GeriSeyahat Melekler Şehri’nde dünyanın en büyük otomobil müzesi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Melekler Şehri’nde dünyanın en büyük otomobil müzesi

Melekler Şehri’nde dünyanın en büyük otomobil müzesi

Eüer bir gün yolunuz ‘Melekler Şehri’ Los Angeles’e düşerse, Hollywood’da Oscar Ödüllerinin dağıtıldığı ‘Kodak Tiyatrosu’, Beverly Hills’teki ‘Rodeo Drive’ alışveriş caddesi veya Disneyland kadar görülmesi olmazsa olmaz olan ‘Petersen’ otomobil müzesini gezme fırsatını sakın kaçırmayın. Otomobil tarihine ışık tutan bu müzede son 110 yıla damgasını vurmuş antik otomobillerin yanında yarış otomobilleri, kamyonlar, pikaplar ve motosikletler de yer alıyor.

LOS Angeles’in ünlü Wilshire Bulvarında yer alan dünyanın en büyük otomobil müzesi ‘Petersen’ dört katlı bir binanın içinde yer alıyor. Bu önemli müze aynı zamanda bir konferans merkezi olarak da kullanılıyor. 1994 yılında otomobil koleksiyoncusu Margie ve Robert Petersen ailesi, Los Angeles İl Merkezine bağlı Doğal Tarih Müzesine 5 Milyon dolar bağış yaparak Otomobil müzesi kurma girişiminde bulunarak dünyanın en büyük otomotiv müzesi için ilk adımı attılar. Rüyalarını gerçekleştirmek için hummalı bir çalışma içine giren Petersen ailesi müzeyi 2000 yılında ziyaretçilerin beğenisine sundu.
30 milyon dolar yatırım
O yıl 30 Milyon dolar yatırımla yeniden yaratılan dört katlı binada yaklaşık 300 adet araç sergilenmeye başladı. Otomotiv endüstrisinde efsane olan markalar dışında antika araçlar ve Hollywood filmlerinde kullanılan otomobillerin yer aldığı müzede aynı zamanda kamyonet, kamyon ve bazı efsane motosiklet modelleri de yer alıyor. Yılda yaklaşık 250 bin ziyaretçisi olan Petersen Otomobil Müzesinde en çok ilgi çeken köşe ise erken yaşama veda eden ünlü aktör Steve McQueen’in otomobil ve motosiklet koleksiyonunun bulunduğu bölüm. Burada aktörün günlük yaşantısında kullandığı Mini Cooper müze yetkililerince “Maskot” olarak tanımlanıyor
Otomotiv tarihi bu müzede
Müzenin girişinde bulunan ve ‘En Değerli Otomobil’ olarak gururla söz edilen araç ise ‘Kara Dul’ lakaplı 1926 model Ford Roadster T marka pick-up. Bu aracın önünde sürekli bir fotoğraf kuyruğu ise müzenin geleneklerinden biri. Müzede ayrıca Art ve Walt Arfons kardeşlerin 1964-65 yıllarında karada hız rekoru kıran ‘Jet Car’ olarak bilinen tepkili otomobilde müzenin incilerinen. Araçta F104 Starfighter savaş uçağı motoru yer alıyor.
Altın kaplama silindir
Müzede ayrıca 1930 model tamamen el yapımı Ford Tudor Sedan’ın J Modeli ile aracın altın kaplama silindirlerinin kaput dışındaki heybetli görüntüsü de ziyaretçileri büyülüyor. 50 ve 60 yılların efsane modelleri Chevrolet Bel Air, Impala, Buick Riviera, Dodge Daytona, Desoto, Ford Eagle, Falcon serisi kadar filmlere konu olan 1948 yapımı Tucker özel ilgi görüyor.

Bazı modeller iade etmek koşuluyla sergileniyor

BUGATTI’nin sergilendiği özel bölümün karşısında ise Indianapolis ve Daytona pistlerinde mücadele eden Amerikan yarış otomobilleride özellikle Corvette hayranlarının odak noktası oluyor. Kimi zaman müzede ki bu değerli otomobiller üretildikleri yıllara konu olan Hollywood filmleri için yapımcı şirketlere kiralanabiliyor. “Petersen” müzesi otomobil koleksiyoncuları ile sıkı işbirliğine giderek zaman zaman ödünç olarak Los Angeles’e getirttiği ender otomobilleri iade etmek koşuluyla sergiliyor.

Müzeyle ilgili bilgiler

Petersen Otomobil Müzesi, Amerika’nın Los Angeles şehrinde Wilshire Bouldward adresinde yer alıyor. www.petersen.org isimli internet sitesindede ulaşabileceğiniz müzenin telefon numarası ise 00-1-323-964.6306

False