GeriSeyahat Kuzey Avrupa’nın kalbi BEYAZ RUSYABeyaz Rusya’nın kalbi MİNSK
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kuzey Avrupa’nın kalbi BEYAZ RUSYABeyaz Rusya’nın kalbi MİNSK

Kuzey Avrupa’nın kalbi BEYAZ RUSYABeyaz Rusya’nın kalbi MİNSK

Son yıllarda Türk turizminin önemli özelliklerinden biri de açılım. Eskiden Avrupa’nın birkaç ülkesinden gelen turistlere alışmıştık. Oysa son yıllarda ülkemizi seçen turistler de çeşitlenmeye başladı. Örneğin, Belarus. Yani Beyaz Rusya. Genelde akıllarda "dünyanın en güzel kadınlarının olduğu ülke" olarak yerleşmiştir. Artık Türk turizm hareketliliği içinde de yer alıyor. Beyaz Rusya’dan da Türkiye’ye çok sayıda turist geliyor. Antalya elbette gözde, ama Ege’yi de seviyorlar. Bu yüzden de Türk turizmciler daha çok Beyaz Rus turisti Türkiye’ye çekmenin uğraşı içindeler.

Beyaz Rusya stratejik bir ülke. Kuzey Avrupa’nın kalbi. Minsk de Beyaz Rusya’nın kalbi. Çevresinde Rusya, Ukrayna, Latvia, Litvanya ve Polonya var. Öyle hoş bir konumda ki... Minsk’ten Varşova 500, Moskova 700 kilometre ötede. Berlin’e uzaklığı 1.030, Viyana’ya ise 1.300 kilometre. Doğu- Batı, Kuzey- Güney arasında stratejik bir merkez.

Bu yüzden de Rusya için önemli bir ülke. Hep yanında istediği, gözünü hep üzerinde tuttuğu. Öyle olunca Avrupa’nın birçok ülkesi içinde hem dikkat, hem de cazibe merkezi. 10 milyon nüfuslu Beyaz Rusya’nın başkenti Minsk. İki milyon nüfuslu güzeller güzeli bir kent. Nüfusun çoğu, neredeyse üçte ikisi kadın. Minsk dışında diğer kentler; Vitebsk, Grodno, Mogilev, Brest ve Gomel.

YEŞİLİ VE SUYU BOL ÜLKE

Minsk ve çevresi de turistik özellikler taşıyor. Özellikle de yakındaki köyler. Sakin, huzurlu bir tatil isteyenler Minsk çevresindeki köyleri tercih ediyor. Bol yemek, temiz hava ve yürüyüş... Bazı yerlerde nehir, göl balıkçılığı ve avcılık olanağı da var. Hem ucuz, hem de kolay.

Minsk’e iner inmez dikkatinizi çeken şey; uçsuz bucaksız bir düzlük. Geniş bir ova. Koca koca yollar. Eskiden öyle planlanmış. Yine de genişletilmeye çalışılıyor. Sosyal altyapı tamam. Sağlık, eğitim, ısınma ve ulaşım iyi. Mimari güzel.

En güzel olanı da kentteki yeşillik. Hemen her yerde. Bir de her mahallede göletler, su kaynakları, havuzlar var. Sadece Minsk’te 50’den fazla çeşme, havuz ve gölet yapılmış. En eskisi 130 yıllık. Bir başka güzellik; geniş yürüyüş alanları. Yine her semtte, her mahallede.

1067’de kurulmuş eski bir kent; Minsk. Ama ruhu genç. O gençliği her yerde görüyorsunuz. Pırıl pırıl yollar, büyük meydanlar, tarihi dokusu korunmuş özenli bir mimariye sahip evler, şirin parklar... Minsk nehri kente ayrı bir hava veriyor.

Aynı zamanda bir kültür kenti Minsk. Müzeler, galeriler, heykeller, Gorki Parkı. Ünlü Bolşoy’un bir kolu da burada. Şimdi sıkı durun; 16 müzesi, 11 tiyatrosu, 20 sineması, 139 kütüphanesi var. Haftasonları, hele hava güzelse parklar, kiliseler, sinagoglar dolup taşıyor. Özellikle evlenenler açık mekanlarda aile buluşmaları, dinsel törenler gerçekleştiriyor. Pazarları bir bakıyorsunuz her yer gelin ve damat dolu.

Neşeli canlı insanlar, eğlenmeyi, yaşamayı seviyorlar. Votka, bira ve martini çok seviliyor. Minsk, büyük kentlerin yoğunluğundan, yorgunluğundan kaçmak isteyenler için ideal bir tatil merkezi. Üstelik, İstanbul’a iki saat...

NASIL GİDİLİR

THY’nin haftada iki gün seferi var. Pazartesi ve perşembe. Onun dışında Beyaz Rusya Havayolu Belavia, özellikle Antalya, Dalaman ve İzmir Adnan Menderes’e charter seferleri yapıyor. Top Tour bu charterları düzenleyen firma. Telefonları +375 17 280 11 11.

NEREDE YENİR

Yemek ve eğlence anlamında çeşitli seçenekler var. Yemekler genelde lezzetli. Dünya mutfaklarını da bulabiliyorsunuz. Geleneksel yemeklerinde mantar ve patates ağırlığı var. Tabii her tür et. Etler çok lezzetli. Mantar çorbası da çok güzel. Azerbarycan mutfağının da sunulduğu Astara keyifli bir restoran (29 115 94 01). Yemekle birlikte canlı müzik de var. Tarkan şarkılarını duyarsanız şaşırmayın.

Saloon, Amerikan folk müziği yapılan keyifli bir mekan. Yemekleri çok lezzetli. Özellikle salatası ve ızgara somonu çok tercih ediliyor.

Üzüm; evet bildiğiniz üzüm, park içinde şık bir restoran. Salata ve et yemekleri ağzınıza layık. Goodwin, James, Il patzio da keyifli yemeklerin yendiği mekanlar. Taksilere adını verdiğinizde her yere kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. Taksiye ödediğiniz para da 3-5 dolar civarında oluyor. Resmi taksilere binmeye özen gösterin, kárlı çıkarsınız.

NEREDE EĞLENİLİR

Minsk’in gece hayatı da renkli. Öyle sadece haftasonları da değil, her gece. Madison Club (375 17 219 00 10) en kalitelisi. Güzel müzik ve keyifli bir ortam. Zaman zaman kapıda ’giyime kuşama göre dur’ denebiliyor, ona göre. Maxshow (375 17 207 38 05), West World Club (375 17 239 17 98), Bronx diğer disko ve kulüpler. Kumar oynamak için de çeşitli seçenekler var. Ama en iyisi Princess.

NEREDE KALINIR?

Çok fazla seçenek yok. Otellerin çoğu 3, 4 yıldızlı. Minsk Otel, Arbito veBelarus en iyileri.
False