GeriSeyahat Leyleği havada görmek artık daha kolay!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Leyleği havada görmek artık daha kolay!

Leyleği havada görmek artık daha kolay!

Göçmen kuşların doğal göç yolları üzerindeki İstanbul’da bu muazzam doğa olayını gözlemlemenin artık kolay bir yolu var. Leyleği havada görmek için ihtiyacınız olan bir dürbün ve sizi Sarıyer sırtlarında yeni kurulan kuş gözlem kulesine götüren bir araç. Gerisini doğaya bırakın...

Avrupa’ya göç sürüyor. Üstelik İstanbul’un tam göbeğinde hem de güpegündüz... Bazıları küçük gruplar halinde kuşlar, İstanbul Boğazı’nda Asya’dan Avrupa’ya göç ediyor. Katar katar geçenleri de görmek mümkün

Gündemdeki ‘acı göç’ün aksine Boğaz’daki göç, her yıl iki kez tekrarlanan bir doğa olayı. Görsel şölene tanıklık etmek için de bu günlerde gökyüzüne bakmak yeterli.

Leyleği havada görmek artık daha kolay

Ama daha iyi bir gözlem yapmak, masmavi Boğaz’ın üstünde süzülen göçmen kuşları yakından görmek ve detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız, bunun için İstanbul’da kurulmuş bir merkez var:

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne ait kuş gözlem kulesi. Sarıyer’den Rumelifeneri’ne giderken Koç Üniversitesi Yerleşkesi’ni geçer geçmez, ilk dönemeçte yer alıyor kule. Kuş gözlemcileri ve doğaseverler önceki yıllarda bu tehlikeli dönemeçte dar bir alana sıkışarak göçlere tanıklık ediyorlardı. Aynı yere inşa edilen ahşap kule ‘gözlem tehlikesi’ne son vermiş ve en güzel yanı da herkese açık olması. Kulenin otoparkı ve orman içinde küçük bir yürüyüş yolu da var. Bu dönemde ülkemizden ve yurtdışından gözlemciler hemen her gün kulede gözlem halindeler; gözlerinde dürbünler, ellerinde ‘kertik’ defterleriyle... Hem farklı türleri hem de çok sayıda kuşu gözlemlemeye çabalıyorlar.

Leyleği havada görmek artık daha kolay

KUŞLARIN ÇOĞU AVRUPA ÜLKELERİNE GÖÇ EDİYOR

İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu üyeleri de ‘yeni başlayanlar’ı görülen kuşlar hakkında bilgilendiriyor. Kuşların yaşamlarına ilişkin ilginç öyküler anlatıyorlar. Leylekler, kara leylekler, küçük orman kartalları, şahinler, atmacalar sıradan göçmenler... Poyrazköy sırtlarından, bu yıl ilk kez gördükleri 3. köprü üstünden turlayıp Sarıyer sırtlarına ulaşıyorlar.

Şanslı olan gözlemciler, büyük kartalları, kızıl başlı akbabaları ve başka ender kuşları görebiliyorlar. Kuşların bazıları Trakya ormanlarında yazı geçirmek için uygun yer arıyor, çoğu da genlerinde yazılı Avrupa ülkelerindeki eski adreslerine ulaşmak için yollarına devam ediyor. Kanatlıların göçünü izlemek istiyorsanız dürbününüzü yanınıza almayı unutmayın. Eğer bir dürbününüz yoksa da sorun değil, gözlem kulesindeki görevliler bu konuda da yardımcı oluyorlar.

KUŞ GÖZLEMCİLİĞİ NEDİR?

Doğaseverler ve kuşlar hakkında bilgi edinmek isteyenler kuş gözlemciliğine ilgi duyuyorlar ve yabani kuşları doğal ortamlarında gözlemlemek dünyada milyonlarca kişinin hobisi. Gözlemleri bilimsel amaçla yapan profesyonellere ise ornitolog (kuşbilimci) deniyor. Ülkemizde kuş gözlemcilerinin sayısı giderek artarken kuş gözlemi turizmi de dünyada her geçen gün önem kazanıyor.

 

 

False