GeriSeyahat Kıyameti atlattı sıra baharda
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kıyameti atlattı sıra baharda

Kıyameti atlattı sıra baharda

Şirince 21 Aralık’ta kıyamet söylentileriyle gündeme geldi, hatta köyün o gün turist dolacağı söylendi.

Ne kıyamet koptu ne de turist yağdı. Baharı karşılayan Selçuk’a bağlı bu güzel Ege köyüne geçen hafta kıyamet sonrası durumu görmeye gittim. Ağaçları çiçeklenmeye başlayan köy, mimari dokusu, özgün yemekleri, şarapları ve doğasıyla ziyaretçilerini etkiliyor.

İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince, Maya takvimine göre 21 Aralık’ta kopacağı iddia edilen kıyametten etkilenmeyeceği söylentisi yayılana kadar çoğu kişinin adını bile duymadığı bir Ege köyüydü. Elbette yakınındaki Meryem Ana Evi ve Efes antik kenti, şarapları, sevimli evleri ve sokakları, ot yemekleri nedeniyle meraklıları vardı. Fakat büyük şöhret kıyamet söylentileriyle geldi. Öyle ki adı tüm dünyada, sosyal medyada, TV, radyo ve gazetelerde sık sık telaffuz edilmeye başladı. Hal böyle olunca sözde kıyamet günü için büyük bir beklenti oluştu.
Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın çeşitli ünlüleri, zenginleri 21 Aralık’ı burada geçirecekti. Büyük bir hazırlık başladı. İşletmecilerin gözü yollardaydı. İzdihamdan bile endişe edildi. Fakat 21 Aralık’ta beklenen ‘kıyamet’ kopmadı. Peki ne oldu Şirince’de? Köyün işletmecileri durumu ‘kıyamet fiyaskosu’ olarak nitelendiriyor. Normal sezondakinden bile az ziyaretçi geldi. Kalabalıktan çekinenler rezervasyonlarını iptal etti, köylü hüsrana uğradı.
Tek kalabalık gazetecilerdi. Peki, bu kadar ‘tantana’ hiç mi işe yaramadı?

Geçen hafta yolum Şirince’ye düştü. Amacım biraz dinlenip şehir hayatından uzaklaşmak, yakın çevreyi gezmek hem de kıyamet sonrası köyün durumuna göz atmaktı. Güneşin yüzünü gösterdiği köyde şeftali ve badem ağaçlarının pembe, beyaz çiçekleri açmıştı bile. Beyaz, sarı papatyalar, gelincikler bayırlarda boy gösteriyordu. Kuş sesleri baharı müjdeliyordu. En çok turisti ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde alan köy hareketlenmeye başlamıştı. Buraya hafta sonu çevre illerden, ayrıca ABD ve Avrupa’dan, hatta Uzakdoğu’dan turist geliyor. Tabii Hıristiyan âlemi köy yakınında yaşadığı iddia edilen Meryem Ana Evi’ne uğrayıp hacı olmadan, ünlü Efes harabelerini görmeden dönmüyor.

EN MEŞHUR YEMEK KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

Köyde neredeyse adım başı şarap, zeytinyağı, sabun, kuru incir, badem, kır çiçeklerinden örülerek hazırlanan taçlar, takı, kıyafet gibi turistik eşyalar satılıyor. Geçen hafta köyün yollarında yürürken beni “hoş geldiniz” diyerek karşılayan esnaf, içilmemiş ‘kıyamet şarapları’nı hâlâ satıyordu. Hatta o karmaşadan tek geriye kalan bu şaraplar. Öğrendiğime göre, bahar başındaki turist artışının sebebi gecikmeli kıyamet efekti. Şirince’deki butik otellerden biri olan Güllü Konakları’nın müdürü Zeynep Erdilek, “Köy, şimdi canlandı. Önümüzdeki aylar için bile rezervasyon alıyoruz. Bizi hüsrana uğratan 21 Aralık şimdi yüzümüzü güldürüyor” diyor. Asırlık konak 12 odalı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fisher gibi devlet büyüklerinin yanı sıra, ABD’li ünlü oyuncu Jodie Foster ve talkshow’
cu Oprah Winfrey gibi ünlüleri ağırlamış. Şirince 20’nin üzerindeki otel ve pansiyonuyla her bütçeye hitap edebilecek konaklama seçeneği sunuyor. Peki baharda Şirince’de neler yapabilirsiniz? Köyü gezip, alışveriş yapabilir, restoranlarda meşhur Ege otlarıyla pişirilen yemekleri tadabilirsiniz. Bu mevsim yöreye özgü kabak çiçeği dolmasından da muhakkak tatmalısınız. Selçuk, Şirince’ye 7 kilometre uzaklıkta. 20 dakikada bir Şirince’ye dolmuşlar kalkıyor. İlçede cumartesi günleri pazar kuruluyor. İsterseniz Ege’nin ünlü otlarından taze taze satın alabilirsiniz.

Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Evi’ne uğramadan dönmeyin

Şirince’ye kadar gitmişken çok yakınındaki Efes Antik Kenti’ni, Meryem Ana Evi’ni gezmeden dönmeyin. Adını, efsaneye göre bir mağaraya saklanıp yüzyıllarca uyuyan, uyandıktan sonra ceplerindeki eski paraların geçmediğini görünce başlarına gelenleri anlayan bir grup kaçaktan alan 7 Uyuyanlar bir diğer ören yeri. Ayrıca Şirince’ye otomobille 5-10 dakika uzaklıktaki, caddeleri turunç ağaçlarıyla süslü Selçuk merkeze de gidebilir, restoranlarında Ege lezzetlerinden tadabilirsiniz.

False