Prag’ın Moravya’daki küçük kardeşi
Cem Perdar’ın en büyük zevki seyahat etmek. İki hafta önce Çek Cumhuriyeti’nin Moravya bölgesinde Olomouc’a gitti. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki şehrin en çok ortaçağı yansıtan mimarisinden etkilendi.
İstanbul’da yaşayan Cem Perdar (24), Marmara Üniversitesi Uluslararası İşletme Bölümü yüksek lisans öğrencisi. Ayrıca özel bir şirkette proje yöneticisi olarak çalışıyor. Hayatta yapmayı en çok sevdiği şeylerin başında seyahat etmek geliyor. Sık sık yurtdışına çıkıyor.
Bugüne kadar Türkiye’nin önemli bölümünü, orta ve batı Avrupa’da 40’a yakın şehri gezdi.
Olomouc (Olomuts okunuyor) şehrine ilk olarak bu yıl ocak ayında gitti. Aralık başında da bölgede yüksek lisans yapan arkadaşını ziyaret
etmeye gitti. Şehirde 4 gün kaldı. Olomouc’u anlatırken, “Burası Çek Cumhuriyeti’nin Moravya bölgesinde, 100 bin nüfuslu, küçük ancak harika bir şehir. Küçük Prag olarak anılıyor. Tarihsel doku olarak Prag’a çok benziyor ancak Olomouc’da fazla turist yok. Klasik bir ortaçağ şehri, Morava Nehri kıyısına kurulmuş. Kuruluşu 11’inci yüzyıla dayanıyor” diyor. Olomouc’da yapılacak etkinlikleri, gezip görülecek yerleri şöyle anlatıyor:
“Gezilecek yerlerin başında UNESCO listesindeki şehir meydanı var. Meydanda Prag’dakine benzeyen bir astronomik saat bulunuyor. Onun da yanında 35 metre yüksekliğinde, Kutsal Kolon olarak bilinen bir sütun var. Bu sütun şehirde en çok ilgi çeken, buluşma noktası olarak kullanılan simge. Ancak şehirden en çok zevk alacağınız yerler, yüzlerce yıllık binaların bulunduğu ara sokaklar. Bütün binalar başlı başına bir eser. İşin en entresan kısmı ise Çek Cumhuriyeti denildiği zaman akla Prag şehrinin gelmesi. Oysaki Prag’ın 300 kilometre doğusunda Olomouc diye harikulade bir şehir var. Moravya bölgesinde Kromeriz, Zlin, Uherske Hradiste, Brno ve Ostrava gibi şehirler de var. Her birinin kendine ait karakteri, dokusu var.”
KIŞ BAŞINDA ÇOK GÜZEL
Konaklama seçeneklerine gelince, “Konaklama açısından son derece rahat bir şehir. Booking.com sitesinden Olomouc şehri için rezerve edilebilir 23 otel var. Şehirde Ibis gibi zincir oteller de mevcut. Ben Hotel V Raji adında dört yıldızlı bir otelde kaldım. Açıkçası otel rezervasyonumu internetteki yorumlara göre yapmıştım. Çok da memnun kaldım. Otel şehir meydanına yürüyerek 5 dakikalık bir mesafede. Biz iki kişilik oda kahvaltı dahil yaklaşık 1500 Kron ödedik, yaklaşık 60 Euro’ya denk geliyor” diyor. Yemekleri ise şöyle anlatıyor: “Seçici olduğum için bildiğim tatlardan şaşmadım. Ancak gittiğim restoranlara değinmek gerekirse, tarihi sütunun tam karşısında bulunan, Moravska adında, Çek ruhunu yansıtan bir restoran var. Bölgeye gidenlere kesinlikle tavsiye ediyorum. Ayrıca Potrefena Husa adında tüm ülkeye yayılmış bir bistro zinciri var. Bu mekân da etkileyici. Yemeğinizi, fonda çalan hareketli müziklerle yemek, özellikle de cuma ve hafta sonu akşamları için hoş oluyor.
Şehir meydanında bulunan Cafe Mahler’de birbirinden güzel ve farklı pastaları, porselen fincanda ikram edilen çayla birlikte almanın bedeli yaklaşık 2 Euro. Cafe Mahler tarz olarak İstanbul’daki eski Markiz Pastanesi konseptinde.”
Perdar’ın bölgeye gitmek isteyenlere önerileri şöyle; “İstanbul’dan uçakla Viyana veya Prag’a gidilip, oradan tren vasıtasıyla 2-3 saat içinde Olomouc’a ulaşılabilir. Kış mevsiminde gidecek olanlara kalın kıyafetler götürmelerini tavsiye ediyorum. Hava sıcaklığı eksilerde seyredebiliyor. Ben gittiğimde kar yağıyordu. Bölgeye bu mevsiminde seyahat etmenin ayrı bir tadı oluyor.
Bir diğer önerim; Çekler çok fazla İngilizceye hâkim olmadığını için havalimanından temin edilebilecek ufak bir İngilizce-Çekçe sözlük işe yarayabilir.”
Gece hayatı renkli
Çek Cumhuriyeti, bence Avrupa’daki en iyi gece hayatına sahip. Birbirinden enteresan mekânlarda gerçekleştirilen konsept partiler gerçekten çok başarılı. Saat 22.00 gibi sona eren akşam yemeği faslından sonra pub’lar doluyor. Birkaç saat sonra da gece kulüplerine gidiliyor.
En sevdiği beş şehir
Barselona, Bologna (İtalya), Berlin, Uherske Hradiste (Çek Cumhuriyeti), Rouen (Fransa)
Hangi ulaşım aracıyla gider?
Uçak, tren
Ne yer ne içer?
Steakhouse, bistro tarzındaki yerlere gidiyor
Nerede kalır?
3-4 yıldızlı otel
Ne okur
Ekonomi yayınları
Kiminle seyahat eder?
Arkadaşlarıyla
Çantasının vazgeçilmezleri neler?
Kulaklık, saç jölesi
Gittiği yerden ne alır?
Buzdolabı magneti, kartpostal, tişört