GeriSeyahat Palandöken’in olimpik tesisleri hızlı kayakçıları bekliyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Palandöken’in olimpik tesisleri hızlı kayakçıları bekliyor

Palandöken’in olimpik tesisleri hızlı kayakçıları bekliyor

Geçen yılın başında Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’na ev sahipliği yapan Erzurum’un 700 milyon dolarlık yeni Palandöken Kayak Merkezi şimdi turizmin hizmetinde. Türkiye’nin havaalanına en yakın kayak merkezi bu sezona üç yenilikle giriyor. Geçen ay açılan beş yıldızlı Xanadu, özel donanımlı tesisleriyle kar garantili, pisti 24 saat açık kar tatilini başlattı. Ayrıca kış oyunlarında devreye giren Konaklı Kayak Merkezi bu yıl turizme açıldı. Geçen hafta Palandöken’de kar kalınlığı 60 santimetreye ulaşıyordu.

Geçen yıl, 58 ülkeden 3 bine yakın sporcunun katılacağı kış oyunları öncesinde Erzurum uzun zaman kar beklemişti. Kar düşmediği gibi kuraklık nedeniyle göletlerde suni kar makinelerinin kullanacağı su da yoktu. Tankerlerle su taşındı, suni kar makineleri bu suyla çalıştırıldı. Çevredeki illerden kamyonla kar getirildi. Pistler güçlükle hazırlandı ve 27 Oca’ta Kış Oyunları’nın açılış töreni yapılırken, lapa lapa kar yağmaya başladı... Fakat o da uzun sürmedi.
Bu yıl ise Erzurum’a kış erken geldi. Çoğunlukla ilk kar 29 Ekim’de yağardı. Bu yıl Cumhuriyet Bayramı’nı bile beklemedi. Palandöken’e mevsimin ilk karı 1 Ekim’de düştü, sonraki günlerde aralıklarla devam etti. 19 Kasım’da kayak sezonu başladı. Konaklı’da ise 11 Aralık’ta mekanik tesislerin çalıştırılmasıyla sezon açıldı. Yeterince kar yağdığı için bu yıl kar makineleri çalıştırılmadı. Palandöken’deki yeni snowboard, kros ve mogol pistleri ise henüz devreye girmedi.

MEKANİK TESİSLER SORUNSUZ ÇALIŞIYOR
/images/100/0x0/55eb4830f018fbb8f8b71d6c


Suni kar için kullanılan iki göletten biri hâlâ devre dışı. Eski Tekman Yolu’ndaki Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ait göletteki su kaçağı gelecek yaz yapılacak onarımla giderilecek. Palandöken bu kışı da tek göletle geçirecek. Mekanik tesisler ise sorunsuz çalışıyor. İlk haftalardaki denemeler sırasında mekanik tesisler 4 saat durmuş, telesiyejdekiler mahsur kalmıştı. Genel Müdür Ertaç Bozkurt, “Sistem henüz deneme aşamasında olduğu için ani bir kilitleme yaşandı. Endişeye gerek yok, bir daha böyle bir olay yaşanmayacak” dedi.
Kış oyunları sonrasında kayaklı koşuda Kandilli, kayakla atlama kuleleriyle Kiremitlik Tepe vitrine çıktı. Kent merkezindeki salonlar buz pateni, buz hokeyi, artistik patinaj ve curling yapanlarla dolup taşıyor.
Geçen yıl kış oyunları Palandöken’in müdavimi Rus turistlerin diğer kayak merkezlerine yönelmesine yol açmıştı. Tesisler ancak şubatın ikinci haftasında turist kabul etmeye başlamıştı. Bu yıl ise Palandöken, Ukrayna ve Rusya pazarından umduğunu bulamadı. Palan Otel Genel Müdürü Leyla Mutlutürk, tekrar dış turizme yönelik tanıtıma yöneleceklerini söyledi.

PİSTİNİ IŞIKLANDIRDI 24 SAAT KAYAĞA AÇTI

Erzurum Havalimanı’na 15 kilometre uzaklıktaki Palandöken Kayak Merkezi, Erciyes’ten sonra en yüksek irtifadeki pistlere sahip. Dağda iki oteli bulunan Dedeman’ın Erzurum Genel Müdürü Nuri Avşarer, “Palandöken havalimanına 20 dakika uzaklıkta. İstanbul, Ankara, İzmir’den uçağa binenler iki saat sonra Palandöken’de kaymaya başlıyor” dedi. Müşterilerine kayak ve paten seçenekleri sunduklarını, isteyenleri Konaklı’ya götürülüp getirdiklerini söyledi.
Dedeman, Polat Renaissance, Palan, Dedeman Ski Lodge’un ardından Palandöken’in son oteli olarak geçen ay hizmete giren Xanadu, önemli sayılacak bir atılımla turizme “merhaba” dedi. Otel kendi göletini, kar püskürtme ve mekanik sistemini kurdu. Tesis bu sayede çamlar arasındaki pistlerinde 1 Aralık - 30 Nisan arasında 150 gün kar ve kayak garantili tatil fırsatı sunuyor. 4,5 kilometre uzunluğundaki pistinin 800 metresi gece ışıklandırılıyor ve 24 saat kayak yapılabiliyor. Avusturyalı bir uzman kayak bakımı yapıyor. Çocuklar için ilk kayak parkıda Xanadu’da kuruldu.

KONAKLI’YA SEKİZ OTEL YAPILACAK

Erzurum kent merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Konaklı Kayak Merkezi’nin resmi açılışı 25 Aralık’ta yapıldı. Açılışa katılanlar uçsuz bucaksız pistlerde doyasıya kayak yaptı. Açılış törenine katılanlara cağ kebabı ikram edildi. Palandöken sıradağı üzerinde bulunan Konaklı’da sekiz otel yapılması planlanıyor. Günübirlik tesislerin ise boş tutulması, yiyecek ve içecek satışı yapılmaması eleştiriliyor.

ÜÇ GÜNLÜK KIŞ FESTİVALİ

27 Ocak’ta Erzurum’da üç günlük “Kültür ve Kış Sporları Festivali” başlıyor. Kültür ve Turizm ile Gençlik ve Spor bakanlıklarının desteğiyle geniş bir program hazırlandı. Vali Yardımcısı Özgür Arslan, sekiz yıl önce başlatılan ve bir daha tekrarlanamayan festivalin bu yıl tekrar hayata geçirileceğini söyledi. Festivalde “Wingsuit Palandöken” adlı 8 kişilik ekip, helikopterden atlayarak kayak gösterisi yapacak. Buzdan heykel yarışması düzenlenecek. Suni kar makineleri de kullanılarak Türkiye’nin en büyük kardan adamı yapılacak. Heykelinin yüksekliği 20 metre olacak. İbrahim Erkal’ın da aralarında bulunduğu sanatçılar konser verecek. Kış sporlarıyla ilgili konferanslar düzenlenecek. Çocuklara yönelik kızak yarışması yapılacak. Ayrıca kayak, buz hokeyi ve buz pateni federasyonları çeşitli etkinlikler gerçekleştirecek. Şubat ayında Palandöken’de ayrıca kayakla atlama dünya şampiyonası, dünya gençler kayaklı koşu ve kuzey disiplini şampiyonaları düzenlenecek.

PALANDÖKEN VE KONAKLI’DAKİ 23 PİSTİN EN UZUNU 10 KİLOMETRE

Kayak Federasyonu’nun çalıştırdığı Palandöken Kayak Merkezi’nde 12 pist, 8 mekanik tesis var. 2 bin metre irtifadan başlayan mekanik tesisler kayakçıları, 3 bin 140 metre yüksekliğe kadar çıkarıyor. Gondol Lift, iki etap halinde ve toplam 3 bin metre uzunluğunda. Gondol’un 130 kabini var, her kabin dört kişi alıyor. Goldol lift ve telesiyejlerle saatte 8 bin 800 kişi taşınıyor. Palandöken’in Büyükejder Tepesi’ne çıkanlar, aşağıya doğru bütün yolları dolaşarak inerlerse yaklaşık 10 kilometre kayıyor. Güney, Vadi, Kardelen ve Snowboard pistleri Palandöken’in en önemli kayak alanları. Pistlerin en kısası 800 metre uzunluğunda. Oteller kendi pistlerini ve telesiyejlerini müşterilerine sınırsız ve ücretsiz kullanma imkanı sunuyor. Dışarıdan gelen kayakçılar sınırsız kullanım için günübirlik 30 TL ödüyor. Federasyonun mekanik tesisleri için de aynı ücret geçerli.
Bir çanağı andıran Konaklı Kayak Merkezi’nde ise 6 mekanik tesis, 11 pist var. Pistlerin uzunluğu 800 metre ile 3 bin metre arasında değişiyor. Konaklı’nın deniz seviyesinden 2 bin bin metreden başlanarak 3100 metre yüksekliğe kadar mekanik tesislerle çıkılıyor. Telesiyejlerle saatte 6 bin kişi karlı dağların doruklarına taşınıyor.

Erken rezervasyona yüzde 21 indirim

2 bin 465 metre irtifadaki Dedeman Oteli dört yıldızlı, 187 oda ve 540 yataklı. Otelde tüm yemekler açık büfe. Mekanik tesisleri müşterilerine ücretsiz. 15 gün önceden rezervasyon yüzde 15, 21 gün öncesinde ise yüzde 21 indirimli. Diskotek, sauna, Türk hamamı, gün boyu çocuk kulübü hizmette. Sömestrede çift kişi tam pansiyon, 580 TL. Tatilin öncesi ve sonrasında çift kişi 480 TL. (Tel: 442 316 24 14) Otelin kayak merkezi Slalom Sport’ta kayak günlük 35, snowboard 40, kayak kıyafeti 25 TL’ye kiralanıyor. Ayrıca kayak takımları satılıyor. (Tel: 442 316 87 70)

Sömestrede çift kişi tam pansiyon 540 TL

2 bin 150 metre irtifadeki Polat Renaissance Hotel beş yıldızlı, 234 odalı. Tüm yemekler açık büfe. Diskotek, sauna, Türk hamamı, canlı müzik, animasyon, gün boyu çocuk kulübü hizmette. Pist ve mekanik tesisler sadece tam pansiyon konaklayanlara ücretsiz. Sömestre tatilinde çift kişi tam pansiyon 540 TL. Tatil öncesi ve sonrasındaki dönemde 480 TL. (Tel: 442 232 00 10)

Haftada 6 akşam canlı müzik

2 bin 130 metre irtifadeki Xanadu Snow White, beş yıldızlı, 181 odalı. Yemekler açık büfe. Pazartesi hariç her gece canlı müzik var. Kendi pistleri, mekanik tesisleri müşterilerine ücretsiz, komşu otel Dedeman’ın da pistini ve mekanik tesisisini kullanmak isteyenler günlük sınırsız kullanım için 30 TL ödüyor. Diskotek, sauna, Türk hamamı, havuz, masaj, SPA, animasyon müşterilerin hizmetinde. Sömestre tatili döneminde çift kişi tam pansiyon 798 TL. Tatil öncesi ve sonrasındaki dönemde, hafta içinde 498 TL, hafta sonunda ise 660 TL. Otelin kayak merkezinde kayak günlük 20 Euro, snowboard 25 Euro, kızak 10 Euro, yürüyüş için kar ayakkabısı ve kask 8 Euro’ya kiralanıyor. Tüm ekipmanlar kullanıldıktan sonra özel makinede sterilize ediliyor. (Tel: 442 230 30 30)

Gece karda sucuk ekmek, sıcak şarap

2 bin 180 metre rakımdaki Palan Otel, dört yıldızlı, 158 odalı. Yemekler açık büfe. Geceleri açık havada sucuk ekmek ve sıcak şarap partileri düzenleniyor. Mekanik tesisleri kullanma ücreti günlük 30 TL. Diskotek, sauna, Türk hamamı, canlı müzik, animasyon var. Hafta içi günlerde ormanda cağ kebap, ayran 10 TL. Sömestre tatilinde çift kişi tam pansiyon 400 TL. Tatil öncesi ve sonrasında 300 TL. Otelin Star Kayakevi’nde kayak günlük 25, snowboard 40, kayak kıyafeti 10 TL’ye kiralanıyor.(Tel: 442 317 07 07)

Çocuk kulübü gün boyu açık

Dedeman Ski Lodge 2 bin 200 rakımda, üç yıldızlı bir butik otel. 66 odalı. Tüm yemekler açık büfe. Mekanik tesisleri kullanım ücretsiz. Diskotek, sauna, Türk hamamı, gün boyu çocuk kulübü hizmette. Sömestre tatilinde çift kişi tam pansiyon, 580 TL. Tatil öncesi ve sonrasında, 480 TL. (Tel: 442 317 05 00)

Kayak derslerine yüzde 20 zam geldi

Palandöken’deki kayak öğretmenleri, kişiye özel kayak dersi ücretini bu yıl yüzde 20 oranında artırdı. İki kişiye kadar saati 180, üç kişi 210, dört kişi 260 TL. Daha büyük gruplarda kişi başı saat ücreti 45 TL. Star Kayakevi bu yıl, üniversite öğrencilerini hedef alan “Bu kış kaymayan kalmasın” kampanyasını başlattı. Öğrenciler, üniversiteden servisle alınıyor. Kayak takımı, gün boyu kayak ve öğle yemeği veriliyor. Hafta içi bir kişi 30, hafta sonu 40 TL. 10 kişilik gruplara, kayak takımı, öğle yemeği, kayak dersi dahil hafta içi bir kişi 50, hafta sonları ise 60 TL. (Tel: 533 481 91 91)

False