GeriSeyahat Kanadalı astronot hürriyet.com.tr'ye konuştu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kanadalı astronot hürriyet.com.tr'ye konuştu

Kanadalı astronot hürriyet.com.tr'ye konuştu

Başbakan Erdoğan'ın Kanada ziyaretinde Kanadalı astronot Julie Payette Emine Erdoğan'a İstanbul'un uzaydan fotoğrafını çekip gönderme sözü vermişti. Payette geçtiğimiz hafta bu sözünü yerine getirdi. hurriyet.com.tr'ye fotoğrafın hikayesini anlatan Kanadalı astronot Payette, "Tek pişmanlığım Türkçe bilmemek" dedi.

Kanadalı astronot Julie Payette, geçtiğimiz yıl Haziran ayında Toronto’da düzenlenen G-20 zirvesinde görüştüğü Emine Erdoğan’a, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) başlayacağı görevde çekeceği İstanbul fotoğraflarını gönderme sözü vermişti. Payette, sözünü tutmuş ve Temmuz 2009’da gerçekleştirilen görevde uzaydan İstanbul’un fotoğraflarını çekmişti. Payette, atmosferden 350 kilometre yükseklikte çektiği iki kare fotoğrafı geçtiğimiz hafta Emine Erdoğan’a gönderdiği bir mektupla iletmişti.          

 

UZAYDAN İSTANBUL'UN FOTOĞRAFINI ÇEKTİ/Foto Galeri

 

Müfit Yılmaz Gökmen
hurriyet.com.tr

hürriyet.com.tr’nin ulaştığı Kanadalı astronot Julie Payette, Emine Erdoğan ve Türkiye hakkındaki görüşlerini ve çektiği İstanbul fotoğraflarının hikayesini anlattı.

 

Temmuz 2009’da gerçekleştirilen STS-127 görevi esnasında İstanbul’dan başka yerlerin fotoğrafını çektiniz mi?

 

Payette: Evet, 16 gün süren görev süresince 8 bin fotoğraf çektik.

 

Başka dünya liderleri veya aileleri için de fotoğraf çektiniz mi?

Payette: Uzayda astronotlar tarafından çekilen fotoğraf kamunun erişimine açık. Herkes bu resimlere bakabilir ve bilgisayarına indirebilir. Uzay aracındaki ve ISS’deki mürettebat tarafından çekilen fotoğraflara http://eol.jsc.nasa.gov/ sitesinden ulaşabilirsiniz.

 

Uzayda çektiğim fotoğrafları düzenli olarak ailemle, arkadaşlarımla ve tanıştığım insanlarla paylaşıyorum. Mümkün olduğu sürece de temsili resimleri seçilmiş yetkililere iletiyorum. Böylece resimler kamuoyunda daha geniş bir kitleye ulaşabiliyor ve insanlar “kendi mahallesinin” uzaydan nasıl göründüğüne bakabiliyor.

 

Dünya 350 kilometre yükseklikten tek kelimeyle muhteşem görünüyor. Kapkara bir fonun üzerinde duran, mavi ve beyaz bir bilye gibi duruyor. O bizim evinimiz. Hepimizin paylaştığı mücevher ve her birimiz ona gereken ilgiyi göstermek için çaba sarf etmeliyiz.

 

Emine Erdoğan hakkında ne düşünüyorsunuz? Kendisiyle neler hakkında konuştunuz?

 

Payette:Toronto’daki G-20 zirvesinde Emine Erdoğan ile tanışmaktan büyük bir memnuniyet ve onur duydum. Çok ilginç bir sohbetimiz oldu. Bana bir astronot olarak uzayda katıldığım görevler hakkında sorular sordu. Ayrıca, Türkiye’nin amaçları ve sahip olduğu özel konum hakkında konuştuk.

 

Kendisine uzaydan Türkiye’yi birçok defa gördüğümü ancak hiç ziyaret etme imkanım olmadığını belirttim. Görüşmemizde tek pişmanlık duyduğum konu Türkçe bilmiyor olmam. İki yetenekli tercüman aracılığıyla konuşmuş olsak da, anlaşmak için biraz çaba göstermemiz gerekti.

 

Uzaydan İstanbul’a bakarken neler düşündünüz?

 

Payette:İstanbul’un insanda hayret uyandıran kendine özel bir görünümü var. Çünkü Boğaz çok belirgin bir şekilde şehri ikiye bölüyor. Baktığınız zaman şehrin büyüklüğünü, şehirsel gelişimini ve coğrafyasının çeşitliliğini takdir ediyorsunuz.

 

Burası Avrupa ve Asya’nın birleştiği nokta. Ona aşağıdan bakınca, inanılmaz tarihinin ağırlığını hissedebiliyorsunuz.

 

Türkiye’ye gelmeyi düşünüyor musunuz?

 

Payette:Bunu çok isterim. 

 

JULIE PAYETTE KİMDİR?

Kanada’nın en tecrübeli kadın astronotlarından biri olan Julie Payette, Kanada Uzay Ajansı’na (CSA) katılmadan önce Toronto Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak görev aldı. 1992 yılında, CSA’ya başvuran Payette, 5 bin 330 astronot adayının arasından seçilen dört kişiden biri oldu. CSA görevlerinde 1,300 saatten fazla uzay uçuşu gerçekleştiren Payette, 2000-2007 yılları arasında kurumun en kıdemli astronotu unvanını taşıdı.

 

1996 yılında Ulusal Havacılık ve Uzay Kurumu’nda (NASA) eğitimlere başlayan Payette, NASA bünyesinde ilk olarak Haziran 1999’da STS-96 görevinde yer aldı. Payette, İstanbul’un fotoğraflarını çektiği STS-127 görevinde Dünya’nın etrafında 10.5 milyon kilometre kat etti.

 

Payette, Kanadalı milyarder ve uzay turisti Guy Laliberte’nin 9 Ekim 2009’da küresel ısınmaya dikkat çekmek için ISS’de düzenlediği etkinliğe katılan isimler arasındaydı.

False