Karadağ Oturma İzni Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
Karadağ oturma vizesi almak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 1 yıllık çalışma izinleri veya çalışma vizesi ile beraber kesintisiz bir şekilde 5 yıl boyunca Karadağ'da yasal olarak yaşamış olması gerekir. Bu şartların yanında Karadağ oturma vizesi almak isteyenler başvuru yapmaları ve gerekli şartları da sağlamaları gerekmektedir. Peki Karadağ oturma izni nasıl alınır? Şartları nelerdir? Oturma izni başvurusu nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Karadağ'da yaşamak isteyen vatandaşların araştırdıkları konulardan birisi de Karadağ oturma iznidir. Bunun için gerekli şartlar bulunmaktadır. Bu şartların sağlanması halinde Karadağ oturum izni alabilmek mümkündür.
Karadağ Oturma İzni Nasıl Alınır?
Karadağ oturma izni almak isteyen vatandaşların 1 yıl çalışma izinleri olmaları gerekir. Bunun yanı sıra kesintisiz bir şekilde 5 yıl Karadağ'da yaşamış olması istenmektedir. Karadağ oturum izni almak isteyen başvuru sahiplerinin 5 yıl ikamet süresi boyunca toplamda 10 ay veya tek seferde 6 ay boyunca Karadağ dışında bulunmuş olmaması gerekmektedir. 1 yıllık geçici oturum ve çalışma izni boyunca başvuru sahibi yılda 90 gün Karadağ dışında kalabilmektedir. Fakat bunun için önceden polise bildirilmesi gerekir.
Karadağ oturma izni almak isteyen kişiler yasal çalışma iznine sahip olması halinde oturum izni alabilmektedir. Geçici oturma ve çalışma izni başvurusu başvuru sahibi tarafından Karadağ İçişleri Bakanlığı'na bağlı olan birimlere yapılması gerekmektedir. İstisnai durumlarda Karadağ'da oturma ve çalışma izni başvurusu başvuru sahibinin işvereni tarafından da yapılabilmektedir.
Ayrıca başvuru sahiplerinin geçerli bir seyahat belgesine sahip olması, 6 aydan fazla hapis cezasının bulunmaması, kendi geçimini sağlaması, sağlık sigortasının yapılması, konaklama yerinin olması ve ulusal güvenlik, kamu veya sağlık nedeniyle bir kısıtlamanın olmaması gerekmektedir.
Şartları Nelerdir?
Karadağ oturma izni için istenilen şartlar şunlardır:
- 5 yıl boyunca kesintisiz Karadağ'da ikamet etmiş olmak
- 5 yıl içinde toplamda 10 ay veya tek seferde 6 ay boyunca Karadağ sınırları dışında bulunmamak
- Geçerli seyahat belgesine sahip olmak
- Sağlık sigortasına sahip olmak
- Karadağ'da belirli bir ikamet adresine sahip olmak
- Ulusal güvenlik veya kamu düzenini tehdit edecek bir durumda bulunmamak
- Karadağ'da ve Türkiye'de resen kovuşturan bir suç sebebiyle 6 aydan fazla hapis cezasının bulunmuş olmaması gerekmektedir.
Oturum İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
Karadağ'da oturum hakkı sağlayan pek çok koşul bulunmaktadır. Bu koşullar şunlardır:
- Karadağ aile birleşimi ile
- Lise veya yüksek öğrenim için
- Karadağ öğrenci değişimi programı ile
- Karadağ mesleki eğitim oturum izni
- Bilimsel araştırma faaliyetleri oturum izni
- Tıbbi tedavi için oturum izni
- İnsani nedenlerden dolayı oturum izni
- Yatırım yolu ile oturum izni
- Dini hizmetler için oturum izni alınabilmektedir.
Karadağ oturum izni almak isteyen vatandaşlar gerekli belgeleri ve şartları tamamladıktan sonra başvuru işlemlerini gerçekleştirmektedir. Bu izin Karadağ İçişleri Bakanlığı tarafından verilmektedir. İzin verildikten sonra milli güvenlik ve kamu düzeni konuları ile ilgili en geç 60 gün içinde bakanlığa görüşünü iletmek üzere Karadağ emniyet birimlerinin görüşü istenir. Sonu ise toplamda 6 ay içerisinde çıkmaktadır.