla bu bir ilk.Esra ile dükkanda yiyeceÄŸiz.Kav'ın hemen yanında ÅŸimdi NiÅŸantaşı'nın özellikle öğle yemekleri için en tercih edilen lokanta The House Cafe var.Esra dükkanı neredeyse boydan boya kat eden masaya iki kiÅŸilik sofra kurmuÅŸ: KurÅŸunsuz kristalden dev ÅŸarap kadehleri, pembe kırmızı peçeteler..Yemekler, House Cafe'den. Esra beklerken içelim diye Kir Royal hazırladı.Ä°nce uzun bardaklara koydu. ‘‘Şerefe!‘‘Ardından 1995 Mormoreto Cabarnet Sauvignon açtı, karafa aldı.Toscana bölgesinin en iyi üreticilerinden birinin bu iddialı Cabarnet'si kadife gibi.Tatmak için içim gidiyor. Ama ÅŸarap bu: Havalanmasını beklemek, seçmesini olduÄŸu kadar içmesini de bilmek gerek. Yemekler geldi. Bir lokma, bir yudum.Arkada Jacques Brel usul usul söylüyor. Jackie diyor. Aldırma. İç bir kadeh daha...Dışarıda yaÄŸmur çiseliyor.BaÅŸka bir ÅŸarkı.Bu kez söz Regianni'de. Küçük, yüzü dünya haritası kahinde. O da esriklikten, esrikliÄŸin içinde gerçekliÄŸin bulunup bulunamayacağından söz ediyor .Ä°kimiz birden ‘‘Bulunur‘‘ diyoruz. ‘‘Aramaya gör, bulunur.‘‘Sonra, Fransa'ya onun çocukluÄŸunun ve gençliÄŸinin ülkesine gidiyoruz.Åžaraba sevdalandığı topraklara.Esra anlatıyor, dinliyorum:Galiba hiçbir zaman aklımı kullanamadım, diyor. Hep yüreÄŸimin sesini dinledim. Gönül iÅŸinde de bu böyle oldu meslek seçiminde de. Artık adına ne dersen de gençlik mi dersin delilik mi her neyse, önüme açılan kapılara bodoslama daldım.Kimi ÅŸanslarımı kullandım, kimini kullanamadım.DurduÄŸum oldu. Caydığım oldu. KorktuÄŸum oldu.YokluÄŸu da tattım. BolluÄŸu da. Ama sanırım hayatıma giren en büyük mucize ÅŸarap. 22 yıldır meslek olarak ÅŸarapçılık yapıyorum. Ama onunla iliÅŸkim hafızamı zorlayacak kadar eskilere dayanıyor. Sanırım kendimi bildim bileli ÅŸarabın peÅŸinden koÅŸtum.Bunda Fransa'da büyümemin ve babamın bir lezzet avcısı olmasının önemli bir payı var elbet. Babam yemeÄŸe içmeye öylesine düşkündü ki, Fransa'nın dört bir yanına keÅŸfe giderdik. Hangi ÅŸefin hangi lokantasına gidilir? Hangi bölgede ne yenir?Ama dedim ya, onunla en çok ÅŸarabın peÅŸinde koÅŸtuk.Bu küçük lezzet keÅŸiflerimizden dönerken arabamızın bagajı ÅŸarap kasaları ile dolu olurdu. Babam ÅŸaraplarını üreticilerden almayı tercih ederdi. Ve ‘‘Şarabın içeriÄŸi onu yapanların hikayeleriyle zenginleÅŸir‘‘ derdi.Yıllar sonra bu sözlere bir ekleme de ben yaptım: Evet her ÅŸarabın bir hikayesi var ve bu hikaye ÅŸarap ne kadar özenle hazırlanır ne kadar bilinerek tüketilirse o kadar katmerlenip, güzelleÅŸiyor.Biliyor musun? Åžarap yaÅŸar ve yaÅŸatır.Tıpkı hayat gibidir. Hayatı yansıtır.Mükemmeli de vardır, sıradanı da. Bozuk çıkanı da.Åžarap seven hatalarını da baÅŸarılarını da eÅŸit oranda sevmeyi bilendir.Susuyor.Bu dükkanın ona çok yakıştığını söylüyorum.Esra uzun çok uzun bir süre gönlünün istediÄŸi gibi ÅŸarapçılık yapacağı bir iÅŸi olsun istedi.Onunla yıllar önce Çukurcuma'da ortak bir arkadaşımızın antikacısında tanıştım.Amerika'dan yeni dönmüş, çıkınında o zamanlar kimselerin bilmediÄŸi boyama tekniklerini getirmiÅŸti.Ben bu Türk'ten çok Amerikalı'ya benzeyen sarı saçlı mavi gözlü güleç yüzlü kadını ev düzenlemeleri yapan, eski parçaları alıp aslına uygun boyayan biri sandım.Bir iki iÅŸte birlikte çalıştık.Sonra onun Amerika'da otelcilik okuduktan sonra ÅŸarap üzerine eÄŸitim almış diplomalı bir ÅŸarap tadım ustası olduÄŸunu öğrendim. Bütün bu yan iÅŸleri asıl mesleÄŸini yapamadığı için yapıyor, ÅŸarap denince gözlerinin içi parlıyordu.Ä°ÅŸi zordu.O günlerin Ä°stanbul'unda ÅŸarap tadımcısı diye bir iki turistik lokantada çalışan hokkabaz kılıklı adamlar vardı. Önlerinde sallanan taslara açtıkları ÅŸarabı doldururlar uzun uzun kokladıktan sonra müşterilere tattırırlardı.Ortada Esra'nın önemini anlayacak iÅŸveren olmadığı gibi tadılacak ÅŸarap da yoktu.Yılmadı.Hayatını kazanmak için diÄŸer iÅŸleri yaptı ama ÅŸaraptan kopmadı.Birkaç arkadaşıyla birlikte Åžarap Dostları derneÄŸini kurdu. Åžarap üstüne dersler verdi, seminerler düzenledi.Bu arada Türkiye'de de bir ÅŸeyler deÄŸiÅŸti.Ä°thalat serbest bırakıldı, ithal ÅŸaraplar geldi.Rekabet baÅŸlayınca yerli üreticiler kendilerine çekidüzen verdi.Gün Sazak gibi, Güler Sabancı gibi genç yatırımcılar ÅŸaraba yatırım yaptılar: Yabancı uzmanların denetiminde baÄŸlar kuruldu, sabredildi. Bu günlere gelindi.Esra'ya soracak olursanız daha yapılacak çok iÅŸ, atılacak çok adım var.Ama, mutlu.Kavaklıdere ÅŸaraplarının desteÄŸiyle açtığı dükkanında doÄŸru bildiÄŸini yapıyor ve her gerçek ÅŸarap tutkunu gibi bütün bilgisini ÅŸarap severlerle paylaşıyor.Â
False