GeriSeyahat Mr. Gurme
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Mr. Gurme

Mr. Gurme



Cunda’da akşam üstü

Geçen hafta söz vermiş olduğum üzere bu sefer de size Ayvalık'ın bu harikulade beldesinden yazıyorum.

Cunda insanı büyüleyen bir güzelliğe sahip.

Kasabanın içinde şöyle bir dolaşınca Rum kültürünün tüm etkisini yapılaşmada hissediyorsunuz.

Çok güzel, neredeyse bir katalog oluşturacak kadar çarpıcı evler var içerlerde.

Bunları görmek için biraz tırmanmayı göze almanız gerekiyor gayet tabii ki.

Bazıları bakımsız bırakılmış, bazıları ise son derece itinalı bir şekilde restore edilmişler.

Kilise varmış gayet tabii ki burada. Bu orijinal haliyle korunabilseydi eğer, ben eminim ki müthiş turist gelirdi buraya.

Ama çok çeşitli olumsuz tavırların üst üste çakışması nedeniyle kilisenin sadece dışı var artık içinde tek bir şey bırakılmamış. Burası çürümeye terk edilmiş garip bir şekilde.

Bence burası bir an önce ele alınıp ortak kültüre kazandırılmalı.

Kıyıya inince de huzur doluyor içi insanın. Girit'ten getirtilen sakızlarla yapılan sakız dondurmalarını satan dondurmacılar, Cunda'nın lezzetli özel tostunu satan dükkanlar ve dizi dizi balıkçı restoranları yanyana burada.

Ben Midilli'ye de gittim, Cundalılar ile Midilliler arasında yakın ilişki var, akraba olanlar var. Ama açıkça söyleyeyim Cunda güzellikte, havada Midilli'ye 10 kat fark atar.

Benim burada iki favori restoranım var.

İlki ADA Restoran.

Hüseyin Bey denizi çok iyi bilen bir insan. Kendisi de balık tutuyor, çevre suları avucunun içi gibi biliyor.

Emin olun burada çok iyi deniz ürünü yiyeceksiniz.

Ben oradayken güzel levrek, çipura vardı, ahtapot vardı, böcek vardı. Karides bulunduğunda son derece lezzetli pişiriliyor. Çok taze oluyor gayet tabii ki çünkü kendileri yakalıyorlar ve hemen servise koyuyorlar.

Deniz börülcesi benim çok sevdiğim şekilde bol sarımsaklı sosla ikram ediliyor burada.

Kabağın çiçeğinden yapılan dolmayı bugüne kadar hiç yemediyseniz bu işe ilk önce Ada'da başlamanızı öneriyorum.

Pappalina bu bölgeye özgü, minicik balıkların kızartılmasıyla hazırlanan bir yemek, öylesine lezzetliydi ki parmaklarımı yiyecektim az kalsın.

Arkadaşlar bir de dil balığı yediler onlar da çok memnun kalktılar sofradan.

Ayrıca minicik ahtapotları içindeki mürekkebini muhafaza ederek, özel bir sirkeli sosta pişiriyorlar. Açıkça söylemeliyim ki mükemmeldi tadı.

Bir de midye dolma hazırlamışlardı böylesine lezzetlisini yıllardır yememiştim.

ADA, restoranlar sırasında en sona doğru yer alıyor, Cunda'ya gidince mutlaka uğramalısınız.

Kasabanın ana meydanından yürürken ADA'dan önce bir de NESOS Restoran var.

Arkadaşların tavsiyesi üzerine denedik burayı da.

Çok memnun kaldığımı söylemeliyim.

Güleryüzlü bir servis var, müşteriyle yakından ilgileniyorlar.

Balıklar taze, mezeler taze.

İtinalı hazırlanmış çiroz da getirttik burada masaya.

Tabii söylemeye gerek yok manzara da muhteşem burada ve diğer restoranlarda da.

Koyu ve karşıda Yunan adalarını seyrederek yudumluyorsunuz rakılarınızı. Hele bir de dolunay varsa artık yaşanılan hisleri nasıl tarif ederim bilemem.

Cunda'ya gittiğinizde NESOS da gidilecek yerler listenizde olmalı. ADA da NESOS da çoğu akşam tıklım tıklım doluyor.

İstanbul dışında ben pek et yemiyorum. Bilmediğim tanımadığım yerlerde ete pek güvenmem. Hele Ege kıyılarında çok gezinince et yemeklerini hatırlamıyorsunuz bile uzun zaman.

İstanbul'da olunca ise ilk fırsatta güvendiğim, bildiğim yerleri ziyaret edip ete olan özlemimi gideriyorum.

Dönünce hemen bir koşu ULUDAĞ Restoran’a gittim.

Florya'da deniz kenarındaki bu yerde İskender kebap yiyeceksiniz gayet tabii ki. İskender kebap da öyle heryerde yenilmez. Kötü yapıldığında insanın bütün neşesi, keyfi kaçar .

ULUDAĞ ise işin tam profesyoneli.

Ayrıca çok zengin bir meze ve et yemekleri mönüleri var.

İçki servisi olduğunda akşam deniz kenarında çok güzel mezeler ve kebaplarla güzel bir rakı keyfi de yapılır burada.

Sonra dolunay İstanbul'da da harika oluyor gayet tabii ki.

Özel denetimle kesiliyor burasının etleri. İşlerinde itinalı oldukları için etin kalitesinden kuşku duymadan yiyebilirsiniz herşeyi.

Tüm ailenin katılacağı yemekler için de ideal ortam olduğunu unutmayın bu arada.

False