Kaykaycıların Türkiye turu
Dört kaykaycı bir araya gelip iki hafta boyunca dört büyük şehri gezdi, en iyi kaykay noktalarını tespit etti, buralarda kaydı ve en akrobatik hareketleri filme çekti.
Havada 360 derecelik bir dönüş ardından board’la birlikte yere artistik bir konuş. Sonra bir dönüş daha, ardından bir tane daha… İstanbul’da, Alibeyköy Spor Kompleksi’ndeki skateparkta dört genç kaykaycı havalarda uçuyor, en artistik hareketleri yapıyorlar. Skateparkın çevresindeki çocuklar hayranlıkla izliyor onları. Kaykay üzerinde bu kadar akrobatik hareketler yapılmasına şaşakalıyorlar.
Vans Kaykay Takımı’nın kurucusu Cenk Kuli (23) İstanbul’daki en iyi kaykay noktasının bu olduğunu söylüyor: “Eğer akrobatik hereketler peşinde bir kaykaycıysanız bir skateparka gitmeniz en iyisi. Maalesef İstanbul’daki en iyi kaykaycıların faydalanabileceği skatepark sayısı son derece sınırlı. Daha önce inşa edilenler bakımsızlıktan ya da kötü kullanımdan dolayı kapandı veya kayılmayacak hale geldi. Bu sebeple eğer İstanbul’daysak buraya geliyoruz.”
Ancak Kuli ve kaykaycı arkadaşları Alper Çanakçı (21), Ali Osman Ensar (20), Yiğit Akbıyık’ın (18) başka bir çabası daha var: Türkiye’nin belli başlı şehirlerindeki kaykay noktalarını tespit edip bir rehber hazırlamak. Bu amaçla 8-22 Mayıs tarihlerinde dört şehri kapsayan bir Türkiye turuna çıktılar. İki hafta boyunca Bursa, İzmir, Ankara ve İstanbul’daki kaykay noktalarında yerel kaykaycılarla buluştular. Kuli, takımı birbirini 5-6 yıldır tanıyanlardan oluşan bir takım oluşturduklarını söylüyor.
İzmirli Alper Çanakçı’ya göre böylece güzel bir liste çıktı ortaya: “Kaykaycılar için şehirdeki belli noktaları da kullanmak son derce önemli. Skatepark’ta çalıştıkları hareketleri şehrin kendi dokusunda denemeyi severiz. Ancak bugüne kadar Skatepark dışında şehirlerdeki kaykay ortamına dair bilgimiz sınırlıydı. İki haftada ilginç kaykay noktaları keşfettik. Bu turun en zor tarafı ise sabah 11’de otelden çıkıp diğer sabah 3’te geri dönmekti. Kimi zaman dönüşümüz sabah 6’yı buldu. Neredeyse 15-16 saati sokakta geçirip çok az mola vererek kaydık, fotoğraf ve video çektik. Bir haftanın sonunda yorgunluk başladı tabii.” Hatta küçük sakatlıklar da gelmiş başlarına. “İlk gece ayağımdan sakatlandım” diye anlatıyor Kuli, “Sonrasında gezinin Bursa’daki bölümünde hiç kayma imkânım olmadı. Bir de çektiğimiz videoyu yetiştirme stresi bastı beni. Neyse ki videomuzu haziran sonuna kadar yetiştireceğiz. Hazırladığımız rehber de kaykay mağazalarında dağıtılacak.”
Garip şehir şu İstanbul
“Başımıza ilginç olaylar da geldi. En ilginçleri tabii İstanbul’daydı. Örneğin Aksaray’da dolaşırken küçük bir park bulduk. Kafayı bir kaldırdık ‘Kaykay Parkı’ tabelası. Akşamın o vakti kaymaya başladık. Bütün mahalle bizi camdan izledi. Park uzun süredir orada olmasına rağmen kimse kaymaya yeltenmemiş. Bütün çocuklar bizi taklit etmeye başladı. Buna karşılık şehrin öbür yakasında, Göztepe’de ise parkta kaymaya başladığımız anda iki adam bizi sözlü tacize başladı. Tacizi bırak en sonunda polis de çağırmışlar. Dört memur gelip bizi karakola götürdü. Şikâyetçilere ‘bundan bir şey olmaz’ deseler de dört kişi 88’er TL ceza ödedik.
4 ŞEHİR İÇİN KAYKAY REHBERİ
İstanbul: Harbiye’deki Lütfü Kırdar Kongre Merkezi’nin etrafındaki boş alan son derece uygun. Üstelik kaykaycılara karışan da yok. Büyükçekmece’deki havuzun çevresi de kaymak için uygun. Anadolu yakasında Beykoz Belediyesi binasının önünde kaykaylık bir alan var. Göztepe Parkı’nın da yenilenmiş halini sevdik.
Bursa: Kaykay noktası sayısı çok fazla değil. Şehrin tam göbeğindeki Heykel hem kaymak için uygun hem de kaykaycılar için bir buluşma noktası.
Ankara: Aslında kayacak nokta çok. Şehrin geniş parkları ve caddeleri kaymaya uygun. Ama başkent olmasından dolayı çok fazla polis ve güvenlik var. Yine de akşam 20.00’den sonra insanlar evlerine çekilince kaymak daha kolay.
İzmir: Alsancak’taki fuar kapısı önü uygun. Bostanlı’daki geniş sahil şeridinde de kayacak çok nokta var. Çiğli’deki pazar alanı boş günlerde süper bir bölge. Akrobatik hareketler için tezgâhları bile kullanmak mümkün.