Romanya Oturma İzni Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
Romanya geçici oturma izni 90 günü aşan seyahatler için 1 seneye kadar D tipi uzun süreli vize olarak verilmektedir. Eğer kalıcı oturum izni almak isterseniz bunun için de 5 yıl Romanya'da yaşamış olmanız gerekir. Geçici ve kalıcı oturma izinlerini göçmenlik bürosundan ya da konsolosluklardan yapabilirsiniz. Romanya oturma izni için yapılması gerekenleri tüm detayları ile derledik.
Romanya oturma izni başvuru tarihinden sonra ortalama 30 gün içinde sonuçlanmaktadır. Başvurunuzu takip edebilir ya da arayarak bilgi alabilirsiniz.
Romanya Oturma İzni Nasıl Alınır?
Romanya ülkesinden oturma izni almak için 90 günden daha uzun süre seyahat için vize almak gerekir. 90 günden daha uzun sürecek olan seyahatler için en fazla 1 aya kadar oturma izni almak mümkündür. Uzun süreli yani D tipi vizeye başvurarak oturma izni almak mümkündür. Romanya'da ne amaçla kalacağınızı belirtmeniz ve buna göre bir oturma izni almanız önemlidir. Oturma izni başvuruları Romanya Genel Göç Müfettişliklerine yapılmaktadır. Değerlendirme yetkililer tarafından yaklaşık 1 ay devam eder ve sonuçlandıktan sonra tarafınıza bilgilendirilmesi yapılır. Romanya oturma izni almanız için Romanya'da bulunuyorsanız vize sürenizin bitmesine 1 ay kalmadan önce başvuru yapmanız gerekmektedir.
Şartları Nelerdir?
Romanya'dan oturma izni almanız için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartları taşıyan kişiler oturum izni için başvuru yapabilirler. Romanya'da geçici oturum izni için başvuru sahibinin kimlik belgesini ve Romanya'da bulunma sebeplerini belirtmesi gerekmektedir. Romen olmayan yabancı kişilere müfettişlikler tarafından yerel istihdam sağlamaları için uzun süreli D tipi vize imkanı bulunmaktadır.
Geçici oturma izninin sonuçlanması başvuru tarihinden itibaren ortalama olarak 30 - 45 gün arasındadır. Geçici oturum izni en fazla 12 aylık süre için verilir ve sonrasında kalmaya devam etmek isteyenlerin yeniden süreyi uzatması istenir. Romanya tarafından geçici oturma ikamet kartı AEA, AB, İsviçre ve Romanya vatandaşlarının ailelerine verilmektedir.
Geçici oturma kartı 180 gün içinde 90 günden fazla olan ve ailesi Romanya'da bulunan kişiler için düzenlenir. Geçici oturma ikamet kartının başvuru sonuçlanma süresi 3 ay, geçerlilik süresi ise 5 senedir. Geçici oturma ikamet kartının süresi bittiğinde süre uzatma işlemi yapmak mümkündür.
Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
Kesintisiz olarak 5 yıl Romanya'da yaşadığını belgeleyen kişilerin oturma izni için başvuru yapması mümkündür. Geçerli sağlık sigortasının ve yaşamak için yeterli gelirinin olması da önemlidir. Oturma izni başvurusunu evraklarınız ile beraber konsolosluk, göçmenlik bürosu ya da büyükelçiliklerden yapabilirsiniz.
İşlemler randevulu olarak yapıldığı için başvuru için mutlaka randevu oluşturmanız gerekir. Bunun için internet üzerinden online randevu alabilirsiniz. Randevu tarih ve saatinizde başvuru merkezlerine evraklarınızı ve harç dekontunuzu teslim etmelisiniz. Oturma izni başvurularının incelenme süresi ortalama 30 ile 45 gün arası sürer. Bu nedenle süreci takip edebilir ya da başvuru merkezini arayarak bilgi alabilirsiniz.