GeriSeyahat Meydanlarında salsa yaptım Ancon’da mercanlara daldım
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Meydanlarında salsa yaptım Ancon’da mercanlara daldım

Meydanlarında salsa yaptım Ancon’da mercanlara daldım

İstanbullu Cem Canbay (46) doğaya, seyahate, dünya tarihine ve farklı kültürlere meraklı. 2009 Martı’nda Küba’da bir aylık foto safariye çıktı. “Doğudan Batıya 30 Günde Küba” başlığı altında topladığı fotoğrafları 10 Mart’a kadar İstanbul Beyoğlu’ndaki Fototrek Fotoğraf Merkezi’nde sergiliyor.

Ayrıca web sayfasında yayımlıyor. Canbay, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan 70 bin nüfuslu Trinidad’ı bir dans ve müzik şehri olarak tanımlıyor. “Giderseniz mutlaka merkezdeki pansiyonlarda kalın, akşam Plaza Mayor’daki dans, müzik şölenini kaçırmayın” diyor.

Ne sıklıkla seyahate çıkarsınız?
- Seyahat benim için bir tutku. Kendimi yenilememi, geliştirmemi, başka kültür ve yaşam biçimlerini yakından tanımamı ve içinde yaşadığımız tüketim dünyasının anlamsızlığını hissetmemi sağlıyor. Dostluklar kurmama, doğanın sunduğu güzellikleri yaşamama vesile oluyor. Yılda 2-3 fotoğraf projesi ve yolculuk yapmaya çalışıyorum. Şimdiye kadar Avrupa’nın yanı sıra Küba, Meksika ve Tayland’ı gördüm.
Trinidad’ı neden görmek istediniz, ne kadar kaldınız?
- Trinidad’da dokuz gün kaldım. Her geçen gün daha fazla turist çeken şehir, adanın güneyinde Sancti Spíritus bölgesinde. 1514’de Diego Velázquez tarafından kurulmuş. Şehre girişte restore edilmiş birçok ev görüyorsunuz. UNESCO’nun burayı 1988’de neden “Dünya Mirası Koruma Alanı” ilan ettiğini anlıyorsunuz. Otomobille yarım saatte ulaşılabilen Karayip sahilindeki Ancon Plajı bile şehre gitmek için başlıbaşına bir neden.
Gezilip görülecek yerleri nereler?
- Plaza Mayor (Ana Meydan), tarihi bölgenin merkezi. Aynı zamanda eğlence, dans ve müzik yaşamının yoğunlaştığı yer. Jesús Menéndez Caddesi’nde kurulan açık hava pazarı el sanatlarını tanıma açısından gezilmeye değer. Trinidad’a kuşbakışı bakmak isterseniz Simón Bolívar Caddesi’nden yukarı çıkıp kasabanın kuzeyinde, bir tepenin üstünde konumlanmış, yıkık “Ermita de Nuestra Señora de la Candelaria de la Popa” Kilisesi’ne yürüyebilirsiniz. Gün batımını seyretmek isteyenler için ideal bir nokta olan bu tepenin üst kısmından daha yukarı doğru devam ettiğinizde doğal bir mağara içindeki gece kulübüne, “Cueva de Ayala”ya ulaşırsınız.

MACEO’DA SALSA DERSİ CAYO’DA MERCAN DALIŞI

Şehirde neler yapılabilir?
- Salsa dersleri almak isteyenler Maceo Caddesi’ndeki “Las Ruinas del Teatro Brunet”e uğrayabilir. Denizden hoşlananlar kent merkezinden 18 kilometre uzaklıkta, Karayip Denizi kıyısındaki Ancon Plajı’na gidebilir. Beyaz kumu, palmiye ağaçlarını, sükuneti sevenler için hafta içinde ideal. Hafta sonu ise kalabalık. Plajdaki Ancon Oteli’nde kalmasanız da ücret karşılığında havuzunu kullanabilir, çevreyi gezmek için bisiklet kiralayabilirsiniz. Otel yakınındaki “Marina Puertosol Trinidad” kulübü, plajın 25 kilometre güneydoğusundaki Cayo Blanco Adası’nın mercan resiflerine dalış turları düzenliyor. Tüplü, şnorkelli dalış için ekipman kiralıyor. Trinidad’dan günlük katamaran turlarıyla Topes de Colantes doğal parkına gidip, civardaki Rocio, Vegas Grandes ve Caburni şelaleri görülebilir.
Konaklama seçeneklerinden bahseder misiniz?
- Trinidad konaklama açısından oldukça zengin bir kasaba. Daha otobüsten indiğiniz an ellerinde kağıtlarla bekleşen aileleri görebilirsiniz. 300’den fazla Casa Particular dedikleri pansiyon-ev bulunuyor, konaklamanın dışında, isteğe bağlı, uygun fiyatlarla kahvaltı ve yemek hizmeti de veriliyor. Otelde konaklamak isteyenler için seçenekler Ibero Star Grand Hotel, Hotel Las Cuavas ve Hotel Ronda. Denize yakın olmak isteyenler içinse Hotel Club Ancon, Hotel Brisas del Mar ve Hotel Club Amigo Costa Sur.

PLAZA MAYOR’DA DANS SAAT 21.00’DE BAŞLAR

Gece hayatı nasıl?
- Şehirde gece hayatı çok renkli. Eğlencenin kalbi Plaza Mayor’daki Casa de la Música diye adlandırılan açık hava sahnesi. Saat 21.00 sularında burada kalabalığın birikmeye başladığını görürseniz anlayın ki birazdan salsa ve çaça çalan orkestra sahnede yerini alacak. Merdivenlerdeki yerinizi almadan önce bardan bir bira ya da Küba’ya özgü romlu içkilerden mojito, Cuba libre ya da daiquiri alarak gecenin keyifini çıkarmaya başlayabilirsiniz. İlerleyen saatlerde isteyenler merdivenlerin üstündeki mekanda geceye devam edebilir zira burası bir gece kulübü gibi dans müziği yapıyor. Eşlerini kıskanan erkekler biraz toleranslı olmalı. Çünkü Kübalı erkekler turist hanımları dansa kaldırma konusunda çok istekli ve ısrarcı. Casa de la Música’nın yanıbaşındami Palenque de los Congos Reales, üstü açık sahnesi ve Afrika kültürünü yaşatan dans gösterileriyle turistlerle birlikte Kübalıların da uğrak yeri.
Bu mevsim gitmek için doğru zaman mı?
- En ideal aylar mart, nisan ve mayıs başı. Hava sıcaklığı 25-30 derece arasında değişiyor ama kendinizi rahat hissetmenizi sağlayan, bunaltmayan bir havası var. Yazın ise sıcaklık oldukça yükselerek 40-45 derecelere varıyor. Mayıs, ekim arası yağmur mevsimi.
Gitmek isteyenlere neler önerirsiniz?
- Önerim şehrin içindeki pansiyonlarda kalmaları, sabahları mükellef bir kahvaltı sofrasında tropik meyvelerin, omletin, kahvenin ve taze sıkılmış meyve sularının tadını çıkarmaları. Denize girmek için Ancon Plajı’na taksiyle ya da tipik Coco taksiyle gidip gelmeleri ve akşamları Plaza Mayor ve civarındaki müzik ve dans aktivitelerinden mahrum kalmamaları.
(Cem Canday’ın tüm sergi fotoğraflarını www.canbayimages.com’da görebilirsiniz.)

En sevdiği beş yer: İstanbul, Kaş, Trinidad, Santorini, Barselona.
Seyahate neyle gider? Uçak, otobüs
Seyahatte ne yer ne içer? Tropikal meyveler, lokal yiyecekler, su, yerel alkollü içki
Seyahatte nerede kalır? Pansiyon, otel
Kiminle seyahat eder? Genellikle yalnız
Seyahatten ne alır? CD, kartpostal, yerel tekstil ürünleri
Seyahatte ne okur? Seyahat notlarını
Seyahat çantasının vazgeçilmezleri neler? Müzik, çakı, fener, pil, ilaç torbası

False