GeriSeyahat Muğla’da 10 adım
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Muğla’da 10 adım

Muğla’da 10 adım

Yaz boyunca Muğla’nın koylarını gezdik; deniz, kum ve güneşin tadını çıkardık. Bir de bütün bu güzelliklerin bağlı olduğu bir kent merkezi ve çevresi var ki zenginlikleriyle ayrıca ilgiyi hak ediyor. Mavi sularda dinlendikten sonra dönüş yolunuza eklemek isteyeceğiniz müzeden çarşıya, tarihi yapılardan lezzet adreslerine gezilecek çok yer var…

Muğla’da 10 adım


1.

Zamanda yolculuk
Arasta Çarşısı

Muğla’nın eski kervan yolu güzergâhı üzerindeki geleneksel ticaret merkezi, ‘Eski Muğla’ diye bilinen, tarihi dokusu korunmuş bir alan. Hazan Aköz Işık “Tarihi Muğla evlerini de görebileceğiniz bölge tarihte yolculuk yapmak gibi. Semercisi, ayakkabıcısı, berberi, nalbur dükkânı, esnaf lokantaları ve meydandaki şadırvanıyla çarşı 20’nci yüzyıl başında donmuş” diye anlatıyor.
Muğla’da 10 adım

2.
Sokaklarında kaybolun
Saburhane Meydanı

Eski Muğla’yı yaşamak için uğranması gereken bir nokta. 400’e yakın tescilli evi ve 170’e yakın sivil mimarlık örneği yapıları, eski hanları, şadırvanları, meydan ve camileriyle sokakları buram buram tarih kokuyor. Meydan kentsel sit alanı. Kireçle badanalı, beyaz evlerin olduğu dar sokaklarında yürüyüp kapı ağzında oturanlarla sohbet ederek bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.
Muğla’da 10 adım

3.
Şehrin klasiklerinden
Alabi Restoran

Yıllardır Muğla’nın simge mekânlarından. Misafirlerine Türk mutfağının lezzetlerini sunuyor. Ebru Erke “Alabi Restoran şehrin eskilerinden, et yemekleri tercih edenler için doğru bir adres. Çökertme kebabı yenmeli” diyerek tavsiye ediyor.
Muğla’da 10 adım

4.
Kalem işlerini görmeli
Kurşunlu Cami

Saffet Emre Tonguç anlatıyor: “1493’te Menteşe beylerinden Esseyyid Şucâeddîn Bey’in talimatı üzerine yaptırılan caminin ismi 1853’te kubbesinin kurşunla kaplanmasından geliyor. Şehrin sembollerinden olan bu yapının içindeki kalem işleri özel bir ilgiyi hak ediyor.”

5.
Tarihe ışık tutuyor
Muğla Müzesi

Merkezde görülecek yerlerin başında şehrin tarihine ve kültürüne ışık tutan Muğla Müzesi geliyor. Müzede, Muğla ve çevresindeki arkeolojik kazılardan çıkarılan antik eserler, yöreye ait kadın ve erkek kıyafetleri, gündelik yaşamda kullanılan eşya, halılar ve efe kıyafetleri sergileniyor.

6.
Hediyelik eşya dükkânları
Yağcılar Hanı

Zamanında yağhanelerinin olduğu önemli bir ticaret merkeziymiş. Restore sonrası halı dükkânlarının olduğu bir alışveriş merkezine dönüştü. Kiremit çatılı ahşap dükkânlarda satılan rengârenk halılar, hediyelik eşya dükkânları ve otantik atmosferiyle ilgi gören hanın inşası 1400’lü yıllara uzanıyor.

7.
Pas geçmeyin...
Konakaltı Han

Ahşap mimarisiyle göz dolduran iki katlı Konakaltı Han’ın üst katında tüccarların konaklaması için ayrılan odalar, alt katlarındaysa ambar, dükkân ve hayvan barınakları var. 1800’lü yıllarda yapılan han günümüzde Muğla’nın kültür merkezi konumunda ve aynı zamanda halk eğitim merkezi olarak kullanılıyor.

8.
Dönemler arası gezinti
Labraunda Antik Kenti

Türkiye’nin en iyi korunmuş antik kentlerinden biri olan Labraunda, Milas’ın 14 kilometre kuzeyinde... Serda Büyükkoyuncu anlatıyor: “En erken buluntuların tunç çağına kadar gittiği antik kentte ağaçların gölgesinde tarihin izini sürün.”

9.
Piknik yapabilirsiniz
Yılanlı Dağı

Muğla’nın en yüksek tepesi olan ve karaçam ormanlarıyla çevrili Yılanlı Dağı yerel halkın yoğun ilgi gösterdiği bir nokta. Cavit Akgün “Bu dağ, bizim favori destinasyonlarımızdan. Mesire alanları bahar ve yaz aylarında piknik ve doğa yürüyüşü yapmak için oldukça ideal” diyor.

10.
Kuyu kebabı sipariş edin
Karabağlar Yaylası

Özgür Akgül “Bir Muğla klasiğidir. Şehrin merkezinde, iyi korunmuş, betona karşı direnmeyi başarmış ender yerlerden. Yaylanın üstündeki eski kahvede şimdilerde restoran olan mekânda kuyu kebabı sipariş edebilir, yaylanın doğal güzelliklerinin keyfini çıkarabilirsiniz” diye anlatıyor.

False