GeriSeyahat Kaderini Aziz Yakup efsanesi değiştirdi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kaderini Aziz Yakup efsanesi değiştirdi

Kaderini Aziz Yakup efsanesi değiştirdi

İspanya’nın kuzeybatısındaki küçük Santiago de Compostela kasabasının başına 813 yılında talih kuşu kondu. Esrarengiz bir şekilde Aziz Büyük Yakup’un mezarı bulundu. Kasaba zarif binalarla donatıldı, hac merkezine dönüştü, şehirleşti. Bugün anıtları, mimarisi ve deniz mutfağıyla ünlü bir turizm merkezi.

Santiago de Compostela, dar sokakları, taş evleri, heybetli kuleleriyle ortaçağı günümüzle birleştiren, tarihin çeşitli katmanlarını birlikte sunan önemli bir merkez. Galicia özerk bölgesinin başkenti, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde. Nüfusu sadece 100 bin ama ünü Avrupa’yı aşıp dünyaya yayılmış. Sonuçta burası Katolik Hıristiyanların önemli hac yerlerinden. Bu yüzden anıtlar, mimarlık başyapıtlarıyla donatıldı. Günümüzde sadece Hıristiyan hacıları değil, kültür varlıklarını incelemek için her ülkeden gelen ziyaretçileri ağırlıyor.

/images/100/0x0/55ea6855f018fbb8f87dea58

HACI ADAYLARI 800 KM YÜRÜYOR

Santiago, Aziz Büyük Yakup’un İspanyolcası. Kent varlığını bu tarihi isme borçlu. Hz İsa’nın adı Kuran’da da geçen 12 havarisinden biri olan Aziz Büyük Yakup, İspanya’ya Hıristiyanlığı tanıttıktan sonra döndüğü Filistin’de 44 yılında idam edildi. Ortadan kaybolan cesedi, efsaneye göre tayfasız bir gemiyle İspanya’ya ulaştı. Fırtınada karaya vuran gemiden alınan bedeni sessizce toprağa verildi. 9’uncu yüzyılda bir çobana görünen parlak yıldız mezarın yerini tarif etti, Kardinal Teodomiro da İspanya’nın baş azizi Büyük Yakup’un mezarının bulunduğunu açıkladı. Üzerine kilise inşa edildi. Şehir de zamanla onun etrafında gelişti. Kilise günümüzde ayakta değil ama Aziz Yakup’un kemiklerinin şimdiki görkemli katedralin altında olduğuna inanılıyor. Santiago de Compostela’nın ünü, azizin mezarının bulunmasından sonra hızla yayıldı ve 12’nci yüzyılda doruğa çıktı. Avrupa’dan binlerce hacı akın etti. Kente uzanan hac yolları ağı o dönemde çok daha uzundu, Fransa’yı geçip Pirene Dağları’nı aşıyor, ardından İspanya’yı boydan boya kat ederek Santiago de Compostela’da sona eriyordu. Günümüzde “Camino Yolu” ismiyle yürüyüş rotasına dönüşen güzergah Fransa sınırındaki Rancevaux ya da Jaca’dan başlıyor. Burgos, Leon üstünden şehre ulaşıyor. İkinci rota sahilden. 800 kilometrelik Camino Yolu’nun son 100 kilometresini her yıl ortalama 130 bin kişi yürüyor. Vatikan, hac yolunu aşıp kente gelenlere “Compostela” adlı belgeyi veriyor.
Bu tarihi hac kenti, günümüzde her ülkeden ziyaretçi ağırlayan, küçük, sevimli bir turizm merkezi görünümünde. Santiago de Compostela, eski ve yeni şehir olmak üzere ikiye ayrılıyor. Eski şehrin merkezi kuşkusuz ünlü katedralin yükseldiği büyük meydan. Yapımı 1200’lü yıllarda tamamlanan Santiago de Compostela Katedrali kuleleri, oya gibi taş işçiliği, gösterişli ön cephesiyle görülmesi gereken bir mimarlık başyapıtı. Ziyaretçiler ve dua edenlerle dolu katedralin altında ise bir müze bulunuyor. Katedralin süslediği Obradoiro Meydanı, kentin en büyük ve hareketli açık alanı. Meydanda ayrıca belediye binası, eskiden hacıların kullandığı misafirhane olan bir otel de bulunuyor.

CANLI HEYKELLER SOKAK MÜZİSYENLERİ

Şehrin tarihi bölgesindeki dar sokaklarda dolaşmak, kafelerde soluklanmak, küçük meydanlarda bir şeyler atıştırmak büyük keyif. Ayrıca tarihi karakterlere bürünen canlı heykellerle fotoğraf çektirebilir, sokak sanatçılarının müziklerini dinleyip, CD’lerinden satın alabilirsiniz.
Bu arada dini figürler ve turistik objeler bulabileceğiniz hediyelik eşya satan dükkanları da gezebilirsiniz. Şehirdeki fiyatların İspanya’nın en turistik şehri Barselona’yla kıyaslandığında daha ucuz olduğunu söyleyebilirim.

Tavada, ızgarada pulpo

Santiago de Compostela’nın sahili yok ama İspanya’nın Atlas Okyanusu kıyılarının yakınında, bu yüzden deniz ürünleri çok bol ve lezzetli. Özellikle “pulpo”, yani ahtapot çok meşhur. Tavada, ızgara ya da haşlanmış şekilde tadabilirsiniz. Jumbo karidesler, midyeler ve değişik türde balıkları da deneyebilirsiniz.

Tren en kolay ulaşım

Santiago de Compostela’ya ulaşmanın en kolay yolu tren. İspanya’da da Avrupa’nın diğer birçok ülkesi gibi trenler son derece temiz, konforlu ve dakik. Tren garı merkeze çok yakın ve tarihi şehre yürüyerek gitmek çok kolay.

Mükemmel seyir terası

Yeni şehir de düzenli sokakları, caddeleri, parklarıyla dikkat çekiyor. Bu bölüm de gezmeye değer birçok köşe barındırıyor. Özellikle tarihi bölgeye karşıdan bakan park, mükemmel bir manzara seyir noktası. Buradan kiliseleri, tarihi binaları seyretmek, özellikle akşam ışığında harika oluyor. Galicia Müzesi, Sanat Müzesi kentteki diğer ziyaret noktaları. Santiago de Compostela, ayrıca bir üniversite merkezi, turistlerin yanı sıra öğrenciler de kente dinamizm katıyor, gece hayatını hareketlendiriyor.

False