GeriSeyahat San Blas Adaları’nın sualtı zenginliğine hayran kaldım
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
San Blas Adaları’nın sualtı zenginliğine hayran kaldım

San Blas Adaları’nın sualtı zenginliğine hayran kaldım

Şenol Acar, 2010’da tekneyle çıktığı dünya turunu nisanda tamamladı. En çok Panama’nın San Blas Adaları’ndan etkilendi.

Şenol Acar, (53) İzmir’de yaşıyor. 9 Eylül Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. Yoga, meditasyon, reiki ve yelken eğitmenliği yapıyor. Hobi olarak kitap okuyor, tenis oynuyor, olta ve zıpkınla denizde avcılık yapıyor. Ayrıca eşiyle seyahat ediyor.

REİKİ ZORLUKLARI ZEVKE DÖNÜŞTÜRDÜ

Bugüne kadar Avrupa’nın tamamını, Kuzey ve Orta Amerika, Güney Amerika’nın bir bölümünü, Avustralya, Büyük Okyanus’taki adaları, Endonezya, Malezya, Singapur, Tayland, Çin, Hindistan, Sri Lanka, Maldivler, Mısır, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Suriye’yi gördü. 2010 Ekimi’nde Marmaris’ten eşiyle dünya turuna çıktı. Yelkenle yolculuğun zorluk ve avantajlarını şöyle anlatıyor: “Yaklaşık 12,5 metrelik tekne evimiz ve ulaşım aracımızdı. Hayatı bu alana sığdırmak zorundaydık. Özellikle uzun okyanus geçişleri sabrı zorluyor. Ama ben bunları meditasyon ve reiki uygulayarak zevke dönüştürdüm. Özgürlük duygusunu tattım. Vardığımız her yeni ülke, farklı bir kültür demekti. Bu bizi heyecanlandırdı.”
Akdeniz’i aşıp Atlas Okyanusu’na açıldıktan sonra izlediği rotayı şöyle anlatıyor: “Panama Kanalı’ndan Büyük Okyanus’u, oradan sonra Hint Okyanusu, Kızıldeniz yolundan tekrar Akdeniz ve Marmaris’e geçtim.”
Bu yolculuğu sırasında en sevdiği coğrafyalar, Panama’daki San Blas Adaları, Tahiti ve Maldivler oldu. Orta Amerika’da, Panama’ya bağlı San Blas Adaları’nda bir hafta kaldı, civarında tekneyle dolaştı. San Blas, Atlas Okyanusu’ndaki Dairen Körfezi’nde, Kolombiya sınırına kadar uzanan 20 kilometre eninde dar bir şerit ve 377 adadan oluşan özerk bir bölge.

/images/100/0x0/55eaa1c6f018fbb8f88caf5e

HAYATIMDA YEDİĞİM EN UCUZ ISTAKOZDU

Acar, San Blas Adaları’nın fotoğrafçılar için bir cennet olduğunu söylüyor: “El değmemiş adacıkların denizlerinde muhteşem mercanlar, rengarenk balıklar var. Bunları keşfedebilir, görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca, Kunalar diye bilinen sıcakkanlı ada sakinleriyle tanışabilirsiniz. Bu adacıkların en meşhurları Pour Venir, Holandes Cays ve Barbecue. Hepsini 15-20 dakikada turlamanız mümkün. Eğlence gece hayatı ararsanız hayal kırıklığına uğrarsınız. Çünkü sadece Pour Venir adacığında bir restoran var. Aynı zamanda cafe olarak da hizmet veriyor. Bu arada adada dünyanın en kısa ve küçük havalimanlarından biri bulunuyor.”
Adaların mutfağında ağırlık deniz ürünlerinde. “Sevmiyorsanız bir diğer seçeneğiniz tavuk. Hayatımda yediğim en ucuz, taze ve kaliteli ıstakozu bu adacıklarda yedim. 5 ıstakoz ve irice bir balığın fiyatı sadece 20 dolar. Balık, pilav, fasulye ve coleslaw salatası San Blas’ın yöresel yemekler.”  

15 DOLARA OTEL

Konaklama seçeneklerine gelince... “Ben genelde teknede kalıyordum. Fakat uzun zamandır sıcak suyla duş yapmaya fırsatım olmadığı için Pour Venir’de 10 yataklı küçük otelde bir geceliğine konakladım. Sade, sıradan bir oteldi. Geceleme fiyatı 15 dolardı.”
Acar’ın San Blas Adaları’na gitmek isteyenlere önerileri şöyle: “Çok iyi araştırma yapılmalı. Çünkü ciddi ulaşım güçlükleri var. Bu adalara tekne dışında ulaşım sadece 8 kişilik uçakla mümkün. Bu uçaklar çok sınırlı sefer yaptıkları için çok önceden rezervasyon yaptırmak gerek. Adalar tropikal bölgede yer aldığı için her mevsim gidebilirsiniz.”

False