Åžanlıurfa’nın kalbi: Gölpınar Tabiat Parkı
Şanlıurfa’nın orman vasfındaki tek alanı olan Gölpınar Tabiat Parkı, 2011 yılına kadar mesire yeri olarak işletilmiş ve 2011 tarihinde Tabiat Parkı ilan edilmiş. Şanlıurfa için çok önemli bir görsel zenginlik sağlayan Gölpınar Tabiat Parkı, halkın açık havada dinlenme ve eğlenmesine imkân sağlayan önemli bir alan. Tabiat Parkı, doğa sevgisi ve çevre bilinci oluşturulmasına katkı sağlayacak bir alan özelliğine sahip...
Şanlıurfa’nın kuzeyinde yer alan ve kent merkezine çok yakın olan Gölpınar Tabiat Parkı, sahip olduğu doğal kaynakları, konumu ve manzara güzelliğiyle Şanlıurfa kenti için önemli bir rekreasyon alanı. İlin yumuşak bir iklime sahip olması her mevsim piknik ve gezi yapma imkânı sağlıyor.
Gölpınar Tabiat Parkı, sahip olduğu doğal yapı ve peyzaj ve rekreasyon özellikleri ile bölge halkı tarafından yılın yaklaşık 7 ayı ziyaret ediliyor. Bölgenin iklimi ve konumu düşünüldüğünde Gölpınar Tabiat Parkı, Şanlıurfa ve çevresi için önemli kaynak değerlerine sahip olan ve rekreasyon özelliği taşıyan bir alan.
 Bozkırın renkli yüzü!
Şanlıurfa’nın doğal bitki örtüsü bozkır olmasına rağmen Gölpınar Tabiat Parkı, ilin sahip olduğu en önemli ağaçlık alan. Orman Bölge Müdürlüğü tarafından kızılçam ağaçlarıyla ağaçlandırılan alan, ortalama 60 yıllık bir yaşa sahip ağaçlardan oluşmuş. Gölpınar Tabiat Parkı içinde sadece karasal ekosistem bulunmakta olup orman ekosistemi ile temsil ediliyor. Alanda yayılış gösteren orman ekosistemi Kızılçam plantasyon alanları ile orman açıklıklarını barındırmakta. Ağaçlandırma sahası olarak planlanan bu alanın Tabiat Parkı olmasına da imkân veren tür çeşitliliği gerçekten doğanın kendini yenilemesinin bir kanıtı niteliğinde. Orman habitatını yuva edinen birçok tür Tabiat Parkı içerisinde korunarak, çeşitliliği de her geçen gün arttırarak gelecek nesillere taşınıyor.
Gölpınar Tabiat Parkı bulunduğu bölgenin iklimi ve bitki örtüsü düşünüldüğünde doğal kaynak değerleri açısından Şanlıurfa ili için önemli bir alan. Alan özellikle sıcaklığın yüksek olduğu aylarda il halkı için vazgeçilmez bir dinlenme ve gezi merkezi oluyor. Güneşli günlerin, yılın 4 bölü 3’lük periyodunu kapsadığı düşünüldüğünde; Gölpınar Tabiat Parkı, yılın ortalama 9 ayı ziyaret ediliyor. Şanlıurfa şehir merkezine olan yakınlığıyla özellikle piknik alanı olarak değerlendirilen saha, sahip olduğu Kızılçam vejetasyonu sayesinde, halkın gölgelenme ve dinlenme ihtiyacını karşılayan önemli bir alan.
Lezzet noktası…
Tabiat Parkı içerisinde yer alan kafe, hem bir mola noktası hem de muhteşem Şanlıurfa manzarası ile sizi büyülemeye hazır bir şekilde hizmet vermekte. Gerek dünya mutfağı gerekse geleneksel Şanlıurfa mutfağını tadabileceğiniz bu kafe Tabiat Parkı içerisinde sizleri bekliyor olacak.
Hangi giriş noktaları, bizi nereye götürür?
Tabiat Parkı’nın tek ana girişi, Karaköprü ilçesinden gelen yol. Bu yol, alanın girişinden çıkışına kadar tek hat üzerinden sağlanan asfalt yoldur. Alan içerisinde araçla geziye izin verilmemekte ve yürüyüş yolları mevcut…
 Nerede kalınır?
 Şanlıurfa merkezinde yer alan, birinci sınıf oteller ve butik oteller, Balıklıgöl manzarası ile sizi tarihin derinliklerinde rahat bir konaklama için misafir ediyor. Her bütçeden ziyaretçiye konforlu bir konaklama sağlayan bu tesisler, merkezde olmasından dolayı ulaşım açısından da son derece avantaj sağlamakta.
Ulaşım
Şanlıurfa Şube Müdürlüğü’ne bağlı Gölpınar Tabiat Parkı, Şanlıurfa ili Karaköprü ilçesinde yer alıyor. Urfa-Diyarbakır Karayolu’nun 3. kilometresinden ayrılan stabilize yol ile ulaşım sağlanan Gölpınar Tabiat Parkı Şanlıurfa’ya 11.25 kilometre uzaklıkta. Şanlıurfa iline havayolu veya karayolu ile ulaşmak mümkün. Tabiat Parkı, Akçakale Tren Garı’na 65 kilometre, il merkezine 11 kilometre, havaalanına 35 kilometre, Gölpınar mahallesine 2 kilometre, Kızlar Mahallesi’ne 3 kilometre ve Yusufkuyu Mahallesi’ne 3 kilometre uzaklıkta.
AdıyamanÂ-ÂGölpınar Tabiat Parkı: 99 kilometre
Gaziantep - Gölpınar Tabiat Parkı: 148 kilometre
Diyarbakır - Gölpınar Tabiat Parkı: 166 kilometre
Şanlıurfa’dan Ankara ve İstanbul’a direkt havayolu ulaşımı sağlanmaktadır. Uçuşlar ortalama 1 saat 30 dakika sürmektedir.
Fotoğraflar: Orman ve Su İşleri Bakanlığı
Â