GeriSeyahat Önümüzdeki kış Türkler Amerika yolcusu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Önümüzdeki kış Türkler Amerika yolcusu

Önümüzdeki kış Türkler Amerika yolcusu

Gökhan Dedeoğlu 17 yıldır turizm mesleğinin içinde. Setur’a 1989 yılında stajyer olarak giren Dedeoğlu, dış turlar operasyon bölümü, pazarlama ve satış müdürlüğü gibi pek çok kademede görev aldı. Halen Setur Pazarlama ve Dış Turlar Müdürü olan Gökhan Dedeoğlu’yla dış turizmin en çok ilgi gören destinasyonları-nı ve trendleri konuştuk.

Kış sezonun en çok ilgi gören destinasyonları hangileriydi?

- Kışın Paris ve Londra en popüler destinasyonlarımızdı. Ondan sonra en çok ilgi gören yerler Uzakdoğu, Moskova ve St. Petersburg oldu. Piyasada yıllardan beri Uzakdoğu turları vardır kaliteli olanını bulmak çok zordu. Şubat ayından itibaren otel kalitesi yüksek Uzakdoğu turlarını piyasaya sunduk. Dolayısıyla Uzakdoğu turunu ciddi anlamda sattık. Moskova ve St. Petersburg’da da en iyi otellerle hizmet veriyoruz. Avrupa’da Paris, Londra ve İtalya hálá çok ilgi görmeye devam ediyor. Çok yakın destinasyonlar olması, Türk müşterisinin alışverişi sevmesi ve sosyal aktivitelerin çok olması bu üç destinasyona yoğun ilgi sebepleri diyebiliriz. Kışın en çok Karayipler, Miami ve Uzakdoğu destinasyonları ilgi görür. Dubai, bizde kış yaşanırken orada havanın 20 derecenin üzerinde olması ve ucuz alışveriş yapma olanakları yüzünden yine tercih edilecek.

Türkler yazın en çok nerelere gidiyor?
/images/100/0x0/55eac63af018fbb8f895dd35


- Bu yazın en çok ilgi gören iki destinasyonu İskandinavya ve İskoçya. İki bölge için de en iyi zamanın yaz ayları olması ve bu bölgelerin harika doğaları ilginin en önemli nedenlerinden. Çin, bu seneki Uzakdoğu turlarında en tercih edilen yerdi. Burası yüzyıllardan beri gizli kalmış bir bölge, Türk halkının aklında ucuz mallarından dolayı da yer etti. Yazın Yunanistan adalarına da yoğun talep geliyor. Özellikle Mikonos, Santorini ve Rodos’a ilgi var. Yunanistan’ın bu sezon dezavantajı, otellerde yer bulunamaması. Bu dönemde özellikle balayı çiftlerinde de yoğun talepler alıyoruz.

Onlar daha çok nereleri tercih ediyor?

- Balayı çiftleri yazın en çok Mikonos ve Santorini’ye gidiyor. Ayrıca Maldiv ve Seyşeller gibi destinasyonlar da tercih ediliyor. Buralar genelde kumsalı, tropik iklim özellikleri ve denizi yüzünden ilgi çekiyor. Yaz aylarında evlenenler Türkiye içinde de balayı yapıyor. Zaten birçok otel balayı çiftleri için özel paketler ve indirimler sunuyor. Yurtdışı fiyatlarını yüksek bulanlar Türkiye’de kalıyor.

11 EYLÜL ÇEKİNGENLİĞİ BİTİYOR

Avrupa destinasyonları, Miami, Orlando ve New York’ta önümüzdeki kış en popüler olacak yerlerden. Amerika bu sene en popüler destinasyon olacak diye düşünüyorum. 11 Eylül’den sonra Amerika’ya karşı bir çekingenlik oluştu. Türkler yavaş yavaş o çekingenliği üzerinden atmaya başladı. Diğer popüler bir yer de Afrika destinasyonları olabilir.

GEMİ SEYAHATLERİ YÜKSELİYOR

Cruise son üç seneden beri yükselen bir trend. Kruvaziyer seyahatlerine katılan kişilerin yüzde 95’i 55-60 yaş üzerinde. Gemi gezilerinde yaz aylarında en popüler destinasyonlar Akdeniz çanağı, İskandinavya, Baltık Denizi ve Uzakdoğu. Kış aylarında ise Karayiplere ilgi çok yoğun. Çünkü bizim kışımız, Karayiplerin en güzel mevsimi.

AVRUPA KEŞFEDİLDİ, İLGİ UZAKLARA

1988’den beri gazete ilanlarıyla paket turlar satıyoruz. Paris, Londra ve Roma gibi klasik destinasyonlar çok satılmış. Bu merkezleri görenler artık yeni şeyler arıyor. İskoçya, İskandinavya ve Çin gibi yeni yerlere gitmeye eğilim var. Genç kitle zaten Türkiye’de eğlenmeyi tercih ediyor. İbiza’ya gitmek yerine Bodrum ve Çeşme’yi tercih ediyor.

SETUR’DAN VIP HİZMET

Setur, bu sene kuracağı departmanla VIP hizmet sunacak. Buraya gelen müşteriler sadece en lüks otellerde ve uçakların business class bölümünde rezervasyon yaptırabilecek.

TÜRKİYE’YE GELMEYEN YUNAN ADALARINDA

Bu sene yurtdışından gelen turist sayısında ciddi bir düşüş yaşadı. Türkiye’ye gelmeyen kitle Yunan adalarını tercih etti. O yüzden Yunan adalarında otel bulmak bu ara çok zor."
False