Marmara sahillerinde bu yaz
PLAJLAR
Mavi bayraklı plajlar Şarköy ve Erdek’te
Güneyin sıcağından, pahalılığından kaçan İstanbullu tatilciler bu yaz yine Marmara Bölgesi’nin sahillerinde tatil yaptı. Marmara Denizi’nin iki mavi bayraklı plajından biri Tekirdağ’ın Şarköy İlçesi’ndeki Şarköy Belediye Plajı, diğeri ise Balıkesir’in Erdek İlçesi’ndeki Pınar Otel. Marmara’da deniz suyu sıcaklığı şu anda 26 derece civarında. Yedi kilometrelik sahiliyle Şarköy, Tekirdağ’ın en iyi plajlara sahip ilçesi olmayı sürdürüyor. Yaz aylarında nüfusu 80 bine ulaşıyor. Kent merkezine 11 kilometre uzaklıktaki Kumbağ, beş kilometrelik kumsalıyla bu yıl da çok sayıda tatilci ağırladı. Su kayağı, rüzgar sörfü, dalış, yürüyüş, dağ bisikleti yamaç paraşütü gibi etkinliklerin de yapılabildiği sahillerde deniz temizliğini koruyor. Ancak komşu beldesi Barbaros’ta süren Asyaport Limanı dolgu çalışması nedeniyle deniz kirli.
Kapıdağ Yarımadası’nın güneybatısındaki Balıkesir’in Erdek İlçesi, çakılı olmayan sahili, altın renkli kumlarıyla ünlü. Çuğra ve Gedeve plajlarının mavi bayrağı bu yıl Pınar Otel’e geçti. Yelken, dalış dahil her türlü su sporunun yapıldığı ilçe son yıllarda motosiklet tutkunlarının uğrak yeri oldu. Her sabah Erdek iskelesinden Marmara ve Avşa Adaları’na günlük gezi tekneleri kalkıyor.
Avşa Adası, temiz plajları, renkli gece yaşamı, fiyatlarının ucuzluğu nedeniyle bu yıl da ilgi çekti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Selamiçeşme Feribotu, Avşa Belediyesi’ne devredildi. Avşa, Marmara, Paşalimanı ve Ekinlik Adaları’na ulaşımı belediye sağlıyor. Avşa İskelesi’nin solundaki beş kilometrelik plaj kalabalıkları ağırlarken, sessizliği seçenler Altınkum, Tavşanlı ve Çınar Koyları’na yöneldi. Adanın 300 pansiyonundan bir kısmı imaj değiştirip, geniş aile ortamında tatile imkan sağlayan apart konaklamaya ağırlık verdi. Ekinlik Adası, bu yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı ağırlayamamanın hüznünü yaşıyor. 280 hanenin yer aldığı adada Vole Plajı hizmetini sürdürüyor. Paşalimanı Adası’ndaki Poyrazlı Plajı, sığ plajıyla yüzme bilmeyenlerin ya da yeni öğrenenlerin mekanı. Teller Plajı, İncirvari ve Harmanlı Plajları da sığ ve kum deniziyle taticilerin tercih sebebi oluyor.
Bursa’nın Karacabey İlçesi’ndeki Yeniköy, ıhlamur ağaçları, organik sebze satılan pazarları, nilüfer kaplı gölleriyle farklı bir tatil seçeneği sunuyor. Fransız lavantası olarak bilinen karabaş otunun kokusu yılın bu döneminde ormanlardan sahile ulaşıyor. Mudanya merkezinde yaklaşık 6,5 kilometrelik plajlarda denize girilirken, Güzelyalı’da ise 8,5 kilometrelik plajda tatilciler denizin keyfini çıkarıyor. Ayrıca Kumyaka, Zeytinbağı ve Zeytinbağı’na 24 kilometre mesafede bulunan Eğerce ve Eşkel sahillerinde de kilometrelerce uzanan doğal plajlardan yararlanmak mümkün.
Geçen yaz 350 bin kişiyi ağırlayan Yalova’nın Çınarcık İlçesi, yine kalabalık bir sezon geçiriyor. Beach club modası ilçe sahillerine yüksek sesli müzik yayını olarak yansıdı. Plajlarda dans, karpuz yeme ve halat çekme yarışmaları düzenlendi. İstanbullu muhafazakarların tatil mekanı Esenköy, yol onarımı nedeniyle tozu bol bir sezon yaşıyor. Armutlu - Çınarcık otoyolunun ön hazırlığı olarak sahilde bazı bölgelerin doldurulması, deniz suyunun berraklığını neredeyse yok etti. İstanbul’dan düzenlenen TURYOL ve denizotobüsü seferleri sayesinde hafta sonlarında sahili tamamen doluyor.
LEZZETLER
Özcanlar’ın köftesi Birol’un sütotu salatası
Tekirdağ merkezinde köftenin adresi Hüseyin Pehlivan Caddesi’ndeki Meşhur Köfteci Özcanlar. Dana etinden köfteler 12 saat dinlendirilip, çok kızgın ızgarada pişiriliyor. Peynir helvası için Mehmet Yaşin, Çukurçeşme Çinili Fırın karşısındaki Yunus Çakır’ın “Tekirdağ Peynir Helvası”nı tavsiye ediyor. Çorlu’dan geçerseniz, Atatürk Meydanı’ndaki Saydanlar Kanaat Lokantası’nda bölge lezzetlerini tadabilirsiniz. Karacabey Yeniköy’de taze balığın adresi Fuzuli Balık ile Balıkçım Restaurant. Orman alanında bu yaz açılan Piknik Mevsim Balıkçılık, “kendin pişir kendin ye” yöntemiyle hizmet veriyor. Mudanya Zeytinbağı’nda günün her saati deniz kıyısında hizmet veren Mahur, Liman, Savarona ve Şeker Ev restoranlarında taze balık yiyebilir, denizin esintisinden faydalanabilirsiniz.
Çınarcık’ta köftede ilk akla gelen adres Numanoğlu Restaurant. Balık denince de Taş Liman mevkiindeki Liman Restaurant tercih ediliyor. Esenköy’ün Kanarya mevkiindeki Doğuş Balık, her keseye uygun seçenekler sunuyor. Marmara Adası’ndaki Birol Restaurant’ın mönüsü balık çeşitlerinin yanı sıra yerel lezzetler açısından da zengin. Özel peynirli patlıcan, şevketibostan otu ile etli ebegümeci, yabani hardal otuyla hazırlanan özel yemekler, sütotu ve hindibağ salatası bu lezzetlerden bazıları.
Fırat KESKİNKILIÇ, Ferhat AKGÜN, Serdar SAKIZOĞLU, Erdem ÖZCAN, Mehmet ENUZUN,
Hasan DUMAN, Tarık ARSLAN, Süheyla GÖZDERELİLER, Mehmet BAKİ (DHA)